zaterdag, februari 24, 2024
HomeBlogNieuwsHOOGZOMER HOUDT AAN
spot_img

HOOGZOMER HOUDT AAN

Om over een hittegolf te kunnen spreken op de Canarische Eilanden moeten er minimaal drie opeenvolgende dagen zijn waarin ten minste twee weerstations maximumtemperaturen registreren boven 95% van de maximale dagtemperaturen, met als referentie de maanden juli en augustus van 1971 tot 2000. Dat is anders dan in de Lage Landen waar het gedurende minimum vijf opeenvolgende dagen tenminste 25 graden moet zijn, waarvan er drie dagen 30 °C moeten halen.


Met de extreme en ongekende hitte die tot nu toe is geregistreerd, voldoet de huidige episode aan alle criteria om als een onvervalste hittegolf geregistreerd te worden. Dit is de tiende keer dat dit zich voordoet in oktober.

Het weer persisteert

De eeuwige lente op Tenerife is een toeristische aantrekkelijk gegeven, en we geven deze uitdrukking gelijk, want de eeuwige lente duurt ook eeuwig. Dat komt omdat de Canarische Eilanden gevangen zitten tussen het hogedrukgebied (anticycloon)van de Azoren en een lagedrukgebied (depressie) boven de Marokkaanse westkust die luchtmassa’s door een trechter sturen die voorbij Canarias komen. Neem daarbij de temperatuur van de oceaan die als regulator werkt, en dan krijg je de ‘eeuwige lente’ gepresenteerd.

Reeds tien dagen hebben we af te rekenen met hoge temperaturen. Dat komt omdat er luchtmassa’s over de archipel trekken die vanaf hun brongebied hete lucht meevoeren. Deze luchtmassa’s verplaatsen zich in richting en in vorm, afhankelijk van de drukgebieden in een dichte en verre omgeving. Omdat er weinig verandering is op de weerkaarten, verandert er dus ook weinig in het weer dat reeds tien dagen aanhoudt.

Calima persisteert

Door de aanwezigheid van een stationaire anticycloon die zich uitstrekt boven het Iberisch schiereiland en boven de Westelijke Sahara wordt er hete landlucht naar de Canarische archipel gestuurd. Daarenboven ligt er boven Mauritanië en Senegal een depressie die helpt om warmte naar het noorden te transporteren. 

Er is een sterke kans op wolkenvorming doordat er in het noordwesten van de Canarische archipel een depressie ligt waarvan de de koude vochtige lucht botst met de warme lucht boven die boven Canarias. Neerslag is hoogst onwaarschijnlijk.

Niettegenstaande de ergste stofconcentraties verleden tijd zijn, persisteert de calima en blijft er deze week stof in de lucht aanwezig. Het Skyronmodel van de Universiteit van Athene laat stofconcentraties zien van 10 tot 250 µg/mstofdeeltjes in de lucht.

Hoogzomer persisteert

Volgens het Spaans Meteorologisch Agentschap (Aemet) zorgen de sterke zonneschijn (uv-straling 8) en de neerwaartse beweging die gepaard gaan met de zeer stabiele omstandigheden voor een algemene stijging van de temperaturen.

De warme lucht komt nog steeds van hete gebieden in Noord- en West-Afrika. De luchtmassa van Sahariaanse afkomst is warm en droog en laat een lichte stofnevel neerdalen over de Canarische Eilanden.

Het wordt heel warm voor de tijd, niet alleen overdag, ook de minimumtemperaturen zijn hoger dan normaal. Er worden vandaag en later deze week temperaturen tot 36 °C verwacht. Volgende week wordt het terug normaal zomerweer en zal iedereen terug rustig kunnen ademen.

Alarmen persisteren

De wind is matig uit een variabele richting, overwegend noordoostelijk aan de kusten, meer intens in het binnenland met wind uit het oostzuidoosten. Op de toppen zal het matig waaien uit het zuidoosten en licht uit het zuidzuidoosten op de Teide. 
De oceaan heeft een sterke deining aan de noordelijke kusten met golven van twee meter.

De overheid activeerde verleden week het alarm voor hoge temperaturen op alle eilanden en deze blijft actief. Daarnaast verlengt Aemet de waarschuwing voor stofnevel (calima) op alle eilanden van de archipel vanwege verminderd zicht en de slechte luchtkwaliteit. Personen met hart- en vaatziekten, met ademhalingsproblemen of aandoeningen aan de luchtwegen wordt aangeraden om geen inspanningen te leveren en binnen te blijven.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

VAN KUST TOT KUST

BORGEN BRENGEN ZORGEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img