zaterdag, december 9, 2023
spot_img
HomeBlogWeetjesHONING OP TENERIFE

HONING OP TENERIFE

Dit artikel heeft geen relatie met een vorig gepubliceerd werk onder de naam Miel de palmaMiel staat in dit artikel niet voor honing zoals we deze kennen als bijenproduct en palma staat niet voor het eiland maar voor palmboom.

Het subtropische klimaat, de unieke topografie en de complexe orografie van Tenerife geven aan de fauna en flora unieke eigenschappen. Om dit artikel kleur en smaak te geven gaan we ons enkel vasthouden aan de flora, aan de bloemencombinaties en aan de botanische endemieën die hoofdzakelijk verantwoordelijk zijn voor de kwantiteit, de kwaliteit, de diversiteit en de originaliteit van de honing op Tenerife.

Er staan bijna 10.000 bijenkasten op het eiland die door ongeveer duizend imkers worden onderhouden; bijenkwekers die zich met grote zorg en toewijding bezighouden met het verzamelen van honing.
De inheemse bijen op Tenerife zijn zwarte bijen, die samen gemiddeld 150.000 kilo honing per jaar produceren, wat overeenkomt met ongeveer de helft van wat er op de Canarische Eilanden wordt verkregen.

Classificatie volgens hoogte

De verscheidenheid aan kleuren en de verschillende smaken hangen af van de nectar die de bijen naar de kast brengen. De bijen zuigen de nectar uit de bloem en brengen die in hun honingzak terug naar het nest waar het wordt omgezet in honing door toevoeging van enzymen. De nectar van een tajinaste smaakt anders dan deze van een kastanjebloesem, maar ook de kristallisatie heeft invloed op de smaaksensatie en bovendien speelt de hoogte van de locatie waar de nectar wordt verzameld hier ook een voorname rol.

Op deze manier wordt honing gecatalogeerd in kusthoning (van zeeniveau tot 450 m hoogte), bergflankhoning (450 tot 1.200 meter) en berghoning (hoger dan 1.200 meter).Naast de hoogteclassificatie kunnen we ook spreken over een aantal honingsoorten. De grootste soort noemen wij de multiflora-honing omdat de bijen daarvoor diverse bloesems zoeken en de nectar daardoor gemengd wordt. De locaties waar deze honing vandaan komt omvat geen specifieke botanische soort die er veelvuldig voorkomt. Vandaar dat er veelal verrassende honingcombinaties voorkomen met een rijk smaakpalet.

Retamahoning

Berghoning wordt door de bijen gemaakt boven de 1.200 meter. Vanaf Vilaflor tot op Las Cañadas del Teide worden de bloemen uitgezocht als de brem (Retama sphaerocarpa) en de wildpretii (Echium wildpretii) of de alomgekende tajinaste.
In deze soort scoort de Retamahoning heel goed omdat ze ongehinderd kan geproduceerd worden op een hoogte van meer dan 1.500 meter. Het is de oudste honing van Tenerife en ook de meest traditionele. Licht amberkleurig met een delicate smaak past deze honing perfect bij het ontbijt of in de keuken als additief bij gastronomische bereidingen.

Bergflanken

Bergflankhoning is het resultaat van de bijen die het niet gaan zoeken in de hoogste regionen. De Tenerfiaanse abejas zoeken in lagergelegen gebieden de kastanjebloesems, de boomhei (Erica arborea) en venkel (Foeniculum vulgare) die resulteren in zeer intense honingsmaken. Iets gematigder zijn de smaken afkomstig van de oregano of de wilde marjolein (Origanum vulgare), de Eucalyptus en de tagasaste (Chamaecytisus palmensis).

En helemaal beneden vind je dan de kusthoning die meestal gemaakt wordt van oranjebloesems, avocado’s, bananen en de weinige wilde bloemen die her en der te vinden zijn, zoals het ijskruid of ijsplantje (Mesembryanthemum crystallinum). Ook olijf- en amandelbloesems en de veel voorkomende kruidensoorten aromatiseren de Tenerfiaanse honing.

Smaak volgens bloesems

We onthouden dat honing genoemd wordt naar haar oorspronkelijke bloesems en traditioneel ook heel welluidend klinken. Miel de Tajinaste, Miel de Aguagate, Miel Platanera, Miel de Castaña, Miel de Brezal. Deze honingsoorten zijn steeds te verkrijgen op de traditionele agromarktjes die her en der op het eiland worden gehouden.
Je moet ze eens proeven, je zult versteld staan.

Wie meer wil weten over het Casa de la Miel, kan dat HIER.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

CARRERA POR LA VIDA

OSCILLEREND TOERISME

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img
- Reclame -spot_img

WEETJES

NIET TE VATTEN