zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsINFLATIE DAALT, VOEDSELPRIJZEN STIJGEN
spot_img

INFLATIE DAALT, VOEDSELPRIJZEN STIJGEN

Inflatie is een stijging van het algemene prijspeil van goederen en diensten in een economie. Dit betekent dat je met dezelfde hoeveelheid geld minder kunt kopen. Inflatie wordt veroorzaakt door een toename van: de vraag naar goederen en diensten, de kosten van productie, van de omzet in de economie en van de overheidsuitgaven.

Als de inflatie daalt, is dit geen garantie op een daling van de producten, maar eerder dat de prijzen van goederen en diensten minder snel zullen stijgen. De Kamer van Koophandel op de Canarische Eilanden maakt zich zorgen over de stijging van de voedselprijzen, niettegenstaande er een inflatoire daling wordt genoteerd.

De inflatie in juli 2023 is met 0,1% gedaald en toch blijven de prijzen van levensmiddelen en niet-alcoholische dranken stijgen. Dit komt door de sterke stijging van de rente in het afgelopen jaar. De Kamer is van mening dat de economie het prijsgedrag zal reguleren en verwacht dat de prijzen de komende maanden zullen dalen. De daling zal in een gematigd tempo verlopen, veel gematigder dan de onderliggende inflatie.

Concurrentievermogen

De Canarische Kamer van Koophandel wijst erop dat er een ongunstig scenario is geweest voor de economische groei en dat deze verder zal moeten worden aangepakt met maatregelen om de prijsstijgingen van de basisproducten te matigen. Als voorbeeld wordt de steun genoemd aan productie of transport, samen met een verlaging van de IGIC, de gebruikelijke taks-tarieven.

Het is opmerkelijk dat de Canarische Eilanden de enige Spaanse regio was waar de algemene prijsindex met 0,1% daalde en gelijktijdig de grootste prijsstijging in het afgelopen jaar (3,6%) kende, achter de enclaves Ceuta (4,3%) en Melilla (4,1%).
De Canarische archipel is er weliswaar in geslaagd om de prijsstijging van het afgelopen jaar te matigen maar blijft hangen op 1,3 procent boven de nationale prijsindex (2,3%) en dat doet afbreuk aan het concurrentievermogen.

Trage versnelling

De Kamer wijst erop dat dankzij de matiging van de elektriciteits- en brandstofprijzen in het afgelopen jaar, de eilanden erin zijn geslaagd om de prijsstijging enigszins te verzachten, maar geen weerstand heeft kunnen bieden aan de onderliggende inflatie. Sinds de pieken van augustus 2022, toen de inflatie op de Canarische Eilanden 9,5% bereikte, zijn de prijzen langzamer gestegen dan in de rest van Spanje.

Alle goederen en diensten zijn het afgelopen jaar blijven groeien, uitgezonderd huisvesting, water, elektriciteit, gas en brandstoffen. De daling in sector elektriciteit bedroeg 11,2%, in de groep vervoer, 3,1% en in de sector brandstoffen 11%. 
De jaarlijkse groei in juli 2023 versnelde tot 13,1%, dit is 0,3% boven de jaarlijkse groei van juni 2023 en 2,3% boven de gemiddelde groei op het hele nationale grondgebied (10,8%).

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

GELUK OP EEN EILAND

HOE GENIETEN VAN TENERIFE?

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

‘S LANDS WIJS

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

HET CANARISCHE DIALECT

HOE HOOG IS DE TEIDE?

spot_img