Hittegolven zijn in. Overal in Europa zien we gedurende de zomer van 2018 de temperaturen klimmen tot ongekende hoogten. De thermometers houden dit niet langer uit en staan op het springen, de mensen ook …
Op de Canarische Eilanden moeten we minder rekening houden met deze extreme temperatuurwaarden omdat ze worden gemilderd door de passaatwinden en de constante temperatuur van het oceaanwater.
Maar zeg nooit, nooit.
Op de eerste dag van augustus verschijnt de eerste hittegolf van de zomer van 2018, die naar verwachting meer dan 40 graden zal bereiken in Zuid- en Midden-Spanje. De waarnemingen laten ons kijken naar een hitterecord van
48 °C., mogelijks nog iets meer in Portugal en zuidwest-Spanje.
Zo een vaart zal het op de Canarische Eilanden niet lopen omdat hete luchtmassa’s nog duizend vijfhonderd kilometer naar het zuiden
moeten zakken en doordat de oceaan functioneert als klimaatregulator. De lucht uit hete brongebieden wordt wat getemperd en dus halen de temperaturen op en rond de Canarische Eilanden aanvaardbare maxima van om en bij de 28 graden Celsius, die in de komende dagen zal stijgen tot 32 °C en meer.
Warme luchtmassa’s en stijgende temperaturen zullen de eilanden overspoelen maar van een onvervalste hittegolf kunnen we nog niet spreken. Toch zullen aardig wat locaties de magische grens van 30 °C. overschrijden. Sommige delen van de Canarische Eilanden zullen opwarmen tot 34 °C. en bovendien komt er ook nog eens een lichte calima op ons af die een paar dagen zal aanhouden.
Dan blijkt de noodzaak groot om voorzorgsmaatregelen te nemen als je je in volle zonlicht begeeft of gaat zonnebaden. Dit hebben we eerder beschreven in het artikel ‘Koelte onder de zon‘. Tot de basisaanbevelingen behoren een constante hydratatie, het gebruiken van een lichte maaltijden met veel groenten en fruit, het vermijden van blootstelling aan de zon tijdens de sterkste stralingsuren en het dragen van lichte kleding.
De hittegolf die Spanje aandoet is dus niet voor de Canarische Eilanden bestemd. Meer zelfs, als de trend zich voortzet, stevenen we af op een van de minst warme zomers van de voorbije jaren. De toekomst ziet er echter ietsje anders uit. Een klimaatverandering is onvermijdelijk en als gevolg daarvan zullen de frequentie, de intensiteit en de duur van hittegolven toenemen met de nadelen voor onze gezondheid. De Canarische overheid moet dit feit onder ogen zien alhoewel de archipel minder te lijden heeft van extreme temperaturen.
Verwondering alom, het nationaal weerinstituut laat ons weten dat de gemiddelde maximumtemperaturen iets lager zullen uitvallen dan de langjarige gemiddelden.
Het Spaanse meteorologische instituut Aemet definieert een hittegolf als een periode van ten minste drie opeenvolgende dagen waarin de gemiddelde temperatuur 10% hoger ligt dan de dagelijkse hoogten gedurende de periode 1971-2000.