Een huwelijk spreekt altijd tot de verbeelding. Zeker voor het paar dat straks hun beloften aan elkaar zal overmaken. Dat doe je op een locatie die zich daarvoor leent. In de Lage Landen is dit meestal op het gemeentehuis en als je gelovig bent kun je dat ook eens overdoen in een kerk.
Goede keuze? Dat denk je maar… er zijn betere locaties in de aanbieding. Wat dacht je van een strand van een zonnig eiland.
Degenen die zich bezighouden met het organiseren van huwelijksceremonies hebben geluk. De Canarische Eilanden kunnen zich bij de aanbieders rekenen van toplocaties om dit meest romantische evenement te laten doorgaan. De topografische variatie, het klimaat en de duizend-en-een-nacht-locaties met een exotische achtergrond vind je bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat. Plaatsen die mooi, levendig, exclusief en vooral, toegankelijk zijn gedurende het hele jaar.
Voeg daarbij de kunst van het organiseren en de kwaliteit van het feest en dan krijg je op zijn minst een hoogste onderscheiding toebedeeld door de aanwezige gasten.
Het zal je maar overkomen; je plant je trouwfeest en voor de kerkelijke dienst kies je een pittoresk strandje uit op Tenerife; je kiest deze unieke locatie om ‘de mooiste dag’ in een uitzonderlijk mooi fotografisch perspectief te plaatsen en dan kom je tot een onthutsende ontdekking.
Het Bisdom Tenerife weigert alle sacramentele erediensten uit te voeren buiten de plaatsen waar ze normaal toegediend moeten worden. Deze houding gaat regelrecht in tegen een beslissing van Dirección General de Costas del Gobierno om huwelijksceremonieën op de stranden te laten doorgaan mits een toelating en de betaling van een administratieve bijdrage. Toch een mooi gebaar van de regering. Weliswaar moet de aanvraag naar het Servicio Provincial de Costas, Rambla de Santa Cruz, 169 in 38001 Santa Cruz de Tenerife, worden gestuurd. Tel: 922 272 301
Zo niet, een mals boete … en dat ondervond een trouwkoppel die ongevraagd op 19 oktober 2019 een ceremonie heeft laten doorgaan op het strand van Abama (Guía de Isora). Het directoraat-generaal van de kustgebieden (Costas in de volksmond, red.) heeft het paar beboet met 6.010 euro voor het niet naleven van de desbetreffende regelgeving.
De wetgever staat sinds 2015 toe dat er ceremoniële diensten kunnen worden gehouden op de kustlijn van het eiland, maar celebranten en bedrijven die huwelijksverbanden organiseren moeten vooraf aan een aantal eisen voldoen.
De aanvraag moet alsook de in te nemen oppervlakte bevatten, de decoratieve elementen beschrijven en het aantal gasten vermelden. Bovendien moet een bezettings- en prestatievergoeding worden betaald om de vergunning te verkrijgen. Afhankelijk van de strandlocatie waar het bruiloftsfeest doorgaat, moet ook toestemming gevraagd worden aan het gemeentebestuur, en mogelijks moet daarvoor ook betaald worden.
Een van de voorwaarden is om het strand, na de ceremonie, netjes achter te laten.
Bronnen bij het katholieke Bisdom Tenerife wijzen er op dat ‘verzoeken’ om sacramenten toe te dienen buiten de kerkgebouwen verboden is en dat priesters die dit negeren zullen gestraft worden. Straffe taal! Volgens dezelfde bron hebben een aantal hotels een aanvraag bij het Bisdom ingediend om in een tijdelijke kapel het huwelijk te voltrekken en ook deze werden niet goedgekeurd om de hierboven aangehaalde redenen.
De aanvragen van andere geloofsgemeenschappen die bij het Obispado of het bisdom binnenkomen worden ook geweigerd. “Onze kerken vallen architectonisch in de smaak bij veel mensen maar wij lenen deze, om hun schoonheid, niet uit aan andere godsdiensten om er een huwelijk te laten voltrekken, tenzij er een uitzondering deze regel bevestigt” zo klinkt het. Wat de uitzondering ook moge zijn, dit kunnen wij niet natrekken.
Met een omweg kom je er toch als je een katholieke dienst wil. Rent a priest. Breng je eigen priester mee uit je thuisland; als desbetreffend bisdom de locatie goedkeurt krijg je toch je zin. Hoewel er geen officiële cijfers bestaan is er volgens een rondvraag bij dominees en pastoors van andere religies toch een dynamisering op gang voor deze ceremonies; er werden meer dan twintig dergelijke plechtigheden geteld in het zuiden van Tenerife.
Op andere eilanden, zoals Lanzarote en Fuerteventura is de vraag zodanig gegroeid dat het bisdom van de Canarische Eilanden serieus onder druk komt te staan. Misschien barst dat kruikje wel… De regering meldt ook dat burgerlijke erediensten en sacramentele handelingen van elke andere religie kunnen plaatsvinden op de stranden van alle eilanden. Daarvoor dient door iedereen dezelfde administratieve weg gevolgd te worden.
Wat de kosten zijn kan met een voorbeeld; een bruiloft voor 100 gasten met een strandoppervlakte van 200 vierkante meter zou € 40 kosten. Deze vergoeding wordt opgestreken door de gemeente. Uiteraard wordt ook een waarborg gevraagd, je weet maar nooit… Het meubilair en de accessoires laten aanrukken om het event op te smukken zitten niet in deze ‘huurprijs’ en worden uiteraard door de organisatoren betaald.
Over deze stugge kerkelijke gedragscode mag de paus zich wel eens beramen. Als hij goed heeft nagedacht zal hij wel zijn zegen geven. En ondertussen doen we verder alsof onze neus bloedt.
Wie het echt wil beleven: huwen, een huwelijksbelofte of de hernieuwing ervan, kan HIER lezen hoe het concreet in zijn werking gaat en wie je best aanspreekt om deze mooie dag te organiseren.