zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsIMKERS IN HET HART GETROFFEN
spot_img

IMKERS IN HET HART GETROFFEN

De gigantische natuurbrand die medio augustus 10 dagen lang heeft gewoed en 15.000 hectare aan bos- en natuurgebied verwoeste heeft geen menselijke slachtoffers gemaakt en geen belangrijke schade aangebracht aan woningen en gebouwen. Dat is het enige goede nieuws dat we kunnen brengen. 
De natuur werd dusdanig aangetast dat niet enkel flora in de vlammen opging, ook fauna werd hard aangepakt. De regio’s waar de natuurbrand verderf heeft gezaaid, was veelal ook de plaats waar imkers hun bijenkasten hadden neergezet.

De bijenhouders waren nog in oorlog met de varroamijt, die grote aantallen bijen heeft aangetast, toen het vuur door de hogergelegen gebieden van Arafo en Güímar raasde. 
Het vuur legt 3.000 bijenkasten in de as en beschadigt er nog eens 2.000. De bijenpopulaties worden daardoor drastisch gereduceerd en er gaat meer dan 50 ton honing verloren.

Varroamijt

De imkers stellen vast dat er bijenkasten zijn die op het eerste zicht niet zijn beschadigd, maar toch ten dode zijn opgeschreven omdat de was in de honingramen is gesmolten door de buitensporige hitte. Daardoor ontstaat er een verlies aan populatie dat varieert tussen de 80% en 90% per aangetaste kast. De resterende bevolking is onvoldoende om de winter door te komen.

Daar komt nog varroa bij, de belangrijkste vijand van de honingbij, een parasiet die de bijenkorf infecteert en virale en bacteriële infecties overbrengt in zowel het broed als bij de volwassen bijen. Door de brand zijn de bijen gestorven, maar niet de varroamijt. Aldus blijven er bijenkasten met weinig bijen over die door het leven moeten met hetzelfde aantal mijten.

Ironie

Met een verwoest landschap en geen flora is de enige oplossing voor imkers om hun bijen het specifieke aanvullende voedsel te geven dat wordt gesubsidieerd door de eilandregering, het Cabildo de Tenerife. Dit voedsel zal volgende week worden uitgedeeld in een poging om de populaties te herstellen voordat de winter aanbreekt en om ervoor te zorgen dat de bijenkorven levensvatbaar zullen zijn voor volgend jaar. Gelijktijdig wordt de strijd tegen varroa opgevoerd.

In de valleien van Güímar en La Orotava, waar de bijenteelt van oudsher wordt beoefend, is het grootste aantal bijenkasten geconcentreerd. Ook in Arafo zijn er veel bijenkorven verbrand, voornamelijk in het gebied Las Crucitas en Guadameña, terwijl de bijenkasten in Roque de Mal Abrigo (Izaña) en Los Dornajos (Güímar) helemaal zijn verwoest. Om de overgebleven bijen te redden, zoals die in het Nationaal Park Teide, worden de bijenkasten naar andere delen op het eiland verhuisd. Ironisch, velen van hen hadden kasten naar lagergelegen gebieden gebracht in de regio Acentejo om te profiteren van de kastanjebloesem. 

Neerslag is belangrijk

De overkoepelende organisatie Apiten, die bijna vijfhonderd leden telt, beschikt over een gemeenschapsverzekering die hen dekt tegen brand en daarom is het belangrijk dat alle schade wordt opgemeten. Een aanzienlijk aantal bijenkasten in het noordelijke gebied moet echter nog worden beoordeeld, omdat er nog steeds gevaar is van heropflakkering en brandweerploegen in de omgeving aan het werken zijn.

Hoeveel moeite imkers en overheden ook doen, men kan er niet onderuit dat de verloren gegane omgeving pas over vier of vijf jaar, wanneer de vegetatie zich herstelt, gebruikt kan worden voor de bijenteelt. De imkers zullen afhankelijk zijn van het weer en vooral van de neerslag. Als het niet regent in het gebied is er geen bloei en worden de gebieden overbevolkt met hongerige bijen. Dat is voor niemand goed.

50 ton honing

Voor de natuurbrand was de oogst reeds aanzienlijk gedaald door verschillende factoren. Nu voedden de bijen zich met de honing die ze zelf hebben geproduceerd, terwijl de resterende honing aan kwaliteit en goede eigenschappen heeft ingeboet door de hoge temperaturen en een toxische rook. Deze honing kan hoogstwaarschijnlijk niet op de markt worden gebracht. Er zal gewacht moeten worden op de kwaliteitscontroles waaraan de honing zal worden onderworpen.

De schade wordt geschat op 10 tot 15 kilo honing per bijenkorf, dat betekent dat 50 ton honing verloren is gegaan als er 5.000 bijenkorven zijn getroffen.

Lokale honing kopen

Al aan het begin van dit jaar stelden imkers op Tenerife en op de Canarische Eilanden oneerlijke concurrentie en misleidende etiketten van geïmporteerde honing aan de kaak. Het tekort aan honing op het eiland is een probleem dat het gevolg is van de droogte van de afgelopen jaren en van de klimaatverandering. Sommige producenten en distributeurs profiteerden hiervan door honing uit andere landen – die ook tegen lagere kosten op de markt wordt gebracht – binnen te halen en te mengen met honing die op de Canarische Eilanden wordt geproduceerd. 

De imkers zitten in zak en as, en sturen een boodschap naar de bevolking over het belang van het consumeren van de Tenerfiaanse honing, wat nu een dringende zaak is geworden. Je kunt de lokale honing vanop Tenerife kopen op boerenmarkten, ambachtelijke beurzen of via de Apiten-website.
Op dit moment is dit de hulp die de imkers nodig hebben, benadrukt het imkerscollectief.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

LUCHTHAVEN IN HET NOORDEN

EEN FANTOOMPROJECT

spot_img