dinsdag, augustus 16, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesILLUSTERE BEZOEKERS

ILLUSTERE BEZOEKERS

Aansluitend op het artikel BEKENDHEDEN OP TENERIFE die wij eerder publiceerden en waarin een aantal VIP’s beschreven werden die ooit op het eiland aanwezig waren, komt dit artikel waarin wij het hebben over het gemeentebestuur en het havenbestuur van Santa Cruz, die samen met ‘Tertulia Amigos del 25 de Julio’ in 2016 tachtig illustere beroemdheden naar de hoofdstad gebracht. Niet in levenden lijve weliswaar, wel op een gedenksteen, op een monoliet. Al deze bekendheden werden in een soort walk of fame geplaatst met de naam El paseo de visitantes ilustres. Een wandeling die je zeker eens moet ondernemen… warm aanbevolen.

Op een boogscheut van de Plaza de España in de richting van de haven staan ze allemaal netjes op één rij opgesteld, de tachtig bekendheden die ooit Santa Cruz de Tenerife aandeden. Velen zijn al overleden, een aantal zijn nog in leven. De veertig gedenkstenen, die telkens netjes twee beroemdheden afficheren, zijn monolieten uit beton en keramiek waarop op iedere zijde een afbeelding en een verklarende tekst van een bekende en beroemde personaliteit is ingewerkt. 

De bedoeling is om deze personen in herinnering te brengen met Tenerife; ze hebben stuk voor stuk iets betekend voor het eiland en daarmee wil de overheid hen eren en herdenken. De geschiedenis start in 1515 met ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan en eindigt in 2014 met supergeleerde en bolleboos Stephen Hawking.

Bij onze verkennende ronde merken we heel wat bekende en internationale persoonlijkheden op. De monolieten schuiven onder ons door. Nu en dan houden we stil om tekst en uitleg te lezen. We herkennen onder meer Juan Sebastian Elcano, James Cook, Alexander von Humboldt , Charles Darwin, Henri de Bourbon, Maximiliaan van Habsburg, Jules Verne, Koning George V, Agatha Christie, Primo de Rivera, Winston Churchill en Pablo Neruda, om er maar enkele te noemen.

Tijdens de openingsceremonie had de burgemeester van Santa Cruz de Tenerife, José Manuel Bermúdez, het over de symbolische waarde van deze realisatie terwijl het hoofd van het Havenbedrijf van Santa Cruz de Tenerife, Ricardo Melchior, het belang benadrukte van de aanwezigheid van deze belangrijke personen die onze geschiedenis hebben bewerkt. Een kort overzicht van 500 jaar geschiedenis door ‘slechts’ tachtig mensen. 

Misschien krijgt dit project navolging in de luchthavens, want niet alleen de verbindingen via de zeehaven waren belangrijk, de laatste halve eeuw is ook de connectie via de luchthavens een niet te versagen gegeven geweest. Daarom zou een historische, educatieve en toeristische route helpen om de eilandgeschiedenis beter te leren kennen en het erfgoed ervan te verspreiden onder de grote massa.

Foto: skyscrapercity.com ©️

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ANDERE GEWOONTES

ONBEWOOND EILAND

HOPELOOS VERLIEFD

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES