woensdag, juli 17, 2024
HomeBlogWeetjesHUURPROBLEMEN OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

HUURPROBLEMEN OP TENERIFE

Vraag. Waarom zijn de huurprijzen voor vakantiewoningen duur?
Feit. Een woning op lange termijn huren op de reguliere Canarische markt kost slechts 25% tot 30% van de huurwaarde op korte termijn. Wat is hier aan de hand?Als ik advertenties opmerk van vakantieverhuur op Tenerife en ik zie de verhuurprijzen die daaraan gekoppeld zijn, dan stijgt mijn bloeddruk. Ik vrees dat je je lichaamstemperatuur en de snelheid van je eigen bloedcirculatie ook zal voelen stijgen na het lezen van dit artikel. Vooral als je jezelf herkent in dit niet-fictieve verhaal. Een eigenaar kan drie tot vier keer meer verdienen als hij verhuurt aan toeristen. En dan heb ik het nog niet over de al dan niet officiële verhuur.Ik leg het uit met een voorbeeld dat mij zelf is overkomen.

Doordat ik een torenhoge binding heb met Tenerife via sociale media en door mijn redactioneel werk word ik dagelijks bestookt met vragen van mensen die het eens van mij willen horen. Ik doe mijn best, maar kan op alles geen adequate antwoorden geven. Jammer, maar helaas.

Zo ook kreeg ik de voorbije zomer het bezoek van een dorpsgenoot die mijn hulp hard kon gebruiken. Voor alle duidelijkheid; deze persoon is een Tinerfeño, spreekt enkel Canarisch en heeft geen luxeleven achter de rug. Hij heeft zijn hele leven gewerkt en van zijn spaarcentjes kocht hij een appartementsblokje waarin zich twee wooneenheden bevinden.

Hij vraagt mijn hulp bij de verhuur van deze pisos die vlak bij de oceaan liggen, op een rustige, niet toeristische locatie. De stekjes worden gemeubeld verhuurd, zoals dat de mode is op Tenerife. Het zijn flatjes van ruim 60 m², twee slaapkamers, badkamer en een geïntegreerde keuken in het salon. Zuidelijk gericht en met een balkonnetje van 10 m². Zijn vraagprijs voor langere verhuur is € 450, maar de prijs kan desnoods verminderd worden tot € 425. (Later heeft hij een appartement verhuurd aan € 400, n.v.d.r.)

Meteen voegt hij eraan toe dat hij deze stekjes ook wel wil verhuren aan toeristen en ik vertel hem dat toeristen niet tuk zijn op een langere verhuurtermijn. Zijn antwoord is snel gevormd: “Dan verhuur ik op korte termijn en reken ik de huurprijs op basis van het aantal dagen.”

Mij goed. Het zij zo.

Door de grote vraag naar verblijfsaccommodatie door toeristen blijft het aantrekkelijk om eigen vastgoed op de verhuurmarkt aan te bieden om aldus een graantje mee te pikken van deze vakantieverhuur. Historisch gegroeid zonder dat de overheid daar problemen mee had. Iedereen verhuurde zijn of haar ding, maar toen kwam de economische recessie. De regering zocht hopen geld bij elkaar om te overleven en ook de vakantieverhuur werd aan banden gelegd. Maar er kwamen geen controles en iedereen verhuurde dan maar in de illegaliteit.

Sedert ruim één jaar is de wet op de vakantieverhuur aangepast aan de hedendaagse noden, normen en waarden én er zijn ook controles. En nu staan er flinke boetes te wachten voor wie de verhuurwet overtreedt.

We hebben echt een groot probleem. De vraag is groter dan het aanbod. Niet dat er geen appartementen beschikbaar zijn, ze worden gewoon niet meer aangeboden op de immomarkt. En vastgoed, wat dan wel beschikbaar is, wordt onbetaalbaar. Dus liever kort verhuren en flink verdienen dan lang verhuren en minder verdienen. De immokantoren die zich inlaten met verhuur hebben lange wachtlijsten met namen van mensen die wensen te huren.

Deze situatie is niet uniek voor Tenerife maar is kenmerkend binnen de hele archipel. Op Fuerteventura is Corralejo de geteisterde regio, op Tenerife en Gran Canaria zijn de zuidelijke toeristische centra de getroffen hotspots.

Er is niet alleen het verhuurprobleem voor de toerist, door de grote vraag en een betere verhuurverdienste blijft de lokale bevolking in de kou staan. Iemand die werkt in een toeristische agglomeratie wil daar ook graag wonen en betaalt graag een normale huurprijs op maandbasis. Zo niet maak je ellenlange verkeersfiles nog langer en de burger nog armer.

Wat blijkt uit een studie – dit is geen addertje onder het gras maar een duidelijk zichtbare boa constrictor – uitgevoerd door de overheid? Het blijkt dat buitenlandse eigenaars lak hebben aan de vigerende wetgeving en kiezen voor een mogelijke boete van minimum € 6.000 in plaats van zich in regel te stellen met het verhuurdecreet.

Het overduidelijk bewijs staat op drie onlineplatforms met namen die klinken als Airbnb, Wimdu of HomeAway. Alleen daar staan 28.000 woningen op de Canarische Eilanden te huur. Makkelijk kunstje voor de controleorganismen van de regering om snel alle verhuur te detecteren in toeristische zones waar vakantieverhuur verboden is.

Maar niet alleen daar gaat de overheid zoeken, ook sociale platforms en tweedehandssites zijn handig om privaat immoverhuur aan te prijzen. Er werden onlangs meertalige inspecteurs aangenomen op het departement Turismo. Het is dus duidelijk dat de overheid nog meer op zoek gaat naar illegale verhuur.

De verhuurregel is makkelijk te onthouden. Ga naar het gemeentehuis waar je vastgoed is gelegen en vraag of op deze locatie vakantieverhuur is toegestaan. Zo ja, ga naar een gestor of een immokantoor om de verhuur legaal te regelen. Zo niet, kun je je hebbeding niet verhuren. Simpel, toch?

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

3 REACTIES

 1. Dag Guy,

  Vooreerst heel erg bedankt voor alle nuttige info die je met ons deelt.

  Wat lange-termijnhuur betreft, en dan bedoel ik voor meerdere jaren, zou ik graag weten of het in de regio Palm Mar (Arona), die naar ik meen residentieel is, lange termijnhuur (e.g. een volledig jaar) toegelaten is, en bij uitbreiding of ik mij daar zou kunnen/mogen domiciliëren.

  Je moet er echt geen opzoekingen voor doen hoor, een doorverwijzing naar een Gestor ( liefst niet enkel Spaanssprekend) is al een grote hulp.

  Bedankt!

  Paul

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP