donderdag, december 8, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsILLEGALE MIGRANTEN BLIJVEN TOESTROMEN

ILLEGALE MIGRANTEN BLIJVEN TOESTROMEN

De Atlantische migratieroute naar de Canarische Eilanden is en blijft populair bij bootvluchtelingen die vanaf West-Afrika naar Europa vluchten. De Canarische Archipel – veelal de eilanden van de oostelijke provincie Gran Canaria (Lanzarote, Fuerteventura, Gran Canaria en in mindere mate La Graciosa) – is voor veel Afrikanen de toegangspoort tot Europa. De stroom is onverminderd groot, zij blijven aankomen in gammele cayucas en pateras.

Gedurende de eerste acht maanden van 2022 zijn er 10.600 illegale migranten op de Canarische Eilanden aangekomen. Dit is 14,9 procent meer dan dezelfde periode in 2021, aldus de cijfers die door het ministerie van Binnenlandse Zaken werden gepubliceerd.

Vanaf West-Afrikaanse landen

Het migrantenprobleem blijft dus bestaan. De Atlantische route vertrekt vanaf verschillende landen: vanuit het noordwesten van Marokko, de Westelijke Sahara, Senegal, Guinea en Guinea-Bisseau, Sierra Leone, Mali, Liberia, Ivoorkust en zelfs vanuit de achterhoek Burkina Faso en Ghana vinden de migranten de weg naar de Canarische toegangspoort van Europa. De verscheidenheid van vertrekpunten en de grootte van de wateren waarop zij zich begeven zijn criteria waardoor bewaking en controle niet uit te voeren zijn. 

Eens te meer is het duidelijk dat, overeenkomsten met buurlanden en de eventuele akkoorden die tussen de bestuurlijke overheden worden gesloten, het verschijnsel niet verminderd, laat staan wegnemen. De meeste landen van de Europese Unie hanteren het principe take it as you can, anders gezegd ‘elk land voor zich’. Op deze manier ontbreekt er een vooraf vastgesteld beleid, dat moet gericht zijn op de bescherming van degenen die zijn overgeleverd aan gewetenloze georganiseerde mensenhandelaars en door malafide maffiastructuren de oceaan worden opgestuurd. 

Europese hulp

Er komt enkel een helpende hand van ontwikkelingsprojecten, maar die tussenkomsten zijn zeer beperkt om budgettaire redenen en omdat de hulpstroom gecompliceerd is. 
Medio augustus 2022, na een bijeenkomst in Rabat van de Europese Commissaris voor Binnenlandse Zaken, Ylva Johansson, en de twee ministers van Binnenlandse Zaken van Marokko en Spanje, werd aangekondigd dat de Europese Unie (EU) het migratiebeleid zou steunen met Europese fondsen, vastgesteld op 500 miljoen euro.

Voor de EU en vooral voor Spanje blijft Marokko een strategische en geëngageerde partner waarmee het Europese blok al verscheidene jaren samenwerkt inzake migratiekwesties. De nieuwe middelen zullen deel uitmaken van het operationele partnerschap tegen de mensenhandel. Daarmee zullen er acties worden genomen voor de ondersteuning van het grensbeheer en voor een versterkte politiesamenwerking, met inbegrip van gezamenlijk onderzoek, bewustmaking van de gevaren van illegale migratie en een versterkte samenwerking met diverse EU-agentschappen.

Weinig veranderingen

De twee landen blijven geloven in een ordelijke en eerlijke migratie uit Afrikaanse landen. Marokko is, na Libië, het land dat het meest van de steunmaatregelen profiteert. De geschiedenis leert ons dat de ingrijpende veranderingen onwaarschijnlijk zijn en dat er op termijn op het terrein weinig zal veranderen.

Feit is dat er tot 31 augustus 2022 ruim 19.000 bootvluchtelingen in Spanje zijn aangekomen, 10,2 procent minder dan in de eerste acht maanden anno 2021. 10.637 daarvan kwamen aan op de Canarische Eilanden, dit is 14,9 procent meer dan de 9.255 aankomsten in de periode januari tot en met augustus 2021. Met zijn allen staken ze de oceaan deels over in 235 gammele bootjes, 8 schuiten minder dan in de vergelijkbare periode in 2021, wat duidt op een grotere aanwezigheid per boot en/of door het gebruik van grotere boten.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal aankomsten op het vasteland en de Balearen aanzienlijk is gedaald, namelijk 3.400 migranten minder dan in de vergelijkbare periode in 2021. De route via de Canarische Eilanden blijft populair.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

KERST OP TENERIFE

VERDRINKINGEN

ZWEMBADGENOEGENS

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

IK VERHUIS NAAR TENERIFE

ZES HELDEN