maandag, juni 27, 2022
spot_img
HomeGeen categorieHUISDIEREN OP DE BUS

HUISDIEREN OP DE BUS

Wie een huisdier heeft en op reis gaat laat zijn of haar lieveling niet graag achter. Meestal wordt een vakantie op maat gemaakt om daarmee de poes of de hond mee te nemen naar andere oorden. Ontzettend gezellig als je je beste vriend kan meenemen op vakantie om dan samen te genieten van aangename wandelingen in een nieuwe omgeving.
Naast de verplichtingen zoals de identificatiechip, het Europees huisdierenpaspoort en voor honden een geldige rabiësinenting, moet je huisdier ook welkom zijn op de locatie waar je verblijft. Maar er is meer, een overzicht.

Het begint reeds bij de vliegtuigmaatschappij die je lieveling wel of niet aan boord wil nemen. Ryanair wil geen dieren, bij TUI en Transavia zijn ze welkom als ze niet te groot zijn, je wil bijbetalen en als je de richtlijnen omtrent hun transport wil naleven.
En eenmaal op Tenerife duikt er een ander probleem op.

Wij hebben meermaals gemerkt, op voornamelijk sociale media, dat mensen die huisdieren hebben – meestal honden of katten – veelal misnoegd zijn over de enige openbare vervoerdienst die op Tenerife actief is. Transportes Interurbanos de Tenerife heeft jarenlang de boot van zich afgehouden om huisdieren aan boord te nemen en mee te vervoeren met hun baasjes. De oorzaak daarvan was dat er, ooit eens, een bestuurder werd gebeten door een viervoeter terwijl hij aan het werk was. Maar wonden helen, ook hier.
Voorheen mochten de huisdieren niet aan boord van bussen die stedelijke, interstedelijk en grootstedelijke transporten verzorgden. Voor de langere ritten moesten de domesticos in de bagageruimte van de bus worden gedeponeerd. Schrijnend, maar het kon niet anders.
Daar kwam op 19 oktober 2015, verandering in. Weliswaar onder bepaalde voorwaarden. Je zou denken dat de verandering goed nieuws betekent en dat je vanaf dan samen met je viervoeter mag opstappen. Niet dus …!

Vanaf deze maandag de 19de oktober 2015 stap je de bus op en verdwijnt je lievelingsdier gewoon in … de kofferbak. Niet meteen diervriendelijk. Je zou haast denken dat deze maatregel werd genomen onder druk. Juist. Titsa versoepelt haar vervoerpolitiek inzake viervoeters onder druk van de vele dierenrechtenorganisaties, de onnoemelijke commentaren op de sociale media en door de gelijkschakeling van het vervoersreglement aan deze die in grote Spaanse urbanisaties zoals Madrid, Barcelona of Bilbao toepasselijk zijn.

Tot op dat ogenblik lezen wij in het vervoersreglement dat – ‘… se admiten los perros guía de personas invidentes acreditados’ – zij geleidehonden toelaten op het passagiersdek. En we lezen even verder – ‘… Sólo se admiten animales domésticos que no superen los 10 Kg. de peso en transportín que no exceda de 60 x 35 x 35 cms’ – dat enkel huisdieren zijn toegelaten die minder dan 10 kg wegen en vervoerd worden in een reistas waarvan de afmetingen niet meer dan 60 x 35 x 35 cm bedragen.

Einde commentaar. Iedereen die in het bezit is van een huisdier, maar niet in het bezit van een eigen voertuig kan nog altijd de spreekwoordelijke pot op, en dat zijn in Tenerife alleen reeds verschillende duizenden personen die het openbaar vervoer worden ontzegd omdat hun viervoeter niet mag opstappen. Inkorven en de koffer in, is de boodschap. Ik heb geen huisdier en toch krijg ik een wrange smaak. Dit geeft mij het gevoel van ‘ja, er mogen dieren mee, maar liefst niet te veel, niet te groot en vooral niet in het publiekelijke zicht.’
Ook het formaat is fenomenaal klein te noemen; hoe wring je een hond van net geen 10 kilogram in een reistasje dat kleiner is dan de meeste dameshandtassen?
Ik merk hier een ‘contradictio in terminis’ op; dit is latijn voor ‘tegenspraak in termen’ zoals ook een vierkant wiel of vloeibaar ijs onmogelijk is. Lukken of niet, je lieveling moet de bagagekoffer in als het wil gaan cruisen op korte en langere afstanden met het openbare vervoer in Tenerife. 

Maar in januari 2021 komt daar verandering in. De wet 17/2021 van 15 december beschrijft dieren als wezens met een gevoelsleven en deels lid van de familie, daarom moet de aandacht op het dierenwelzijn worden verhoogd. TITSA is een overheidsbedrijf en de eilandregering beslist om huisdieren vrije toegang te verlenen tot tram- en busnetwerk op Tenerife, ongeacht ras of gewicht, van zodra deze zijn aangepast om de veiligheid en de coëxistentie met andere passagiers te waarborgen.

Daarom gaan we ons vergewissen in het TITSA-reglement om te zien hoe en in welke zin de voorwaarden voor onze huisdieren zijn aangepast. U raadt het nooit. Op de website van de busmaatschappij onder het hoofdstuk ‘Obligaciones de los viajeros‘ punt 9 staat er te lezen: Sólo se admiten animales domésticos que no superen los 10 kg. de peso en transportín que no exceda de 60 x 35 x 35. Pueden ser tanto rígidos como flexibles, siempre cerrados y seguros. Vrij vertaald is dit: Alleen huisdieren die niet meer wegen dan 10 kg. zijn toegestaan in draagtassen die niet groter zijn dan 60 x 35 x 35. Deze kunnen vast of flexibel zijn, maar moeten altijd gesloten en veilig zijn.

Conclusie: er is in al die jaren nauwelijks iets veranderd.

TERUG NAAR HOMEPAGE

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

GELUK OP EEN EILAND

OUD EN VOL VERLANGEN

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

WAT HOORT WAAR 

GOUDEN ZANDSTRANDEN