zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsHOEVEEL VLUCHTELINGEN
spot_img

HOEVEEL VLUCHTELINGEN

Hoeveel vluchtelingen komen eraan in Spanje en op de Canarische Eilanden? Deze vraag blijft voor velen onbeantwoord, vandaar dit artikel. Voor alle duidelijkheid, mensen hebben het recht om hun land te ontvluchten en asiel aan te vragen in Europa of elders wanneer ze worden geconfronteerd met een gegronde vrees voor vervolging of indien er ernstige schade wordt toegebracht aan hun leven en aan de vrijheid in hun thuisland. 

Het recht op asiel en bescherming voor vluchtelingen is een fundamenteel beginsel van de mensenrechten en internationaal recht. Het biedt bescherming aan mensen die gedwongen zijn hun land te ontvluchten vanwege gevaar voor hun leven of vrijheid. Europese landen en de internationale gemeenschap werken samen om vluchtelingen op een humanitaire en juridische manier te ontvangen en te ondersteunen.
Dat staat in het VN-Vluchtelingenverdrag van 1951 en het aanvullende Protocol van 1967.

Duidelijk

De Spaanse minister van Sociale Zekerheid en Migratie, José Luis Escrivá, heeft de autonome gemeenschappen en de diverse besturen onlangs geïnformeerd over de territoriale verdeling van vluchtelingen die in Spanje aankomen. Spanje beschikt over bijna 43.000 opvangplaatsen in centra die speciaal daarvoor werden ingericht, en daarvan bevinden er zich 6.363 op de Canarische Eilanden. Voor elke 100.000 inwoners op de Canarische Eilanden worden er 292 vluchtelingen ondergebracht in centra. Hoeveel vluchtelingen er aankomen is nog niet beantwoord, maar kan HIER geraadpleegd worden.

Canarias is op deze manier de tweede grootste opvangregio, na Andalusië met 9.874 opvangplaatsen. In deze vergelijking heeft de Noord-Afrikaanse enclave Ceuta de grootste vluchtelingen-voetafdruk met 462 immigranten per 100.000 inwoners.
Niet alle vluchtelingen komen met een bootje aan. Onder de mensen die momenteel in de opvang worden geholpen is een op de vier Latino, een op de drie komt uit landen ten zuiden van de Westelijke Sahara, een op de acht is Oekraïens en nog eens een op de acht is Noord-Afrikaans. De overige vijf procent komt uit Syrië of uit Afghanistan.

Hausse

Er zijn twee fundamentele redenen waarom er de voorbije weken massaal veel bootvluchtelingen op de Canarische Eilanden aankwamen. De grotere sociale en politieke instabiliteit in Senegal en een langdurige periode van goede oceaancondities. Er vallen bovendien een aantal zaken op, zoals de toename van het aantal niet-begeleide minderjarigen (4.700 sinds augustus), de concentratie van aankomsten op El Hierro (een derde van de aankomsten sinds augustus) en het hogere aandeel Sub-Saharaans (70% van het totaal).

Geen impact

Minister Escrivá heeft verzekerd dat deze migratie-episode geen significante impact zal hebben op de onderwijs- of gezondheidszorgsystemen van de verschillende gebieden, vanwege het profiel van de mensen die de afgelopen weken zijn aangekomen (de meesten van hen zijn meerderjarig en in goede gezondheid). Hij heeft er zich toe verbonden om overdrachten zo snel mogelijk te blijven melden aan de gemeentebesturen en de betrokken autonome gemeenschappen. De toename van het aantal vluchtelingen is solidair aangepakt, vooral met de Canarische archipel die nationale hulp heeft ingeroepen, met een alomvattend beheer van het opvangsysteem. Aan ‘Hoeveel vluchtelingen’ komt beslist nog een vervolg.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

MEER DAN 29.000 LEDEN

VERBODEN VOOR JONGEREN

TOERISTEN ZOEKEN ELKAAR

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img