dinsdag, mei 21, 2024
HomeBlogNieuwsHOOGZOMERSE HERFST - WEERBERICHT 230928
spot_img

HOOGZOMERSE HERFST – WEERBERICHT 230928

We beweren reeds langer dat er op de Canarische Eilanden, en bij uitbreiding op Tenerife, slechts twee seizoenen regeren en dat deze naadloos tegen elkaar aanleunen. Meteorologen zetten de herfst op de kaart op 1 september, in de lagere school leerden we dat de herfst begint op 21 september. Op Tenerife is dit seizoen onbestaand. Enkel de zomer en de lente kleuren de eilanden. 

De eeuwige lente op Tenerife is een toeristische aantrekkelijk gegeven en we geven deze uitdrukking gelijk want de eeuwige lente duurt ook eeuwig. Dat komt omdat de Canarische Eilanden gevangen zitten tussen het hogedrukgebied (anticycloon) van de Azoren en een lagedrukgebied (depressie) boven de Marokkaanse westkust. Daardoor worden er luchtmassa’s door een trechter gestuurd die voorbij Canarias komen en het gebied een constante (!) temperatuur aanbieden. Neem daarbij de temperatuur van de oceaan die als regulator werkt, en dan krijg je de ‘eeuwige lente’ gepresenteerd.

Nu en dan wordt dat weerbeeld verstoord en verbleekt het weer of wordt het nog meer zomers. Als een van de drukgebieden zich verplaatst, uitbreidt of vervangen wordt, ontstaat er een variatie op dat thema.

Het wordt warm

De Canarische archipel bereidt zich voor op enkele ongewoon warme dagen voor de tijd van het jaar. Dit komt door de aanwezigheid van een stationaire anticycloon die zich uitstrekt boven het Iberisch schiereiland en boven de Westelijke Sahara. Daardoor wordt er warme landlucht naar de Canarische archipel gestuurd. Daarenboven ligt er boven Mauritanië en Senegal een depressie die de stroming van warme lucht naar het noorden op gang brengt. Dat kun je zien op het GFS-model onderaan het artikel.

Gevaarlijke uv-straling

De noordoostpassaat zal even ophouden te bestaan en een oost- tot zuidoostenwind brengt ons niet alleen een verhoging van de temperaturen, maar ook een lichte calima die amper de minimumdrempel haalt van 50 µg/mstofdeeltjes in de lucht. Volgens het Spaans Meteorologisch Agentschap (Aemet) zorgen de sterke zonneschijn (uv-straling 8) en de neerwaartse beweging die gepaard gaan met de zeer stabiele omstandigheden voor een algemene stijging van de temperaturen.

Lichte calima

Vanaf vrijdag 29 september is er stof aanwezig op hoogte die zich in de richting van de Canarische Eilanden beweegt. De luchtmassa van Sahariaanse afkomst is warm en droog en laat een lichte stofnevel neerdalen over de Canarische Eilanden, eerst over de oostelijke eilanden, daarna over de eilanden van de westelijke Canarische provincie.

Het wordt warm voor de tijd, ook op de Canarische Eilanden. Er worden temperaturen tot 34 °C. verwacht tussen zaterdag 30/09 en maandag 02/10. In sommige gebieden op de oostelijke eilanden en op Tenerife kan het nog ietsje warmer worden. Ook de minimumtemperaturen zijn hoger dan normaal, maar niet zo uitgesproken als de maximumtemperaturen. Op Tenerife gaan we uit van 23 tot 25 graden Celsius.

Een eeuwige lente? Vooralsnog niet, wel de verderzetting van hoogzomerweer.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

BESTE KLIMAAT TER WERELD

WIJ ZIJN DE PINEUT

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img