zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatHOE ZIET EEN WINTER ERUIT OP TENERIFE?
spot_img

HOE ZIET EEN WINTER ERUIT OP TENERIFE?

Was je nog nooit op Tenerife, dan hoor je thuis in het spectrum der ongelovigen en zelfs als de waarheid wordt verteld over het koudste momentum van het jaar verbleken de meeste mensen. Zij die al kwamen of er nog zijn kunnen zich alvast opwarmen aan de winterzon en daarmee hun lichamen belonen met een heuse vitamine D-kuur.

De maandgemiddelden van december en januari verklaren ons dat: 1. de gemiddelde maximumtemperatuur net boven de 20° Celsius ligt, 2. de gemiddelde minimumtemperatuur niet verder wegzakt dan 15° Celsius, 3. er dagelijks 5 tot 6 uur zonneschijn is en, 4. dat het strandwater niet kouder wordt dan 20° C.

How how how

De vier seizoenen moet Vivaldi herschrijven; met twee jaargetijden zijn we hier content. Alhoewel, waar heb ik ooit geschreven dat je 4 seizoenen op één dag kunt beleven! Ja, dat is juist maar dan moet je het warmere zuiden verlaten en via La Laguna en La Esperanza naar de Teide rijden én… veel geluk hebben, want de vier seizoenen zijn ook hier een toevalstreffer.

Gek hoor, als je de winter voor de eerste keer beleeft in deze klimaatzone. Vooral de kerst- en nieuwjaarsperiode doen ongewoon aan. Terwijl je een kerstmuts op je hoofd zet, moet je gelijk je zweet afvegen. Of je slentert in zomerkledij door de winkelstraten met etalages vol howhowhow-kerstmannen, wattensneeuw en vliegende sleden. En wat nog meer opvalt is de overal hoorbare kerstmuziek die de oren streelt (!) onder een stralende zon, waar wij noorderlingen normaal gekleed gaan in dikke winterkledij.

Hoge verwachtingen

De kans is groot dat je rond de kerstperiode op het strand ligt te zonnen en vervolgens een ‘cafe con leche’ drinkt in de schaduwzijde van een terras in de nabijheid van een kerstboom of dito stal.
Ik schreef ‘de kans is groot’ want meteorologie is geen exacte wetenschap en als zodanig kun je ook geconfronteerd worden met minder zonnig weer. De passaten kunnen nukkig zijn; wolken, wind, zeedeining, calima en regen zijn in deze periode van het jaar niet uit te sluiten.
Je wordt verwittigd, niet alles is goud wat schittert… desondanks blijft het weer schitteren. 

Maar het kan verkeren, zei Bredero ooit. Deze uitspraak had toen geen enkel verband met het weer, en toch kan dit toepasselijk worden. Vooral omdat de winterperiode nu en dan een dipje krijgt wanneer er koude polaire lucht naar het zuiden afzakt.
Heel wat mensen zakken af naar het zuiden, vooral in de eindejaarsperiode, om de koude en kilte in Centraal-Europa-Europa te ontvluchten en met hoge verwachtingen over zon en temperaturen naar de Canarische Eilanden afreizen.

Weerspreuken

Eén ding staat als een paal boven water; we krijgen soms te maken met een storende, onstabiele luchtmassa die ook ‘depressie’ wordt genoemd. Daardoor gaan de temperaturen amper zakken maar de windrichting kan verstoord worden. Iedereen die regelmatig naar boven kijkt weet dat de constante van de passaten dan onderbroken wordt en de wind even kan wegdraaien naar een ‘westelijke’ hoek. Onze eigen weerspreuk spreekt dan boekdelen, alhoewel deze zegswijze maar uit vijf woorden bestaat. Oost bloost, west niet best.

Een andere toepasselijke weerspreek heeft te maken met de ligging van drukgebieden in de Noord-Atlantische Oceaan. Iedereen kent het ‘Hogedrukgebied van de Azoren’, ook anticycloon (A) genoemd, dat staat niet alleen staat voor stabiliteit boven Europa, maar ook boven de Canarische archipel. Als de antcycloon wordt verdreven door een ‘lagedrukgebied, ook depressie (D) genoemd dat wordt het weer door elkaar geschud en krijgen de eilanden een onaangename westenwind te verwerken als dan niet vergezeld van neerslag. De weerspreuk ‘Een depressie boven de Azoren, geeft ons wind rond de oren’ is dan uiterst toepasselijk.

Winters zomerweer

Wat de meest plausibele weersverwachting is onder de gegeven omstandigheden is de vraag die je nu stelt. Met een hoge waarschijnlijkheid is dit het enige dat je ook echt interesseert. Het antwoord is niet echt verontrustend. Een dipje in een subtropische constante. De sneeuwgrens zakt opnieuw naar 3.000 meter, in het noorden gaat het regenen, het zuiden wordt geplaagd met lage wolkenslierten en de zon zal met momenten verdwijnen. Neen, een plotse weersverandering met grote temperatuurverschillen waarmee de Lage Landen soms te maken krijgen is hier onbestaand. Dus gaan we niet panikeren.

Bij bewolkte momenten kunnen we ons nuttig bezighouden; voor de ene is dat wandeltijd, voor de ander is dat winkeltijd en voor nog een ander is dat bar(re)tijd. Op dergelijke momenten kunnen we profiteren van nog duizend andere dingen meer dat het eiland te bieden heeft.

Gelukkig blijven nukkige weermomenten op Tenerife niet lang duren en krijgen weerdipjes snel een opkikker van formaat. Dan is het opnieuw zomer, alsof er niets is gebeurd!

Een typerende windspreuk op Tenerife: ‘Oost bloost, West niet best’


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KALK EN STEEN METSELT WEL

KIEZEN OF DELEN

- Reclame -spot_img

WEETJES

WEBCAM PUNTA BRAVA

TENERIFE UITGEDROOGD?

EEN NIEUW JAAR

spot_img