zondag, januari 23, 2022
spot_img
HomeBlogWeetjesHOTEL MET UNIEKE GESCHIEDENIS

HOTEL MET UNIEKE GESCHIEDENIS

Een hotel dat in het zuiden van Tenerife ligt met een unieke locatie, letterlijk aan de vloedlijn op het strand. Het grote terras hangt zowat boven het wateroppervlak en lijkt op een filmdecor voor ‘Atlantis’ waarin je rechtstreeks toegang krijgt tot het heldere water. Het grote terras staat solide op betonnen pijlers. Ze geven stabiliteit aan het platform die je toelaat de kleurrijke zonsopgangen en dito ondergangen te beleven.

De Montaña Roja schenkt de genieter er een derde dimensie bovenop. De unieke berg met oxiderende ijzerhoudende grond zorgt voor een extra schitterend en dynamisch uitzicht.

Het staat er sedert jaar en dag, het hotel op pijlers in de oceaan. Hotel Médano werd geopend op 2 oktober 1963, op een moment waarop het zuiden van Tenerife nog een steriele woestijn was met een quasi onbestaande toeristische economie. Het hotel in El Médano met een aparte vorm werd geïnspireerd door de boeg van een boot die de zee invaart. Het ontwerp van architect Félix Saenz-Marrero verstrekte El Médano het eerste aanbod van hotelfaciliteiten in een ruime omgeving.

Het hotel kwam op de plaats waar voorheen een pakhuis stond dat gebruikt werd voor de opslag van goederen die per boot naar de hoofdstad gingen omdat er toen geen fatsoenlijke verbindingsweg was. Anders dan men zou denken is het hotel niet gebouwd op het strand, maar wel op een rots. Enkel het later bijgebouwde terras zweeft over het water.

Het hotel beleefde op haar gevorderde leeftijd een reeks zorgen, niet alles was rozengeur en maneschijn. Het kreeg wat kommer en kwel over zich heen.
In 2010 was er ophef over de concessie die startte op 15 juni 1960 (toen startte ook de bouw) waarbij de toenmalige licentiehouder de vergunde hotelplanningen niet strikt naleefde. Onderwerp van de rel was het zuidelijk gericht platform die steeds naar de zon kijkt.
De gemeentelijke autoriteit heeft toen getracht het hotel te redden door een wijziging aan te brengen in het Bijzonder Plan van Aanleg. Enkel het zonneterras zou moeten afgebroken worden. 

In 2014 heeft het Hooggerechtshof, het hoogste rechtsorgaan binnen de Canarische Eilanden, bevolen dat het hotel moet worden afgebroken, zoals door de rechtspraak in 2010 reeds werd bevolen. De realisatie van het hotel was en is nog steeds in overtreding met de Ley de Costas. Er is hoger gebouwd dan toegelaten en het terras werd niet vergund. Verder waren er nog tal van kleinere inbreuken op de bouwvergunning.

Het Hooggerechtshof heeft toen ook het einde van de concessie van Costas aan het Médano Hotel geratificeerd. Dit betekent dat het hotel eindigt te bestaan. Deze uitspraak werd bekrachtigd door de Audiencia Nacional en aldus zijn alle wettelijke middelen om de sloop tegen te gaan opgebruikt.

Zo werd er een halve eeuw procedureslag en administratie-oorlog gevoerd tussen de diverse partijen. De proceskosten worden bovendien nog eens aangerekend aan de eigenaars van het hotel. Op het prijskaartje staat € 3.000.

Zowel de eilandregering, als de gemeente Granadilla de Abona, als de inwoners van El Médano zijn tegen de afbraak. Het gebouw en de functie ervan zorgt voor werkgelegenheid, en het was de trigger voor de ontwikkeling van een gebied dat vroeger enkel bestond uit een kleine vissersgemeenschap.

Bovendien heeft Granadilla de Abona deze kuststrook toegevoegd aan een wereldwijd netwerk van 13 steden waar ontdekkingsreiziger Ferdinand Magellaan zijn vloot ooit heeft aangemeerd. Door de kust de naam te geven van Costa Magallanes wordt niet alleen de fysieke kustlijn gepromoot, ook een breed spectrum waaronder cultuur, sport, onderwijs en geschiedenis zal de revue der naambekendheid passeren.

Dit zonder evenwel afbreuk te doen aan het authentieke, lokale karakter van de kust in al haar facetten. Geen massatoerisme; de geur en de sfeer van een vissersdorp moet behouden blijven, is de stelling die het gemeentebestuur heeft ingenomen.
En daar past Hotel Médano wonderwel in. In principe zijn alle wettelijke mogelijkheden opgesoupeerd. Nu enkel nog wachten welke goochelattributen er nog uit de hoge hoed zullen getoverd worden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

ACHTER DE SCHERMEN

DRIEKONINGEN OP TENERIFE

BUS- EN TRAMKAART TENMÁS