maandag, juni 27, 2022
spot_img
HomeBlogNieuwsHONDEN MOETEN ONDERGRONDSE TERMIETEN OPSPOREN

HONDEN MOETEN ONDERGRONDSE TERMIETEN OPSPOREN

Dit schreven wij eerder in een nieuwsartikel op 19 december 2019: 
Naast de tien locaties in Valle de Guerra (La Laguna), waar de aanwezigheid van Reticulitermes flavipes-termieten werd vastgesteld, is er een nieuwe uitbraak ontdekt in een woning in El Palmito, een weg op de grens tussen Valle de Guerra en Tacoronte. In Tacoronte en La Laguna werd al meer dan 2.000 keer het dodelijk gifaas hexaflumoron (een termicide) geplaatst om de termietenplaag te lijf te gaan. Zonder succes.

De termietenplaag op Tenerife blijft al jarenlang aanhouden en om dit alles-vretend-beestje een halt toe te roepen lanceert het Canarische Ministerie van Ecologische Transitie, Bestrijding van klimaatverandering en Territoriale Planning een project voor de opsporing en de definitieve uitroeiing van de invasieve termiet op de archipel.
Het betreft een proefproject dat zal nagaan wat de effectiviteit is van de detectie van getrainde honden op de invasieve ondergrondse termiet. Deze termiet vernietigt organisch materiaal en wordt geducht sedert 2010, het jaar dat de eerste termieten werden gedetecteerd en waaraan sedert 2019 wordt gewerkt aan de uitroeiing.

Snuffelhonden

Het inzetten van honden biedt een aantal voordelen. Het zal de effectiviteit van de uitroeiing van de termietenplaag op de Canarische Eilanden verbeteren, de zoektijden worden aanzienlijk gereduceerd en de uitgaven tot een minimum beperkt. Voor dit proefproject wordt 14.915,80 euro uitgetrokken voor een periode van twaalf maanden en daarin worden drie fasen uitgevoerd.

De eerste fase duurt 45 tot 60 dagen en daarin worden de honden opgeleid om passieve markeringen uit te voeren op basis van geuren. Dit moet de honden aanleren om termieten te onderscheiden van andere ondergrondse insecten, zoals mieren, kakkerlakken, wormen of schimmels.
De tweede fase is het veldwerk in gebieden waar het bestaan van termieten is gekend. De derde fase moet overgaan tot opsporingswerk in niet-gelokaliseerde gebieden. In beide fasen zullen gegevens worden verzameld om de doeltreffendheid van opsporing door speurhonden te verbeteren.

Invasieve ondergrondse termiet

De termieten komen oorspronkelijk uit Amerika en werden rond 2010 op Tenerife ontdekt en geïdentificeerd ten gevolge van schade die werd berokkend aan houten bouwwerken in de gemeente Tacoronte. In de loop van het decennium heeft de termiet zich verder verspreid over een groter gebied waardoor de plaag nu dringend moet worden bestreden.

Op de Canarische Eilanden gedraagt deze soort zich erg bedreigend en er vormen zich meer en grotere kolonies dan in andere regio’s. Er werd vastgesteld dat de termieten zich nu ook voeden met inheemse vegetatie.

Reticulitermes flavipes

De invasieve Reticulitermes flavipes, beter bekend als een invasieve ondergrondse termiet, is opgenomen in de Spaanse Catalogus van Invasieve Uitheemse Soorten. Ook wereldwijd wordt de termiet beschouwd als een soort met een groot invasief potentieel die ernstige economische en grote milieuschade kan veroorzaken.
Over deze termiet kan veel meer worden geschreven, maar daarvoor verwijzen wij u naar de desbetreffende pagina op Wikipedia

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

VAN KUST TOT KUST

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES