donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsHOTEL ZONDER STERREN - EINDE IN ZICHT
spot_img

HOTEL ZONDER STERREN – EINDE IN ZICHT

Deel één van dit onwaarschijnlijk verhaal hebben wij beschreven onder de titel HOTEL ZONDER STERREN. Daarin lezen wij het oorzakelijk verband tussen een snelle groei van het toerisme op Tenerife en de ruimdenkende buitenlandse investeerders, gekoppeld aan een lome administratieve molen. Het begint in 1973 en vijftig jaar later staat er er nog. Onaangeroerd op een enige locatie aan de Atlantische Oceaan. Aan het afbraakdossier wordt reeds decennia gesleuteld en anno 2023 kan men eindelijk spreken over een sloopproject.

Twee bedrijven hebben ingeschreven op de openbare aanbesteding om het gefrustreerde hotel in Añaza te slopen. De deadline verstreek op 18 april 2023, de afbraakwerken zullen de overheid 3,1 miljoen euro kosten. Merkwaardig dat er slechts twee bedrijven hebben meegedongen aan deze sloopopdracht die is uitgeschreven door de dienst stedenbouw van Santa Cruz. 

Aanbesteding

De offertes van de twee bedrijven worden gecontroleerd door de aanbestedingscommissie worden om na te gaan of aan alle eisen is voldaan en alle vereiste documenten werden ingediend. Daarna gaat de commissie over tot de beoordeling van de offertes. Het basisbudget voor de aanbesteding, inclusief belastingen, bedraagt 131.000 euro, en de termijn voor het opstellen van het project bedraagt vijf maanden.

De gemeentelijke dienst Stedenbouw heeft een voorstudie laten uitvoeren om de staat van het gebouw te analyseren en evenals de alternatieven onderzocht voor de sloop van het hotelskelet in het zuidwestelijk gelegen deel van Santa Cruz, Añaza. 
In de studie werd een structureel onderzoek uitgevoerd van het 23 verdiepingen tellende gebouw, dat in 1973 werd gebouwd. Daarna werd door Stedenbouw op zoek gegaan naar de eigenaars om hen de mogelijkheid te bieden de stedenbouwkundige wettelijkheid te laten herstellen. 

Na dit lange traject waarin verschillende procedures werden doorlopen, gaf het departement opdracht tot de subsidiaire executie. Daardoor wordt de gemeenteraad in staat gesteld om over te gaan tot de sloop van het gebouw en de daaropvolgende onteigening van het terrein.

Potentiële gevaren

Bij de uitvoering van dit sloopproject moet rekening worden gehouden met een reeks voorwaarden. De eerste heeft te maken met de naburige bebouwing, die zich op ongeveer 75 meter afstand bevindt. Het betonnen gedrocht werd gebouwd op een heuvel en heeft steunmuren van verschillende afmetingen. Vraag is in hoeverre de ondergrond stabiliteit zal waarborgen gedurende de sloop.

Er moet echter ook rekening worden gehouden met de woningen die onder dit niveau liggen, langs de kustlijn. Volgens de voorlopige studie bevinden er zich drie woningen die geheel of gedeeltelijk in reeds bestaande grotten zijn gebouwd op ongeveer 25 meter en de verst gelegen op 85 meter afstand.

Explosieven

Ook de nabijgelegen Calle Mayatingo kan door de sloop worden beschadigd, vooral als daarbij explosieven worden gebruikt. De aangerichte schade zal na de sloop zo nodig moeten worden hersteld en daarvoor is in de begroting een voorziening opgenomen.

Sloop met explosieven wordt in de voorbereidende studie aanbevolen. Op basis van de geometrische kenmerken van het gebouw en de voor- en nadelen van de geanalyseerde alternatieven is vastgesteld dat sloop met explosieven de meest geschikte en veilige werkmethode is.

Sloopafval

Een ander belangrijk onderdeel van het project is de behandeling van het afval. Betonafval en betonijzer moeten gescheiden worden en met vrachtwagens naar de dichtstbijzijnde verwerkingsinstallaties worden gebracht. Deze zijn gelegen in Montaña Talavera en Montaña Taco.

In de begroting beslaan de sloop en de afvalverwerking ruim anderhalf miljoen, de explosieven kosten een half miljoen en voor het vervoer van het puin wordt een miljoen euro in rekening gebracht. De hoeveelheid puin dat moet worden weggebracht, wordt geraamd op 40.000 kubieke meter.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ORKA MORGAN

ELEKTRISCHE AUTO HUREN

DUIKMONUMENT IN PALM-MAR

spot_img