dinsdag, oktober 3, 2023
spot_img
HomeBlogIMMOKANTOREN EN MAKELAARS OP TENERIFE

IMMOKANTOREN EN MAKELAARS OP TENERIFE

In Tenerife is de situatie enigszins anders dan in België en Nederland. Exclusiviteit is hier zo goed als onbestaande, als verkoper kun je je appartement te koop aanbieden via verschillende kantoren, zonder dat je ergens een contract tekent of zonder dat je ertoe verbonden wordt om exclusief met dat kantoor te werken. Hoe werken makelaars op Tenerife dan?

Doorgaans vragen de immokantoren en makelaars op Tenerife een commissie van 5%, die je pas betaalt op de dag dat de verkoopakte getekend wordt bij de notaris. Zolang jouw pand niet is verkocht, werken zij gratis en hoef je ook niets te betalen. Sommigen franchisekantoren, zoals Century 21, rekenen 6% commissie en vragen exclusiviteit. Laat je niet onder druk zetten om daarmee akkoord te gaan. Je bent meestal vrijgesteld van exclusiviteit en daardoor kun je ook bij verschillende immokantoren aankloppen.

Een goede makelaar anno 2018 zal uw pand listen op zijn website, op alle sociale mediakanalen zoals Facebook, Twitter, enz…, op de betere verzamelsites voor immobiliën zoals er zijn: Kyero, Thinkspain, Rightmove Overseas, en niet te vergeten onze eigen Nederlandstalig vastgoed Tenerife website. Hij zal de gegevens en de foto’s van het te koop aangeboden vastgoed doorsturen naar andere, erkende makelaars waar hij mee samenwerkt. Ook kunnen er advertenties geplaatst worden in plaatselijke kranten en magazines. Kortom, het immokantoor zal werken voor de op komst zijnde commissie bij de reële verkoop.
Daarom mag je niet overdrijven bij het inschakelen van het aantal makelaars. Het spreekt voor zich dat een makelaar niet veel tijd en geld zal investeren als hij weet dat er nog twintig andere makelaars uw eigendom in hun portfolio hebben en daardoor slechts een kleine kans maakt om uw pand te verkopen.
 

Als koper is het ook niet altijd evident om door de bomen het bos te zien. Het is dan ook belangrijk om een basiskennis te hebben over de aankoopprocedure. Goede makelaars op Tenerife zullen u deze informatie ook meegeven. Om de paar meter is er wel een immokantoor en ook via het internet zal u al snel opmerken dat er letterlijk duizenden appartementen te koop staan, soms aan totaal verschillende prijzen en bij meerdere makelaars op Tenerife. Mede doordat het beroep van makelaar vrij kan uitgevoerd worden zijn er heel veel makelaars op Tenerife en is het moeilijk het kaf van het koren te scheiden. Je hoeft niet over kwalificatie’s, attesten of diploma’s te beschikken, wel indien je een kantoor voor makelaars op Ternerife uitbaat.

Makelaars op Tenerife

Wat je best doet om heelhuids uit het koop- of verkoopavontuur te geraken is gewoon volgende redeneringen volgen:

 • De makelaar spreekt je eigen taal. Ook al spreek je een aardig mondje Engels of Spaans, communiceren doe je nog altijd best in je moedertaal of de taal van je vaderland.
 • Is de makelaar terug te vinden op het internet met een professionele website of een commercieel profiel op Facebook? Met andere woorden: is hij of zij transparant en weet je hoe deze makelaar te bereiken is. Of is het Jef van het café dat een appartement verkoopt?
 • Een makelaarskantoor is in het bezit van de wettelijke licenties en kan een C.I.F nummer voorleggen, dit is het equivalent van het BTW-nummer en bewijst dat er legaal gewerkt wordt en belastingen worden betaald.
 • Heeft de makelaar een goede reputatie? Tenerife is een klein eiland, iedereen kent iedereen. Een goede of slechte reputatie is makkelijk te checken als u even het oor te luisteren legt.
 • Laat je bijstaan door een onafhankelijke consulent. Dit is een specialist in het papierwerk en de documentatie en zal alles voor je nagaan, controleren en je bijstaan gedurende de hele procedure en bij de notaris. Hij is geen makelaar, ontvangt geen commissie en bijgevolg werkt de consulent 100% voor je. Je dient hem natuurlijk wel te betalen, maar deze extra kost is het waard voor de zekerheid en de gemoedsrust die je zal hebben bij het inschakelen van de onafhankelijke consulent.

Pseudomakelaars op Tenerife

Maar er is ook een duistere kant en daar kan het faliekant aflopen. Wees steeds voorzichtig met zogenaamde freelancers en pseudoverkopers die meestal hun klanten op café ronselen. Dit zijn geen makelaars maar mensen die gemakkelijk geld willen verdienen. Mooie praatjes en paradijselijke voorstellen, ja dat wel, maar als je je beter informeert blijken die radde jongens over geen kantoor te beschikken en enkel een mobiel telefoonnummer te hebben. Het zou niet de eerste keer zijn dat personen die aan dat profiel beantwoorden verdwijnen na het betalen van het voorschot. In het slechtste geval duiken zij onder de radar nadat je hun een volmacht gaf. Weg vastgoedstekje, weg geld… en een teleurstelling rijker. In dit geval is een onafhankelijke consulent absoluut een must!

Evolutie prijzen en  ligging

Na de crisis in 2008 waren er heel wat koopjes te doen, hoofdzakelijk van mensen die hun hypotheek niet meer konden aflossen. De crisis ligt nu ruim een decennia achter ons en het merendeel aan wanhopige verkopers is niet meer. Of ze hebben hun panden met veel verlies particulier verkocht of ze hebben deze aan de bank teruggegeven.

De locatie bepaalt de prijs of anders gezegd hangen de prijzen af van de ligging van het pand. Populair is de kuststrook van Los Cristianos tot in La Caleta. Mensen willen niet ’te ver’ of ’te hoog’ zitten, ze hebben graag zeezicht en willen het ook nog eens verhuren zodat hun investering toch een beetje rendeert.

Een buitenlander koopt graag een instapklare woning, met alles erop en eraan. En in de omgeving mogen er wel wat winkels en restaurants aanwezig zijn. Het liefst op wandelafstand van het strand en het mag eerder rustig zijn in de buurt. Wat kun je nog meer wensen?
Voor € 100.000 kun je een klein appartementje kopen op de Costa del Silencio of ten noorden van de TF-1-snelweg. In Los Cristianos en in Playa de Las Americas zijn er ook kleine appartementen te koop voor dat budget, maar vaak zijn ze dan gelegen in wat oudere complexen en zijn ze toe aan een broodnodige renovatie. Aan de ‘mooie’ appartementen hangt een ander prijskaartje. Een budget vanaf € 150.000 voor een appartement met 1 slaapkamer en vanaf € 200.000 voor een appartement met 2 slaapkamers is een basis waar je rekening mee moet houden.

En laat je ook niet te gemakkelijk verleiden door de woorden ‘met zicht op zee’. Deze zee is ook te zien vanaf de bergflank en vanaf talloze hoger gelegen locaties. Het zou wel eens kunnen gebeuren dat het zeezicht verder van je verwijderd is dan je zelf in gedachten hebt. Of je moet half over de balustrade gaan hangen, je nek volledig strekken en dan nog eens 90 graden naast je uitkijken om de ‘zee’ te zien. Dat heet dan lateraal zeezicht. Frontaal zichtzicht is beter, maar kost ook meer.

De meeste makelaars op Tenerife werken doorgaans correct, maar zoals overal heb je betere en minder goede. Laat je dus steeds bijstaan door een onafhankelijke consulent die jouw belangen gaat behartigen. De aankoopprocedure voor vastgoed op Tenerife is relatief eenvoudig. Vergeet niet dat je ook een aantal fiscale verplichtingen hebt als eigenaar en informeer je ook terdege indien je je stekje wil verhuren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

4 REACTIES

 1. Beste Guy,
  Zopas zijn we terug in Belgie na een zoveelste deugddoende vakantie in Tenerife, Costa del Silencio. In het complex waar we verbleven is er een appartement te koop waarin we sterk geïnteresseerd zijn. Starproperties is het vastgoedkantoor die de verkoop regelt .
  Graag zou ik u willen vragen of dit kantoor wel degelijk tot de betrouwbare mag gerekend worden.
  Waarvoor reeds dank bij voorbaat
  Met vriendelijke groeten
  Jacques Vandecasteele

  • Beste Jaques,
   Jouw vraag bleef een hele tijd onder de radar. Sorry.
   Mijn antwoord: ik zou een professionele begeleider onder de arm nemen die alles voor mij regelt, ook bij het immokantoor. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
   Grz,

 2. Beste Guy,
  Vanaf 01/11/2021 wens ik me definitief te vestigen in Tenerife. In september zou ik voor een week een hotel ‘half pension’ boeken als uitvalsbasis om dan eens poolshoogte te komen nemen. Het is de bedoeling dat ik eerst een appartement huur voor een jaar of evt. langere termijn, omdat ik me niet meteen wil vastpinnen op een buurt die me achteraf beschouwd minder goed zou liggen en ik voor een beste koop meer tijd heb om rond te neuzen. Mijn voorkeur gaat uit naar het zuiden/zuid-westen van het eiland (Los Cristianos, Costa del Silencio…). Op de openbare sites kan ik geen appartementen terugvinden die voldoen aan mijn verwachtingen. Zijn er immokantoren die dit evt. wel kunnen en/of appartementen kunnen aanbieden binnen de bewuste buurt?
  Mvg
  Marc De Buysscher

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

OVERDAAD SCHAADT

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

TAXIS EN TAXIPRIJZEN

VIDEO LEPRADORP ABADES