Iedereen die op het eiland vertoeft kijkt graag eens televisie. De ene kijkt naar het nieuws, een andere naar sportgebeuren en nog een andere naar ‘Thuis’, of is het ‘Familie’? Onze Nederlandse vrienden kijken dan naar het journaal, naar Robert ten Brink of naar ‘Geer en Goor’.
Wij halen onze tv-beelden uit de kabel of uit de satelliet en die beelden komen in high definition op ons scherm in de woonkamer. Zo is het vandaag, toch meestal.
De technologie verandert en evolueert uiterst snel en zo kun je ook reeds tv kijken op je smartphone, je tablet of je laptop. Niets is zo makkelijk om op je draagbare media-apparaat je favoriete programma’s te bekijken.
Ieder tv-station dat zichzelf belangrijk vindt – en dat zijn ze allemaal – laat kijkers toe om via een app, tot 7 dagen terug, tv-programma’s gratis te herbekijken. Deze app is eigendom van het desbetreffende station en daarom kun je enkel de programma’s bekijken eigen aan het station of eigen aan een dochter- of een zusteronderneming.
Ook de ontwikkelingen op het wereldwijde netwerk dat internet geheten wordt gaat er straf op vooruit en mede daardoor kun je nu ook tv-kijken via een systeem met de naam IPTV.
IP staat voor internet protocol en is een netwerkprotocol waarmee computers op het internet kunnen communiceren.
Iedere afzonderlijke computer die via IP met andere computers communiceert moet een uniek adres hebben en dat heet men het IP-adres. Dat adres is traceerbaar en herkenbaar door heel veel computersystemen en wordt op vandaag heel vaak misbruikt.
IPTV of Internet Protocol TeleVision is een verzamelnaam voor diensten en toepassingen die tv-kijken over het internetprotocol mogelijk maken. Hiervoor wordt een breed scala aan verschillende technieken gebruikt maar daarover uitwijden zou ons te ver van ons onderwerp brengen.
Om IPTV te kijken heb je een snelle internetverbinding nodig want tv-beelden van goede kwaliteit vereisen minstens 4 Mbps aan bandbreedte. Om als consument IPTV te kunnen ontvangen heb je meestal een decoder nodig die de IPTV-signalen omzet naar een tv-signaal.
In België biedt Proximus reeds een tiental jaar IPTV-diensten aan via Proximus TV. In Nederland wordt een volledig zenderpakket aangeboden door KPN onder de naam ‘Interactieve TV van KPN’. En daarvoor betalen deze groot-leveranciers hun deel bij de diverse tv-stations om het signaal wettelijk aan te bieden bij hun klanten.
Snuggere delinquente technici en malafide criminelen gebruiken het nieuwe fenomeen en hebben het geheel tot een verkoopbaar product gekneed. Het product heet ‘IPTV-sharing’. Zij bieden tv-pakketten aan voor een goedkope vaste prijs, verkopen er meteen ook een goedbetaalde decoder bij maar betalen helemaal niets aan de tv-producenten en -zenders. Zij bieden dus goedkoper dan hun concurrenten betaal-tv aan. Door de winst in eigen zakken te steken is een significante handel ontstaan die volkomen illegaal is. Handel die in vele gevallen wordt gedirigeerd door de georganiseerde criminaliteit.
Kortom er is veel geld mee gemoeid. Het maakt direct duidelijk dat hier in veel gevallen geoliede criminele organisaties mee te maken hebben. Vraag is enkel of het zinvol is om met deze lieden in zee te gaan. Het zijn en blijven malafide bendes. Zo kan het gebruikte IP-adres van de gebruiker ook voor andere activiteiten gebruikt worden. Men heeft in veel gevallen met organisaties te maken waarbij hacken gelijk staat aan het eten van een broodje. En bedenk dat deze organisaties niet zijn opgericht om u als kijker goedkoop naar televisie te laten kijken. Het gaat hen maar om één ding: om keiharde winst.
Zo bestaat er op de eilanden IPTV Canarias dat hier graag snel veel klanten wil maken. Laat je vooral niet verleiden om in dat verhaal te stappen. Niet doen. Herinner je je nog het verhaal van Bhaalu?
Ook daar bleven klanten verweesd achter. Misschien herken jij jezelf in dit verhaal. Laat je vooral geen tweede keer vangen.
Het Europese Hof bepaalde op 26 april 2017 dat de verkoop van mediaspelers inbreuk maakt als daarop
add-ons zijn geïnstalleerd die links naar streamingwebsites met illegaal aanbod.
Ook bepaalde het Hof dat het maken van een tijdelijke kopie bij streamen geen rechtmatig gebruik oplevert.
Deze uitspraak geldt per direct in Nederland en in de volledige Europese Unie. Dat betekent dat nu buiten kijf staat dat dergelijke mediaspelers inbreuk maken. Opzettelijke inbreuk is strafbaar als misdrijf en verkopers zijn ook aansprakelijk voor de schade die ze veroorzaken. De onderhavige zaak gaat voor een nog te wijzen eindvonnis terug naar de Rechtbank Midden-Nederland.
BREIN
De Stichting BREIN verzorgt in Nederland namens haar aangeslotenen (onder meer makers, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, films, series, boeken, geschriften, beeld en games) de handhaving tegen piraterij.
Brein wijst andere verkopers erop dat zij nu per direct moeten stoppen anders worden zij in rechte aangesproken met een verbod op verbeurte van een dwangsom, schadevergoeding en volledige proceskostenvergoeding. Er zijn in Nederland zeker een honderdtal aanbieders van dit soort spelers.
Voor gebruikers betekent de uitspraak dat niet alleen downloaden uit illegale bron ongeoorloofd is maar streamen uit illegale bron ook. Bij streamen wordt een tijdelijke kopie gemaakt, dat is wettelijk toegestaan als dat voor rechtmatig gebruik is. het Europees hof heeft nu bepaalt dat streamen uit illegale bron geen rechtmatig gebruik is. “Verkopers hebben hun klanten vals voorgelicht door te stellen dat streamen uit illegale bron legaal is”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Ik raad kopers aan de spelers terug te sturen en hun geld terug te vragen. Doorgaan met streamen uit illegale bron maakt inbreuk en de illegale spelers mogen niet worden doorverkocht.”
De onderhavige zaak gaat over de verkoop van de Filmspeler, een mediaspeler waarop software is geïnstalleerd (zogenaamde add-ons) die linken naar illegale streamingwebsites. De verkoper prees deze aan met met leuzen als “nooit meer betalen”, “de nieuwste films, series en sport”, “streamen is legaal”. BREIN heeft de verkoper in rechte aangesproken om deze verkoop te stoppen met het argument dat hij directe inbreuk maakt of anders onrechtmatig is vanwege het faciliteren van inbreuk. De Rechtbank Midden-Nederland stelde daarover vragen van uitleg aan het HvJEU.
De vragen waren kort samengevat of de verkoop van zo’n op illegaal aanbod voorgeprogrammeerde mediaspeler inbreuk maakt en of het streamen uit illegale bron door gebruikers inbreuk maakt. Het antwoord van het HvJEU is in beide gevallen, ja. Het Hof volgt daarmee de conclusie van de AG en zet de lijn van haar recente jurisprudentie door.
Naast Filmspeler spreekt BREIN ook alle andere verkopers van voorgeprogrammeerde mediaspelers aan. Indien die na dit arrest volharden in hun aanbod dan plegen zij beroeps- of bedrijfsmatige inbreuk. Dat is strafbaar als misdrijf. Er staat een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar op en een boete van 84.000 euro (of tien keer zoveel voor rechtspersonen). Ongeacht of het Openbaar Ministerie daar werk van maakt, kunnen rechthebbenden winstafdracht of schadevergoeding vorderen.
“Iedereen voelt op zijn klompen aan dat deze handel stinkt en het moet nu echt afgelopen zijn”, zegt BREIN directeur Tim Kuik. “Tegen volhardende handelaren zetten wij alles in: volledige proceskosten en winstafdracht. Het gaat om honderdduizenden euro’s per geval. De schade bedraagt miljoenen.”
BREIN vertegenwoordigt naast Nederlandse en internationale producenten en distributeurs van films en televisieseries ook regisseurs, scenarioschrijvers, acteurs en vertalers die allemaal voor hun broodwinning afhankelijk zijn van betaling voor hun werk. Illegaal aanbod zoals met dit soort mediaspelers is broodroof. Steun creativiteit en koop legaal.
De uitspraak kun je HIER lezen.
Het PERSCOMMUNIQUÉ nr. 40/17 Luxemburg, 26 april 2017 Arrest in zaak C-527/15 Stichting Brein. Het perscommuniqué staat HIER
In SpanjeVandaag lezen we het volgende:
Agenten van de Spaanse Nationale Politie hebben een bende opgerold die een illegale toegang leverde tot een aantal televisiekanalen. Deze agenten kregen daarbij de steun van Europol en zij slaagden erin om zes personen te arresteren die tot een bende behoorden die illegale toegang tot internationale televisiekanalen verkochten. De verdachten waren de oprichters van het ooit bekende elektronica merk Blu:sens.
De signalen werden verkocht door het bedrijf Blu:sens dat de toepassing had ontworpen die het mogelijk maakte om via een apparaatje genaamd WebTV films, televisieseries en sportevenementen te bekijken, iets wat normaal gesproken alleen tegen betaling wordt aangeboden. Na de aanhouding van de verantwoordelijken werd de server gesloten en hebben duizenden mensen geen signaal meer. De bedenkers van WebTV hadden volgens een schatting van de politie in zes maanden tijd meer dan 1,5 miljoen euro omzet gemaakt.
Tijdens het onderzoek ontdekten de agenten dat het bedrijf Blu:sens in Galicië de signalen van betaalkanalen illegaal doorzond. Dit bedrijf ontwierp de decoder en de toepassing die dit allemaal mogelijk moest maken. De decoder werd verkocht voor 120 euro en de server die de signalen doorzond stond in Frankrijk onder controle van het Spaanse bedrijf. De apparaten van BluSens werden in Spanje o.a. verkocht op Amazon (nu niet meer en het bedrijf geeft geld terug), Media Markt en wereldwijd bij ongeveer 14.000 verkooppunten.
24 maart 2019 – Eindelijk ontmaskerd
De politie ontmaskert een misdadig IPTV-netwerk en herinnert eraan dat deze vorm van tv-kijken via dit crimineel circuit verboden is bij wet.
De gestreamde programma’s zijn volgens de politie onderworpen aan betaling en daarom wordt het systeem wettelijk gedefinieerd als piraterij.
Volgens de politie betaalden duizenden kijkers uit ongeveer 30 landen tussen de 40 en 460 euro per maand voor de dienst zonder te beseffen dat zij dit via een piratenoperator deden. De exploitatie ervan is enkele jaren geleden begonnen na klachten van de Premier League van het Verenigd Koninkrijk, waar maandelijkse vergoedingen werden betaald aan een in Gibraltar gevestigd bedrijf dat legaal leek te zijn vanwege een netwerk van andere bedrijven, waaronder legale glasvezelaanbieders, dat was opgezet om de indruk te wekken dat het bedrijf legaal aan het werk was.
Dit was de grootste operatie die tot nog toe op Europees niveau werd uitgevoerd. In totaal zijn 11 websites afgesloten waarop meer dan 40 servers, 24 uur per dag, 365 dagen per jaar draaiden.
Wij weten dat er op Tenerife mensen zijn die betalen om IPTV te kijken en die zich niet realiseren dat IPTV-streaming illegaal is. Zij zullen geen signaal meer ontvangen en dan is de decoder waardeloos. Ook het betaalde abonnementsgeld zijn ze kwijt.
Meer, ze kunnen nu op zoek gaan naar een alternatief om legaal tv te kijken op Tenerife.