zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsHUIS- EN DAKLOOS MET EEN HAPPY END
spot_img

HUIS- EN DAKLOOS MET EEN HAPPY END

De huurprijzen in het zuiden van Tenerife rijzen de pan uit, dat hebben wij onlangs nog uitvoerig beschreven in ons artikel HUURPRIJZEN SWINGEN DE PAN UIT. In gemeenten als Arona en Adeje is het bijna onmogelijk om aan redelijke prijzen een huis te huren, waardoor er niets anders opzit dan intrek te nemen in voertuigen. In dit geval woonde een stel al elf maanden op het strand van Las Vistas. Hun situatie was extreem.

Lucía en haar partner woonden elf maanden op het strand van Las Vistas onder een tentzeil omdat ze geen huur konden betalen. De openbare toiletten sluiten om zes uur ’s avonds en dan moesten ze naar een drankgelegenheid en douchen deden ze één keer per week bij vrienden. Per dag een bocadillo en fles water, dat stond er elke dag op het menu.

Een snelgroeiend probleem

Lucía en haar partner werden uit hun flat gezet waar ze al 13 jaar woonden. Ze kwamen naar het strand van Las Vistas omdat ze nergens anders heen konden. In Los Cristianos maken ze van alles vakantie, de woonsituatie voor residenten is het ergst, dixit de ontheemden.

We zullen moeten wennen aan busjes die worden gebruikt als woonalternatief, legt Alejandra Hernández uit, sociaal werker en coördinator van het huisvestingsprogramma Base 25 op het eiland, ontwikkeld door Cáritas en gefinancierd door de eilandregering. Het hulpprogramma probeert het snelgroeiend probleem aan te pakken. Het doel van dit programma is advies en begeleiding aan gezinnen die het risico lopen om hun verblijfplaats te verliezen, of dit nu komt door een gedwongen verkoop, uitzetting wegens het niet betalen van huur of een uitzetting door een onzekere situatie.

Een ware plaag

De realiteit is dat het werkaanbod toeneemt en dat het vinden van alternatieve huisvesting voor gezinnen die uit huis worden gezet, steeds ingewikkelder wordt. Vroeger waren er ten zuiden van de snelweg vakantiewoningen, en ten noorden betaalbare woningen. Nu is alles vakantiewoning.

Eerst werden de lagere inkomens getroffen, nu worden gezinnen getroffen die over een gemiddeld inkomen beschikken omdat zij de huur van een woning vanaf 700 euro per maand net meer kunnen betalen. Huis- en dakloos worden verspreidt zich als een ware plaag over lage en middeninkomens, die bovendien worden geconfronteerd met bijna onoverbrugbare voorwaarden om een huis te huren.

Eind goed …

De eenmalige overheidssteun van 1.500 euro was onvoldoende om de waarborg en de bankgarantie te betalen voor het huren van een kleine woning en met de maandelijkse uitkering van 480 euro van haar partner komen ze ook niet ver. Zij is 59 en hij is 63 jaar, leeftijden die moeilijk toegang krijgen op de arbeidsmarkt. 

Lucía en haar man, die bijna een jaar onder een zeil leefden op playa Las Vistas in Los Cristianos hebben het uiteindelijk getroffen. Zij was te horen in een radioprogramma van Radio Cope waarbij ze haar verhaal deed. De getuigenis moet zijn aangekomen want er heeft zich iemand gemeld die het koppel wil helpen. Een barmhartige ziel, die anoniem wil blijven, heeft het paar levensvatbaar onderdak verschaft.

Actie door de overheid

Maar het sociale probleem is daardoor niet opgelost. Velen wonen in auto’s, aftandse caravans en busjes of slapen onder een krakkemikkige houten constructies of onder wapperende tentzeilen.  Het is aan de beurt aan de Canarische overheid om in actie te komen. Er is werk aan de winkel, dringend. De statistieken tonen aan dat de Canarische Eilanden onderaan de Spaanse lijst staan wat betreft lonen en salarissen en in diezelfde statistieken zien we dat Canarias behoort tot de gemeenschappen die vooroplopen in de stijging van de huurprijzen. Twee tegenstrijdige gegevens die even krachtig als zorgwekkend zijn.
 

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

VLUCHT NAAR TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

ANDERE GEWOONTES

VISSEN IN TENERIFE

WIJN OP TENERIFE

spot_img