dinsdag, mei 21, 2024
HomeBlogNieuwsHUISDIEREN EN DE NIEUWE WET
spot_img

HUISDIEREN EN DE NIEUWE WET

Amper een week na het verschijnen van ons artikel NIEUWE WET HUISDIEREN moeten we het artikel herschrijven. De wet omtrent dierenmishandeling en -verwaarlozing wordt op vrijdag 29 september 2023 van kracht, daar verandert niets aan. De interim-regering heeft nog geen regeling voor de wet kunnen goedkeuren, door tijdgebrek. De aandacht gaat momenteel volledig naar de vorming van een nieuwe regering. De wet is opgesteld, op enkele nuances na.

Een zoete verwoording van wat wij als ‘niet goed nagedacht’ zouden beschrijven. De sancties worden verscherpt, maar men weet nog niet goed wat aan te vangen met de halfslachtige beschrijving over de te volgen cursus voor het houden van honden en de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering. 

Op dit moment zijn de gevoelige punten in het decreet on hold geplaatst. Met de verkiezingen in het zicht waren een cursus en een verzekering voor honden geen goed idee voor de zetelende interim-regering. De verschuiving van de implementatie is slechts een vertragingsmanoeuvre tot er een nieuwe regering zetelt. Dit zuigen wij niet uit onze duim, dit is komt uit bronnen van het Ministerie van Sociale Rechten.

Accenten

De wet zal garanderen dat er geen huisdieren in de steek worden gelaten en worden beschouwd als ‘wezens met gevoelens’, volgens het burgerlijk wetboek. Tweede doelstelling is om te zorgen dat er geen huisdieren meer worden gedood in kennels. 
Deze wet regelt, in een homogeen kader voor het hele nationale grondgebied, wat voor de verstandige burger al een kwestie was van gezond verstand, namelijk de noodzaak om het welzijn van de dieren die bij ons leven te waarborgen.

Dierenwinkels

Afgezien van het uitstel op het laatste moment van de toepassing van enkele relevante aspecten van de wet tot de overdracht van de huidige regering, zijn er termijnen vastgesteld in de tekst, om degenen die door de nieuwe wet worden getroffen de tijd te geven zich aan te passen. Dit is bijvoorbeeld het geval voor het moratorium van een jaar vanaf de inwerkingtreding van de wet voor winkels die honden, katten en fretten verkopen om zich aan te passen. Binnen een jaar mogen enkel fokkers nog huisdieren verkopen.

De wet beschermt huisdieren en wilde diersoorten onder de hoede van mensen tegen mishandeling en verwaarlozing en stimuleert verantwoorde adoptie en eigendom. Jachthonden en honden voor andere professionele activiteiten, worden hier onder een andere noemer geplaatst.

Toezicht

Naast honden, katten, fretten en diersoorten die zijn opgenomen in een lijst die is opgesteld door het Ministerie van Sociale Rechten worden andere gekweekte dieren, die door hun eigenaren zijn geregistreerd als gezelschapsdieren, beschouwd als huisdieren onder deze wet.

Nieuw is dat huisdieren niet langer dan drie opeenvolgende dagen zonder toezicht mogen worden achtergelaten, voor honden is dat maximum 24 opeenvolgende uren.

De wet voorziet in geldboetes van 500 tot 200.000 euro, afhankelijk van de ernst van de overtreding.

Kort samengevat

Kortom, de interim-regering heeft nog geen toestemming gegeven voor de goedkeuring van de regels van de dierenwelzijnswet. De inwerkingtreding van de lijst met diersoorten die legaal thuis mogen worden gehouden, is ook uitgesteld.

De wet op de bescherming van de rechten en het welzijn van dieren zal op 29 september in werking treden zonder de verplichting van een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezit of het volgen van een cursus over verantwoordelijk eigenaarschap of het identificeren van andere dieren dan honden, katten en fretten. Dat komt omdat de interim-regering de goedkeuring van de verordeningen van de wet nog niet heeft toegestaan.

Dit heeft de waarnemend directeur-generaal voor dierenrechten, Sergio García Torres, bekendgemaakt via een circulaire van het Ministerio de Derechos Sociales y Agenda 2030.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

SPAANSE WOORDEN

WERKLOOS OF RIJK

spot_img