woensdag, mei 22, 2024
HomeBlogNieuwsINFLATIE OP DE CANARISCHE EILANDEN DAALT
spot_img

INFLATIE OP DE CANARISCHE EILANDEN DAALT

De inflatie op de Canarische Eilanden is de voorbije maand maart met 2,2 procent gedaald tot 4,6%. Inflatie is een economisch verschijnsel waarbij de prijsniveaus van goederen en diensten in een economie stijgen, waardoor het geld minder waard wordt en de koopkracht van consumenten afneemt. Inflatie wordt meestal gemeten aan de hand van een inflatie-index, zoals de consumentenprijsindex (CPI).

De inflatie in Spanje nam in maart 2023 af tot 3,3% op jaarbasis, 2,7 procent lager dan in februari. Deze daling is er gekomen dankzij de daling van de elektriciteits- en brandstofprijzen in vergelijking met 2022 waarin sterke prijsstijgingen op de oliemarkten werden waargenomen in maart 2022, na het uitbreken van de oorlog in West-Europa. Van Alle Spaanse regio’s noteerden de Canarische Eilanden de kleinste daling, met 2,2 procent, tot 4,6%.

Minimaal verschil

Volgens de laatste gegevens die door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) zijn gepubliceerd, stond de consumentenprijsindex op nationaal niveau in maart op het laagste peil sinds augustus 2021. Opvallend is dat het onderliggende percentage waarin energieproducten en onbewerkte voedingsmiddelen niet worden meegeteld, slechts één procent daalde tot 7,5%.

In tegenstelling tot de dalingen bij energie, vermeldt het INE dat in het land als geheel de voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken in maart zijn blijven stijgen met een percentage van 16,5%, dit is 0,1 procent minder dan de vorige maand.

Voeding, horeca en transport

Op de Canarische Eilanden, de regio waar de CPI vorige maand het minst daalde, noteerden de prijzen van voedingsmiddelen en niet-alcoholische dranken een stijging van 17% op jaarbasis, terwijl die van huisvesting met 15,3% daalden.

Hotels, cafés en restaurants noteerden een stijging van 9,4% op jaarbasis, huishoudelijke artikelen een stijging van 7,2%, en vrije tijd en cultuur noteerde een stijging van 5,7%. Dit zijn meteen ook de meest inflatoire posten op de eilanden.

De vervoersprijzen daalden met 1,1 ten opzichte van dezelfde maand in 2022, terwijl kledij/schoeisel en geneesmiddelen een jaarlijkse daling aangaven van respectievelijk 1,3 en 1,8 %.

Voorbeelden

Een voorbeeld van inflatie is wanneer de prijzen van goederen en diensten in een bepaalde sector stijgen. Een toepasselijk voorbeeld is de prijstijging van grondstoffen, zoals olie. Dan nemen de kosten van het transport van goederen toe, wat kan leiden tot hogere prijzen voor producten in de winkels. 

Een ander voorbeeld van inflatie is wanneer de lonen stijgen, wat dan leidt tot hogere productiekosten voor bedrijven, die deze hogere kosten doorberekenen aan de consumenten door hogere prijzen te vragen voor hun producten en diensten.Ook als er meer geld in omloop komt, terwijl de hoeveelheid goederen en diensten niet veranderen, zal de waarde van het geld dalen doordat de prijzen stijgen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

OVERAL TAXI’S

CARNAVAL 2018

GRATIS NAAR TENERIFE

spot_img