vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsHUISDIEREN TOEGELATEN OP TRAMS EN BUSSEN
spot_img

HUISDIEREN TOEGELATEN OP TRAMS EN BUSSEN

Hoeveel woorden hebben we reeds geschreven over huisdieren die systematisch werden geweigerd op trams en bussen op Tenerife of die onder omstreden omstandigheden konden meereizen in de kofferbak van de autobus.
Het verhaal achter dit dieronvriendelijk handelen dat systematisch werd toegepast op de trams van Tranvía en op de bussen van Titsa, beiden overheidsbedrijven, hebben we neergeschreven in het artikel HUISDIEREN OP DE BUS.

Het goede nieuws is dat huisdieren vanaf 1 juni 2023 zullen worden toegestaan in trams en op bussen, maar hoe dit concreet zal worden ingevuld, geregeld en geregulariseerd weten we niet. Ook de vakbonden blijven in het ongewisse en gezien de twijfels over hoe dit in zijn werk zal gaan, heeft de Federatie van Diensten, Mobiliteit en Consumptie van de vakbond UGT Canarias gevraagd aan de eilandregering – Cabildo de Tenerife – om een protocol op te stellen waarin het duidelijk wordt hoe het personeel de nieuwe regels moeten toepassen.

Veiligheid en hygiëne

Er werden nog geen details vrijgegeven. Niemand weet aan welke criteria huisdieren moeten voldoen om met te kunnen op het openbaar vervoer. Hoe zal de ruimte worden georganiseerd en hoe groot en/of hoeveel mag een hond wegen? Met nog slechts enkele dagen te gaan voordat de maatregel in werking treedt, dringt de vakbond bij de overheid aan op klaarheid. 

De bussen en de trams op Tenerife worden vanaf 1 juni gratis toegankelijk voor huisdieren, dat heeft de Eilandraad van Tenerife goedgekeurd. Weliswaar moeten de regels worden aangepast op om de veiligheid, de hygiëne en coëxistentie met alle passagiers te garanderen. Er mag geen onderscheid worden gemaakt naar ras of gewicht, in tegenstelling tot wat nu toe het geval was. Bovendien wordt er gepleit om in elke gemeente op Tenerife dezelfde maatregelen en bevoegdheden door te voeren. Op deze manier ontstaat er geen wildgroei aan regeltjes en wordt de transparantie omtrent dit onderwerp bewaard.

Dieren hebben gevoelens

Op 5 januari 2021 trad de Spaanse wet in werking waarin dieren als wezens met gevoelens worden beschouwd. Het Burgerlijk Wetboek werd gewijzigd naar de aard van dieren en aangepast aan de relaties die huisdieren hebben met mensen, als leden van de familie.

In tegenstelling tot veel Europese steden maken de meeste Spaanse openbare vervoersmaatschappijen het voor honden erg moeilijk, vooral als ze meer dan tien kilo wegen. Er werden vergelijkingen gemaakt met andere Europese steden waarna er werd geconcludeerd dat mensen een nauwere relatie hebben met huisdieren dan vroeger het geval was en dat er daardoor een andere visie is ontstaan. 

Uiteraard moet het vervoer van huisdieren op trams en bussen onderworpen worden aan een aantal richtlijnen en is het logisch dat de geleider van het dier verantwoordelijk is en blijft voor elk incident dat zich in het rijtuig voordoet.

Conclusie

Er blijven veel vragen onbeantwoord. Wat in een taxi? Moeten honden uit de ‘gevaarlijke’ klasse een muilband dragen? In hoeverre zullen hondjes in draagtassen moeten worden vervoerd? Blijven de handtassen een afmeting hebben van 60 x 35 x 35 centimeter en wat met het maximumgewicht van 10 kilogram? 

Wij concluderen dat huisdieren ons moeten kunnen vergezellen op trams en bussen op Tenerife op voorwaarde dat er voldoende ruimte wordt aangeboden in de passagiersruimte, maar dat het dier moet voldoen aan primaire hygiënische regels. Ook belangrijk, zo niet het belangrijkst, is dat de veiligheid voor de passagiers moet worden gegarandeerd. 
Welke maatregelen en eventuele beperkingen er worden ingevoerd is tot dusver koffiedik kijken. Indien de overheid daaromtrent meer transparantie biedt, zullen wij niet nalaten deze informatie te delen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img