zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogWeetjesHOTEL ALLES INBEGREPEN
spot_img

HOTEL ALLES INBEGREPEN

Wij hadden evengoed een andere titel kunnen gebruiken. Een perfecte match of baseline voor deze publicatie had kunnen zijn ‘Lokale economie geboycot’ en daarmee zetten wij onmiddellijk de toon van deze column over het marketingmodel en de business ‘hotel alles inbegrepen’.

Bijna 13 miljoen toeristen komen op jaarbasis naar de Canarische Eilanden en ze hebben allen één ding gemeen; genieten van het subtropisch klimaat. Meer dan vier miljoen toeristen verblijven er in een hotel met de toepasselijke formule all-inclusive (verder afgekort tot AI): dat is bijna 33% van alle vakantiegangers.

Van deze hotelformule is geweten dat een aanbod buiten het hotel letterlijk en figuurlijk door deze muren wordt afgeschermd en dat weinig toeristen worden aangetrokken om de geldbeugel nog eens boven te halen om extra-exuberante aanbiedingen te bekostigen. Daarom blijven zij liever in het hotel; er is eten en drinken in overvloed, animatie en nachtelijke ontspanning staan op het programma en het zwembad nodigt uit … van zonsopgang tot zonsondergang. Bovendien hoeven ze het hotel ook niet te verlaten om van de zon te genieten.

1 op 3

Hotels gebruiken vaak een extra troef; ze hebben een eigen strandje vlakbij de oceaan waar ze handig een barretje hebben neergepoot opdat hun klanten zeker niet zouden ‘weglopen’.

Drieëndertig procent – 1 op 3 toeristen – blijft dus hangen op de alles-inbegrepen-locatie. Dit is een cijfer dat exponentieel is gegroeid vanaf de jaren ’60, het moment dat de toeristische reissector begon te leven. Toen werd de all inclusive-formule geassocieerd met een duurdere verkoopprijs maar later werd deze vorm stilletjes opgewaardeerd en werd het verkocht als een competente speler binnen het aanbod van hotelarrangementen.

Keuze van Europese toersten

Wij hebben de cijfers ontvangen van Ashotel of het Asociación Hotelera y Extrahotelera. Zij stellen vast dat er geen vaste lijn zit in de AI-formule binnen alle eilanden.
Fuerteventura spant de kroon met 55% AI-formules van alle hotelgasten, Lanzarote volgt met 34% terwijl Tenerife en Gran Canaria beide stuiten op 28%. La Palma haalt met moeite 15%. Plakken we daar de nationaliteiten op, dan merken we dat 41% van de Duitsers die naar de Canarische Eilanden reist het alles-inbegrepen-reispakket koopt, daarna komen de Scandinaviërs en evenveel Spanjaarden met 24%.

Van de Britten, de tweede grootste groep toeristen, is geweten dat 63% kiest voor een hotel en 29% voor een andere accommodatie maar hoeveel procent er een AI-formule bij hun vakantieverblijf boekten werd door het ISTAC of Instituto Canario de Estadistica niet meegedeeld. Raar!!!

Lokale economie geboycot

Het verschil van uitgaven bij de toeristen van de twee groepen is beduidend groot te noemen. De AI-toerist besteedt gedurende zijn of haar verlof € 191,12 terwijl de niet-AI-hoteltoerist € 431,12 spendeert aan extra’s die het verlof veraangenamen. De baseline ‘Lokale economie geboycot’ gaat dus werkelijk op. Winkeltjes, bars en restaurants, kortom de kleinhandel, ondervinden wel degelijk financiële hinder van het AI-toerisme. Deze vorm van toerisme wordt voornamelijk gepromoot door de hotels zelf, die de reisagenten mooie deals voorschotelen en aldus de verkoop hard stimuleren.

‘Op eigen zak mikken, de rest kan stikken’ is het eerste wat bij mij opkomt wanneer wij dit artikel leven inblazen. De oorspronkelijke inwoner van het eiland wordt extra-inkomsten ontnomen door het gijzelscenario van de hotels.

Nadenkertje

Maria Mendez, manager van Promotur erkent het probleem en geeft toe dat all-inclusive (AI) niet zo renderend is als wordt voorgesteld, maar een aanvulling is op andere aanbiedingen waarmee de hoteliers hun winstmarge kunnen verhogen. Een kleine winstmarge, als wij dit goed begrijpen.

Een nadenkertje!! Als 4.000.000 AI-toeristen een gewone hotelbestemming boeken zou de lokale economie bijna 1 miljard of 1.000.000.000 euro meer omzet draaien. Dat is toch al de moeite, niet?

Toeristisch keurslijf

Een ander gevolg van het AI-toerisme is dat de toerist zichzelf een beetje laat afsluiten van een bewoonde wereld. Bij de boeking van de reis staat de toekomstige eilandtoerist waarschijnlijk niet stil bij het feit dat hij zich in een toeristisch keurslijf dwingt en dat hij degelijke financiële en fysieke moeite zal moeten doen wil hij het lokale leven van dichtbij opsnuiven. Cultureel, culinair, historisch en geografisch zal hij niet bijgeschoold worden; reiservaring opdoen is geen pluspunt, de kennis van het hotelgrondplan des te meer.

Om af te sluiten nog even meegeven dat een modale toerist (niet de AI-hotelgast) in juni 2019 ruim 111 euro per dag heeft uitgegeven om zijn verblijf te veraangenamen. Het staat als een paal boven water dat de toeristische sector de motor is en blijft van de Canarische economie, die tevens andere sectoren trekt en bovendien, niet onbelangrijk, de werkgelegenheid stimuleert.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KIEZEN OF DELEN

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -spot_img

WEETJES

TENERIFE UITGEDROOGD?

BUSSEN OP TENERIFE

spot_img