woensdag, mei 22, 2024
HomeBlogNieuwsILLEGALE CONCURRENTIE
spot_img

ILLEGALE CONCURRENTIE

Er bestaat sinds jaar en dag een illegale markt op Tenerife waar tickets voor toeristische attracties en excursies worden verkocht en waardoor de omzet van legale bedrijven in Arona en Adeje is gedaald met 50%. Door deze onwettelijke concurrentie lopen ruim honderd werknemers het gevaar hun job te verliezen.

De legale excursieverkopende bedrijven kunnen het niet meer aan. Sedert de overheid in 2018 een grootschalige inspectieronde uitvoerde, en na de coronapandemie is de illegaliteit binnen deze sector opnieuw gegroeid. Toen werd het overgrote deel van de illegale activiteiten aan banden gelegd. Door het opnieuw aanzwellen van de illegale verkoop geraken de officiële dealers in ademnood.

Paddestoelen

De illegale markt bestaat uit (meestal) buitenlandse individuen uit het voormalige Oost-Europa die op de openbare weg klanten ronselen voor excursies en parkbezoeken. Dit fenomeen vertoont telkenjare een hausse wanneer er zich een hoogseizoen aanbiedt. Individuen en/of bedrijven die niet geautoriseerd zijn om excursies aan te bieden verschijnen in het straatbeeld, terwijl de officiële verkopers verliezen lijden en vasthangen aan huurgeld, aan arbeidsvoorwaarden en aan het betalen van belastingen.

Sedert de coronapandemie ons de rug toekeerde heeft het fenomeen van illegale ticketverkoop opnieuw de kop opgestoken. Niet alleen straatventers leuren met tickets, ook verschenen er her en der, in der haast opgetrokken kiosken in het straatbeeld. Ze schieten als paddenstoelen uit de grond, vooral in Arona en in Adeje, in drukke toeristische paden en lanen.

 Oneerlijke concurrentie

De onlangs opgerichte Asociación de Empresas de Intermediación Turística de Tenerife (Adeturi) verklaarde dat er eenentwintig bedrijven zijn aangesloten die honderd werknemers tewerkstellen in tweeënveertig vestigingen. In mei 2023 is de gemeentelijke overheid van Arona erin geslaagd om twaalf illegale bedrijven uit het straatbeeld te halen in Playa de las Américas en Los Cristianos, zoals in het gebied rond Calle Arenas Blancas. Sindsdien zijn ze weer opgedoken en volop actief.

De handelaars die zich wel aan de regels houden zijn op zijn minst niet gelukkig met wat er zich (opnieuw) voordoet. Er staan illegale kiosken op openbare plaatsen en pleinen die open zijn van 9 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds, zonder dat zij daarvoor iets te betalen en met prijzen waartegen niet te concurreren valt.

Acties

Om de problemen aan te pakken, is het belangrijk dat lokale autoriteiten en toeristische organisaties samenwerken om regelgeving toe te passen die de legale markt beschermt. Dit kan onder meer door meer gerichte controles, het vergroten van de bewustwording bij toeristen en het bevorderen van samenwerking tussen officiële ticketverkopers en relevante instanties om fraude te voorkomen.

Om tot een resultaat te komen zal de overkoepelende vereniging de passiviteit van de controlerende overheid aanklagen bij de besturen die verantwoordelijk zijn voor een onvoldoende controle, namelijk bij het gemeentebestuur en bij de lokale politie van Arona.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

5 REACTIES

  1. Hallo,
    Hoe weet ik als toerist welke de legale excursieverkopende bedrijven zijn?
    Kan mij iemand een legaal bedrijf noemen waar ik tickets in Adeje kan boeken?
    Vast bedankt.

  2. Ge moet maar eens proberen om zo iemand te melden, dan bent ge wel een tijdje zoet en voelt ge met alles dat ge moet opgeven u zelf een crimineel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img