zondag, juli 14, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatHITTEGOLVEN OP DE CANARISCHE EILANDEN
SEB LEESON LEGAL GROUP

HITTEGOLVEN OP DE CANARISCHE EILANDEN

Hittegolven op de Canarische Eilanden doen zich minder voor dan op het vasteland omdat de archipel het afkoelend effect van de oceaan over zich heen krijgt. Hoewel de eilanden zich in een meteorologische bevoorrechte positie bevinden, blijkt uit cijfermateriaal dat klimaatverandering op de eilanden niet langer een fantoomdreiging is, maar tastbare realiteit.

Dit blijkt uit een studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Climate Change, waarin wordt beschreven dat de sterfgevallen als gevolg van de hitte in de afgelopen 27 jaar zijn toegenomen. De studie, waaraan verschillende Spaanse onderzoekers hebben meegewerkt, concludeert dat 37 procent van de sterfgevallen in de wereld als gevolg van buitensporige hitte tussen 1991 en 2018 de antropogene klimaatcrisis als belangrijkste oorzaak had.

Geringe effect

Het sterftecijfer in Spanje, en vooral op de Canarische Eilanden, neemt niet zo sterk toe in vergelijking met de rest van de wereld. De Archipel bevindt zich in een gunstiger meteorologische situatie en daardoor bedraagt het sterftecijfer slechts 1,8 op 100.000 inwoners, wat merkelijk lager is dan het Spaanse gemiddelde van 4,7.

In absolute cijfers zijn op de Canarische Eilanden door hittegolven elf sterfgevallen gekend. Het geringere effect van de temperatuur op de sterfte houdt verband met een grotere temperatuurstijging in het binnenland dan in kustgebieden. Oceaanoppervlakken bezitten een regulerende factor en leiden tot een grotere thermische zachtheid waarbij extreme temperatuurschommelingen quasi onbestaand zijn.

Informatiedeling

De Canarische Eilanden beschikken bovendien over een hitteplan dat kan geactiveerd worden wanneer hoge temperaturen de volksgezondheid aantasten en over het specifieke plan tegen risico’s ten gevolge van ongunstige meteorologische fenomenen (PEFMA). In ons nieuwsartikel dd. 2 juni 2021 schreven wij dat het departement Volksgezondheid het hitteplan in werking stelt van 1 juni tot 15 september en dat desbetreffende informatie en gekoppelde waarschuwingen tijdig op sociale netwerken en in de media zullen worden gepubliceerd.

Ondertussen bedenken wetenschappers en beleidsmakers trucjes om meer groene en blauwe zones (rivieren en waterplassen) aan te leggen en bioklimatologische constructies te bedenken.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

1 REACTIE

 1. Beste ,
  Ik geniet telkens weer bij het lezen van uw wekelijkse info ,
  Ik sla al deze info op in een Postvak Tenerife op mijn tablet .
  Ik kijk ernaar uit om nog eens terug naar Tenerife te reizen ( 8e keer dan )
  Wij kwamen in 1981 voor het eerst naar Ten Bel waar onze dochter twee in 1987 leerde zwemmen …
  In die tijd konden we een villaatje kopen voor 22 500 €
  Hadden we dat maar gedaan !

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP