vrijdag, januari 27, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsILLEGALE BOUWWERKEN IN HET ZUIDEN VAN TENERIFE

ILLEGALE BOUWWERKEN IN HET ZUIDEN VAN TENERIFE

Opmerkelijke uitspraak van Jaime Coello, directeur van de stichting Telesforo Bravo-Juan Coello die waarschuwt voor een desastreuse vernietiging van rustieke percelen grond door illegale bebouwing in het zuidelijk deel van Tenerife. 
Milieuorganisaties waarschuwen voor een hausse aan illegale bouwpraktijken in het zuiden van Tenerife in beschermde plattelandsgebieden, vooral op de zuidelijke bergflanken. Er is duidelijk te zien hoe de aanwezigheid van containers, caravans, houten huizen en andere soorten onderkomens gestaag toeneemt. 

Milieuorganisaties waarschuwen voor de milieuschade die wordt veroorzaakt door de toename van verboden bouwconstructies in het hinterland en eisen dat de autoriteiten streng optreden. Als dit niet stopt, worden de laatste stukjes ongerepte natuur tussen 200 en 600 meter boven de zeespiegel vernietigd. De oorzaak van dit nieuw ontstaan fenomeen is te zoeken bij de hoge demografische druk op Tenerife. Mensen moeten ergens wonen, toch?

Bedrieglijke verkoop van grond

De milieuorganisaties verwijten de overheid en de lokale besturen een gebrek aan politieke wilskracht om aan deze situatie een einde te maken. Volgens hen doet de politiek niets om een kader te scheppen dat voldoende groei mogelijk maakt in verhouding met de middelen die op het eiland beschikbaar zijn.

Verschillende gemeenten hebben al hun bezorgdheid geuit over de hausse aan illegale bebouwing op plattelandsgrond die wordt veroorzaakt door verwarring te stichten over de bestemming van de grond. Sommige gemeenten hebben reeds nota genomen van verkopen van gronden aan buitenlandse burgers die het slachtoffer zijn geworden van deze bedrieglijke verkopen. Er wordt beschermde grond verkocht met de melding dat er mag op worden gebouwd.

Inbreuken

De Telesforo Bravo-Juan Coello Stichting ziet gedeelde verantwoordelijkheden en is van mening dat buitenlandse burgers de plicht hebben om uit te zoeken wat voor soort onroerend goed zij kopen. Dit is grotendeels te wijten aan het feit dat de overheidsdiensten hun plichten niet nakomen, maar ook omdat buitenlanders zich niet voldoende informeren.

Het Agencia de Protección del Medio Natural – het Agentschap voor de Bescherming van de Natuurlijk Omgeving – dat verantwoordelijk is voor het toezicht op de stadsplanning en voor de milieudiscipline op de eilanden, heeft in 2022 meer dan 1.500 inbreukprocedures ingeleid, waarvan ruim de helft betrekking had op het illegaal bouwoptrekken van woningen. De boetes kunnen in ernstige gevallen oplopen tot 300.000 euro. 

Eind 2022 heeft het desbetreffende departement op verzoek van het gemeentebestuur van Arona ingegrepen in een illegale verkaveling van 150.000 vierkante meter landbouwgrond in Lomo Negro. Drie percelen, eigendom van dezelfde onderneming, werden verzegeld en de feiten werden overgemaakt aan het Openbaar Ministerie.

Noodoplossingen

Eustaquio Villalba, woordvoerder van de Tenerife Association of Friends of Nature (ATAN), wijt de wildgroei van illegale urbanisaties aan egoïstische nalatigheid van de overheid en wijst erop dat de meeste van dit soort urbanisaties, in het midden van het land en in gebieden dichter bij de kust, geen riolering hebben en te duur om aan te leggen. De enige overblijvende oplossing is het aanleggen van sceptische putten en beerputten, die door de gemeente(n) werden toegestaan, wat een zeer vervuilend is voor het milieu.

Caciquismo

Villalba stelt dat het probleem het is het gevolg van politiek machtsmisbruik dat gebaseerd is op caciquismo en het winnen van stemmen om de macht veilig te stellen. Dit ten koste van de vernietiging van een deel van het Tenerfiaanse grondgebied.
Caciquismo is een verfomfaaide vorm van lokaal bestuur waarbij een politieker controle heeft over een plattelandsgemeenschap. In Spanje en sommige Latijns-Amerikaanse landen wordt het woord cacique pejoratief gebruikt voor degenen die de macht hebben in cliëntelistische netwerken of dienstverlening en hulp aan de bevolking in ruil voor een stem.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

NEP OF NAMAAK

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES