donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogNieuwsILLEGAAL VERBLIJF IN EIGEN APPARTEMENT
SEB LEESON LEGAL GROUP

ILLEGAAL VERBLIJF IN EIGEN APPARTEMENT

De regering van de Canarische Eilanden heeft zes sancties uitgevaardigd tegen eigenaars van flats in toeristische complexen die deze niet verhuren, maar gebruiken als woning of als tweede verblijfplaats. Dit zijn de eerste zes overtredingen die voortvloeien uit de wet op het toerisme van 2013. De overtredingen werden allen vastgesteld op Gran Canaria, maar toepassing van deze wet is van kracht op alle eilanden. Het is dus niet uitgesloten dat de eilandregering op Tenerife deze overtredingen ook gaat beteugelen.

De wet waarin de wettelijke vereisten staan van het woongebruik in toeristische gebieden werd van kracht in 2017. Enkel de wooneenheden die vóór 1 januari van dat jaar werden geconsolideerd, zijn vrijgesteld van deze maatregel.

Versnippering

De inbreuken op de desbetreffende wetgeving werden vastgesteld in 2020, 2021 en 2022. De overtreders hebben geldboetes gekregen variërend van 2.253 tot 9.015 euro voor zeer ernstige inbreuken op de wetgeving die sinds 2013 verplicht deze eigendommen te bestemmen voor toeristische gebruik.

Alleen degenen die kunnen aantonen dat zij hun flat vóór 2017 voor woondoeleinden gebruikten, zijn vrijgesteld van deze verplichting. Eigendommen in vakantiecomplexen versnipperen doordat veel eigenaren hun flat niet exploiteren, maar gebruiken als eerste of tweede woning, en zich zelfs als ingezetene laten registreren.

Regularisatie

Niet iedereen prijst zich gelukkig met de sancties die worden uitgedeeld. De toeristische sector en werkgeversorganisaties eisen met klem dat de Canarische regering de wet toepast en de residentialisering van vakantiegebieden voorkomt. 
De voorzitter van het platform van getroffen eigenaren is categorisch in zijn verklaring dat de wet van renovatie en modernisering van het toerisme op de Canarische Eilanden van 2013 kan worden toegepast op de toeristische activiteit, maar niet om het gebruik van de woning te reguleren, wat met deze sancties is gebeurd.

Een van de acties was het gevolg van een klacht die werd ingediend door de exploitant van een appartementencomplex met 112 wooneenheden, waarvan er 54 niet onderhevig zijn aan exploitatie. In het dossier staat dat de eigenares een buitenlander is en gepensioneerd. Men wil geloven dat de eigenaar wilde profiteren van het systeem, maar dat is onvoldoende als beschuldiging.

Toeristische bestemming

De gemeenschap van eigenaren, die belast is met de exploitatie, stelde in 2018 vast dat de eigenares gebruik maakte van haar appartement en dit is in strijd met de bepalingen van artikel 23 van de wet van 2013. Daarop bracht de toeristische inspectie een bezoek aan het complex, waarna het departement Toerisme van de regering van de Canarische Eilanden de sanctieprocedure startte.

De eigenares heeft beroep aangetekend tegen de opgelegde boete en in de beschikking waarbij het beroep is beslecht, betoogt het regionale ministerie dat ‘de plicht tot inachtneming van de toeristische bestemming inhoudt dat het goed, ongeacht de eigendom ervan, uitsluitend voor toeristisch gebruik is bestemd, zonder dat een eigenaar het voor residentiële doeleinden mag gebruiken’.

Onuitvoerbaar

De voorzitter van het Platform van Eigenaren wees op de weerloosheid die voortvloeit uit het feit dat de certificaten van consolidering van de woonbestemming die door het gemeentebestuur van San Bartolomé de Tirajana (GC) worden afgegeven, bol staan van de hindernissen, obstakels en eisen, waarvan sommige zelfs onuitvoerbaar zijn.

De Ombudsman van de overheid is van mening dat de eenheid van exploitatie een eis is die moeilijk is te handhaven vanwege de impact ervan op het recht op eigendom en de vrijheid van ondernemen van de betrokken personen. Deze instantie acht het raadzaam deze wetgeving af te schaffen, zoals reeds is gedaan op de Balearen. 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

VIRUSSEN OP TENERIFE

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP