zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsHUURPRIJZEN SWINGEN DE PAN UIT
spot_img

HUURPRIJZEN SWINGEN DE PAN UIT

Het aanbod van betaalbare huurwoningen voor de lokale bevolking in de zuidelijk gelegen kustgebieden op Tenerife is niet alleen krap geworden, de huurprijzen zijn er bovendien onbetaalbaar voor de werkende klasse. Daardoor is er een volksverhuizing op gang gekomen naar het hinterland, waar de huurprijzen minder gedirigeerd worden door het aanstormende toerisme. 

Er zijn een aantal redenen waarom de huurprijzen voor de lokale bevolking op Tenerife onnoemelijk hoog zijn geworden. Een van de belangrijkste redenen is de toenemende populariteit van het eiland als toeristische bestemming waarbij de toeristische sector de belangrijkste economische motor van Tenerife is geworden. De toenemende vraag naar accommodatie heeft geleid tot een stijging van de huurprijzen.

Moeilijke oplossingen

Een andere reden voor de stijgende huurprijzen is de schaarste van woningen. Er zijn niet genoeg woningen beschikbaar om aan de vraag te voldoen, waardoor de prijzen oplopen. Dit probleem wordt nog verergerd door het feit dat veel woningen worden gebruikt als vakantiehuizen of worden verhuurd aan toeristen, waardoor er nog minder woningen beschikbaar zijn voor permanente bewoning.

Er zijn echter een aantal oplossingen voor het probleem van de stijgende huurprijzen. Een ervan is het bouwen van meer woningen. Dit kan worden uitgevoerd door de overheid, door particuliere investeerders of door een combinatie van beide. Een andere oplossing is een tussenkomst van de besturende overheden waarin huurprijzen worden gereguleerd door het vaststellen van maximale huurprijzen.

Woon-wegverkeer gehypothekeerd

Sindicalistas de Base, het grootste syndicaat in de hotelbranche, waarschuwt dat werknemers in de toeristische sector in de onmogelijkheid zijn om toegang te krijgen tot huisvesting in de omgeving van hun werkplek. Het gebrek aan openbare huisvesting, aasgierfondsen en vakantieverhuur zijn de belangrijkste factoren die de stijging van de huurprijzen in de hand werken en daar schuilt een groot gevaar. De hoge huurprijzen in het zuiden van Tenerife dreigen het toerisme te doen instorten. 

De mogelijkheden om goedkoper te wonen was toto voor kort gelokaliseerd boven (ten noorden van) de snelweg TF-1, op de bergflank of in minder drukke toeristische gebieden. Dit is nu ook verleden tijd. De huurprijzen zijn ook daar, hard gestegen en lopen voor een gemiddeld gezin reeds op tot ruim achthonderd euro.
Dit maakt het voor de toeristische sector erg moeilijk. Hoe moet een hotelmedewerker zich organiseren indien hij of zij in ploegen werkt, bijvoorbeeld met ontbijtdiensten (van 8.00 tot 12.00 uur) en avondlunch (van 18.00 tot 22.00 uur)? In de verplaatsing komt men geheid in een of andere file terecht die het woon-werkverkeer nog meer hypothekeert.

Ashotel en Ascav

Ashotel, de overkoepelende organisatie van hotelwerkgevers, wijt het probleem vooral aan drie factoren. Het gebrek aan woningen, aasgierfondsen die het vastgoed gebruiken om ermee te speculeren en niet onbelangrijk, het explosief aanbod van vakantiewoningen. Eigenaardig genoeg wordt deze modaliteit door de overheid niet aanzien als een toeristische activiteit, maar als een woonactiviteit, en dus niet onderworpen wordt aan regulerende voorschriften en een strenge reglementering.

Ashotel verzet zich niet tegen vakantiewoningen als ze voldoen aan dezelfde regels als de rest van de sector en op voorwaarde dat hun bestaan niet leidt tot vernietiging van werkgelegenheid en verlies van identiteit van onze steden.

De Asociación Canaria de Viviendas Vacacionales (Ascav) zegt dat de verhuur van een privéwoning aan toeristen een recht is. De doelstellingen, zoals gespecificeerd op haar website, omvatten het opstellen van een specifieke regelgeving voor vakantiewoningen als een extra-hotel toeristische accommodatie en de ontwikkeling en promotie van de activiteit van exploitatie voor toeristische doeleinden.

Overheid

De nieuwe Minister voor Toerisme, Jessica de León kondigde op de dag van haar aanstelling aan dat zijn prioritair maatregelen zal nemen om activiteiten die de huizenmarkt onder druk zet en de levering van openbare diensten beïnvloedt, te beperken.
Fernando Clavijo, president van de Canarische regering sprak zijn voornemen uit om een limiet te stellen aan het aantal locaties voor vakantieverhuur. Hij verwees naar de gemeenten die elk over een algemeen gemeentelijk plan beschikken waarin het aantal toeristische en residentiële bedden worden gedefinieerd en vooral dat de cijfers in evenwicht moeten zijn.

Nu is het de beurt aan de regering van de Canarische Eilanden om in actie te komen. Er is werk aan de winkel, vooral omdat statistieken aantonen dat de Canarische Eilanden onderaan de Spaanse lijst staan wat betreft lonen en salarissen en in diezelfde statistieken zien we dat Canarias behoort tot de gemeenschappen die vooroplopen in de stijging van de huurprijzen. Twee tegenstrijdige gegevens die even krachtig als zorgwekkend zijn.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

  1. Het lijkt mij dat er een gedeelde huurmarkt moet komen: huizen die enkel te huren zijn door mensen die ingeschreven staan als vaste resident, (vaste verblijfplaats of met werkcontract) en huizen die aan toeristen voor lange/ korte periode verhuurd worden. De overheid moet de inwoners beschermen. Dus met het bijbouwen van wijken zou men wijken exclusief voor inwoners moeten maken. Contractueel zal dat dan ook betekenen dat eigenaars ook enkel die huizen aan mensen met vaste verblijfplaats in Tenerife màg verkopen/verhuren, ook al kan men meer verdienen aan buitenlanders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img