zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsHOTEL OF APPARTEMENT OP TENERIFE?
spot_img

HOTEL OF APPARTEMENT OP TENERIFE?

Hotel of appartement op Tenerife is de vraag die zich velen stellen vooraleer af te reizen naar een zonovergoten eiland. Daar waar de blauwe lucht de grijsblauwe oceaan raakt onder schitterende zonnestralen, is er een debat ontstaan tussen het aanbod van hoteltoerisme en de Viviendas Vacionales, de vakantiehuisjes die erg in trek zijn bij Europese toeristen.

Ashotel, die de hotels en aparthotels verenigt, werpt een kritische blik op de niet-transparante aard en de vermeende onveiligheid van vakantiehuisjes, terwijl het zichzelf positioneert in het licht van transparantie, veiligheid en duurzaamheid.

Fundamentele aspecten

Traditionele hotelaccommodaties dragen een groot deel bij aan de 3,4 miljard euro aan belastingen die het toerisme jaarlijks genereert, waarmee openbare diensten zoals gezondheidszorg en onderwijs worden gefinancierd. Ashotel gaat echter verder en richt zich op twee fundamentele aspecten die het vitale belang van de traditionele accommodatie-activiteit (hotel en non-hotel) ten opzichte van deze gedereguleerde modaliteit (Viviendas Vacacionales) benadrukken.

Belastingen en werkgelegenheid

In dit verband herinnert het overkoepelend hotelorgaan eraan dat de toeristische sector 3,4 miljard euro aan directe en indirecte belastingen heeft bijgedragen aan de regionale schatkist. Dat staat te lezen in het rapport Impactur 2022. Ruim 340.000 mensen werken in de toeristische sector, waarvan bijna 77.000 in logiesverstrekkende bedrijven en 159.000 personen in de horeca als geheel. Ashotel vraagt zich af welke bijdrage de private verhuur levert aan de werkgelegenheid op de Canarische Eilanden.

Ashotel is van mening dat de exponentiële groei van vakantiewoningen, die volgens de regering van de Canarische Eilanden tussen 2015 en 2023 met 60% is toegenomen, onhoudbaar is, zodat er dringend behoefte is aan overheidscontrole. Deze omstandigheid beïnvloedt ook het tekort aan huisvesting voor de actieve bevolking en spoort daardoor het actuele mobiliteitsprobleem aan.

Brandveiligheid

Het gebrek aan huisvesting en het verschil tussen de wettelijke vereisten voor de twee accommodaties is niet in lijn met de veiligheid en is vooral onevenwichtig.
Als de woning zich in een wooncomplex bevindt – wat meestal het geval is – moet het pand voldoen aan de veiligheidsnormen van decreet 113/2015, die zeer basaal zijn.

Het decreet voorziet bijvoorbeeld niet in het bestaan van maatregelen in brandvoorkoming en -beveiliging, zoals het plaatsen van brandwerende deuren met een RF-waarde van ½ uur of het gebruik van brandvertragende elementen die volgens de Technische Bouwcode vereist zijn in hotels en aparthotels.

Aan het zwembad

Hotels en aparthotels moeten een badmeester voorzien gedurende de openingsuren van het zwembad. De particulier aangeboden vakantiehuisjes die in wooncomplexen zijn gelegen en beschikken over een zwembad hoeven dit niet te doen, waardoor het risico op ongevallen of verdrinking toeneemt.

Marketingtruc?

Ashotel probeert met dit debat bij te dragen aan een evenwichtige ontwikkeling van een toeristisch product zoals vakantiehuizen, maar eigent zich ook het recht toe om een fatsoenlijke bewoning aan te vechten voor alle bewoners van de Canarische Eilanden, een recht dat is vastgelegd in de grondwetstekst.
Of is de ondertoon van dit debat een marketingtruc om het hoteltoerisme in een beter daglicht te plaatsen?
Tenslotte wordt de keuze, om voor een hotel of appartement op Tenerife te kiezen, gemaakt door de toerist die het soort logement kiest in functie van zijn verblijf en vooral van persoonlijke voorkeuren.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

 

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

LENTE OP HET EILAND

EINDE SEIZOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ACHTER DE SCHERMEN

WEBCAM SANTA CRUZ

DOODRIJDERS

spot_img