donderdag, mei 23, 2024
HomeBlogNieuwsHOE RIJK ZIJN DE GEMEENTEN OP CANARIAS?
spot_img

HOE RIJK ZIJN DE GEMEENTEN OP CANARIAS?

Om cijfers en statistieken te kunnen publiceren zijn wij eerder al bij het Instituto Nacional de Estadística (INE) – het Nationaal Instituut voor Statistiek – langsgegaan. Wij wilden ook wel eens weten in welke grootorde de inkomens van de inwoners liggen. De vraag brandt ons al langer op de lippen: Hoe rijk zijn de gemeenten op Canarias?. Daarom klopten wij opnieuw aan bij het INE. Wat onmiddellijk opvalt is dat de toeristische centra op de archipel niet garant staan voor een hoger inkomen van de mensen die er werken..

We overlopen even het rapport dat een overzicht biedt van de gezinsinkomens in 2021 en geeft ons klaarheid in hetgeen we zochten. De kaart reflecteert de economische dualiteit op de eilanden, waarbij de gemeenschappen in het noorden als de rijkste en die in het zuiden als de armste worden gerangschikt. Dit is het antwoord op de vraag: Hoe rijk zijn de gemeenten op Canarias?

Tenerife onder het Canarische gemiddelde

De Canarische Eilanden hebben een gemiddeld inkomen per persoon van 11.458 euro, de op vier na laagste plaats in de Spaanse ranking. Per eiland hebben Fuerteventura en Lanzarote de laagste inkomens, beide onder de 11.000 euro, terwijl El Hierro met 11.630 en Gran Canaria met 12.000 euro, de hoogste inkomens zijn. La Gomera heeft een gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking van 11.543 euro, op Tenerife is dit 11.199 en op La Palma 11.046 euro. Opmerkelijk is dat de inkomens op Tenerife onder het Canarische gemiddelde ligt. 

Gemiddelde en lage inkomens

De cijfers variëren afhankelijk van de gemeente en zelfs per wijk of gehucht. In de Archipel hebben slechts 21 van de 88 gemeenten een gemiddeld inkomen per persoon van meer dan 12.000 euro. Dit zijn Breña Baja, Candelaria, San Cristóbal de La Laguna, El Rosario, San Sebastián de La Gomera, Santa Cruz de La Palma, Santa Cruz de Tenerife, El Sauzal, Tacoronte, Tegueste, Valverde, Artenara, Arucas, Betancuria, Haría, Las Palmas de Gran Canaria, San Bartolomé, Santa Brígida, Teguise, Tejeda en Valleseco.

Er zijn 26 Canarische steden die het gemiddelde inkomen van 10.000 euro niet eens overschrijden. Dit zijn Antigua, Arrecife, Mogán, La Oliva, Pájara, La Aldea de San Nicolás, Santa Lucía de Tirajana, Yaiza, Adeje, Arona, Buenavista del Norte, Garachico, Garafía, Granadilla, La Guancha, Guía de Isora, Icod de Los Vinos, Puntagorda, Los Realejos, San Juan de la Rambla, Santiago del Teide, Los Silos, El Tanque, Tazacorte, Valle Gran Rey en La Victoria.

Dubbel zo rijk

De rijkste gemeente op Gran Canaria is Santa Brígida met een gemiddeld inkomen van 16.044 euro, op Tenerife is dat El Rosario met 14.705 euro. Het contrast is groot met twee armste steden die beiden op La Palma liggen: Puntagorda met 7.973 euro en Garafía met 7.775 euro. Rekenkundig heeft de rijkste gemeente op de Canarische archipel een inkomen die dubbel zo hoog is, in vergelijking met de inkomens uit de armste gemeenten.

De situatie op Lanzarote en Fuerteventura is opmerkelijk. Op deze eilanden heeft geen enkele gemeente een gemiddeld inkomen per persoon groter dan 13.000 euro. Van de zeven Canarische hoofdsteden is Arrecife de hoofdplaats met het laagste gemiddelde inkomen per persoon, namelijk 9.986 euro, terwijl Santa Cruz de Tenerife scoort met het hoogste inkomen van 13.043 euro per werknemer, net iets meer dan hun soortgenoten die in Las Palmas de Gran Canaria wonen.

In toeristische centra

De 13 steden die deel uitmaken van de Vereniging van Toeristische Gemeenten van de Canarische Eilanden ontvingen samen 80% van de toeristen die in 2019 (het jaar vóór de pandemie) naar de Canarische Eilanden reisden. In concreto betekent dit 12 van de 15 miljoen bezoekers, maar dit betekent geen garantie voor hogere inkomens van de mensen die er zijn tewerkgesteld. 

Op Tenerife hebben vier van de vijf toeristische centra die deel uitmaken van dit netwerk een inkomen per hoofd van de bevolking van minder dan 10.000 euro: Arona (8.741 euro), Santiago del Teide (8.952 euro), Adeje (9.224 euro) en Guía de Isora (9.292 euro). Alleen Puerto de la Cruz overschrijdt de grens van 10.000 euro, met een gemiddeld inkomen per persoon van 11.627 euro dat boven het gemiddelde van de autonome regio Canarias ligt.

Op Gran Canaria registreert Mogán een gemiddeld inkomen per hoofd van de actieve bevolking van 9.587 euro
Dit is ruim onder de cijfers op Fuerteventura waar San Bartolomé de Tirajana 11.157 euro, Pájara 9.798, Antigua 9.542 en La Oliva 9.446 euro halen.
Op Lanzarote komt alleen Yaiza (9.982 euro) gemiddeld niet boven de 10.000 euro uit, terwijl Tías en Teguise respectievelijk 10.783 euro en 12.936 euro scoren.

Hier is onze interesse bevredigd en werd onze vraag: Hoe rijk zijn de gemeenten op Canarias, beantwoord. Want hoe hoger de inkomens van de inwoners, hoe hoger de inkomens van de gemeenten. Dit artikel komt dicht bij WERKLOOS OF ARM en moet daar een aanvulling op zijn.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

GEMEENTEN EN GEHUCHTEN

TENERIFE UITGEDROOGD?

spot_img