zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogDaguitstappenIJSGROT – CUEVA DEL HIELO
spot_img

IJSGROT – CUEVA DEL HIELO

Vandaag nemen we je mee naar een, voor de meeste toeristen, onbekende plaats in het hart van Tenerife. De locatie is gelegen op 3.350 meter boven zeeniveau, ongeveer 500 meter boven de Altavistavallei. Je kunt er enkel te voet naar toe maar na een stevige klim word je uiteindelijk getuige van een unieke locatie en beleef je droomachtig unicum. De ijsgrot – Cueva del Hielo is een oeroude versie van een vrieskast.

Wij rijden Las Cañadas binnen en zien de Teide majestueus opduiken. We hebben reeds eerder een keuze gemaakt hoe we naar boven zouden gaan om een ijsgrot te gaan opzoeken. Te voet vertrekken we aan de basis van Montaña Blanca en klimmen van 2.400 meter gestaag naar 3.350.
De grot is eigenlijk een vulkanische buis van ongeveer 48 meter lang, 9 meter hoog en 15 meter breed, waarvan het dak is ingestort en waardoor je de grot kan betreden.

Slakkengang

In het verleden werd het water uit de grot gebruikt om bergbeklimmers en wetenschappers te laven gedurende hun Teide-expedities. Ook werd er ijs gewonnen om commerciële doeleinden.
De verwijzingen naar deze plaats boven Altavista is onder meer te vinden in de geschriften van de eerste onderzoekers die naar de Teide trokken. 
Van uit historisch standpunt kan niet bewezen worden dat de Guanchen hier ooit hebben verbleven. Volgens de overlevering zouden zij de grot hebben uitgegraven om daarna als schuilplaats te gebruiken. Meer aannemelijk is dat het plafond van deze slakkengang is ingestort en dat er op deze manier een toegankelijke grot is ontstaan.

IJzeren ladder

De eerste echte aanwijzing van het bestaan van deze ijsgrot, Cueva del Hielo, vinden we terug in een artikel in ‘Royal Society’ geschreven door de Engelse schrijver Thomas Sprat in 1667. Dit artikel verhaalt gedetailleerd een expeditie in 1646 waarbij met touwen en stokken ter plaatse een touwladder werd gemaakt om de afdaling uit te voeren.
Meer dan twee eeuwen later, rond 1895, vinden we in de begroting van La Orotava een kost van 50 pesetas voor de installatie van een houten trapladder.
Vandaag staat er een ijzeren ladder, die in 1926 werd geplaatst ter gelegenheid van een Internationaal Geologisch Congres.

Evolutie

In een schriftelijke vermelding van ene Staunton uit 1792 kunnen we lezen dat de grot werd geëxploiteerd voor ijswinning. Het ijs werd uitgekapt en op ezeltjes en muilezels naar beneden vervoerd, waar het in de wijde omgeving van La Orotava werd verkocht.
Later in 1856 vinden we een verwijzing geschreven door de Schotse astronoom Piazzi Smyth over de bouw van een refugio op Altavista.

Deze rudimentaire schuilplaats voorzag hij van water, jawel, uit de grot. In 1901 werd het schuiloord herbouwd in steen door Graham Toler en werd er een pijpleiding aangelegd vanaf de grot naar het nieuwe schuiloord. In de twintigste eeuw werd de watervoorziening nog verschillende keren aangepast, maar telkens kwam het water uit de ijsgrot, de ‘Cuevo del hielo’.

Je komt de grot niet zomaar in. Je moet er afdalen via een rudimentaire metalen ladder van wel 12 meter lang. Een huzarenstukje waarbij hoogtevrees moet worden geëlimineerd. Uiteraard moet je via dezelfde ladder terug naar boven om uit het hellegat te komen.

BEKIJK het filmpje over de ijsgrot.

Wandelaars kunnen HIER hun uitstap beter voorbereiden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VIRUSSEN OP TENERIFE

VLIEGEN NAAR TENERIFE

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img