zaterdag, mei 18, 2024
HomeBlogNieuwsHITTE EN STOF OP TENERIFE
spot_img

HITTE EN STOF OP TENERIFE

Hitte en stof op Tenerife stationeren enkele dagen op het eiland dat gezegend is met een mild en aangenaam klimaat. Het ervaart momenteel uitzonderlijke hoge temperaturen en een geconcentreerde stofnevel door een fenomeen dat bekend staat als calima.

Deze meteorologische conditie ontstaat wanneer hete, droge lucht vanaf de Westelijke Sahara over de Canarische Eilanden wordt gestuurd. Daardoor wordt er stofdeeltjes meegevoerd die niet alleen de lucht verzadigen maar ook de temperatuur wordt significant verhoogd doordat de luchtmassa uit een heet brongebied komen. Dit zorgt voor een zichtbare verandering in de lucht, die troebel en goudkleurig kan lijken, en bijdraagt aan een drukkende hitte.

Fenómenos costeros

De calima is een krachtige herinnering aan de natuurlijke dynamiek die het weer op Tenerife kan beïnvloeden. Het zwevende stof, de stijging van de thermometer en de hitte hebben ervoor gezorgd dat de bewoners van de zuidelijke steden manieren moeten vinden om de hitte tegen te gaan.

Eerst een verwoestende mar de fondo of zeedeining, kort daarna gevolgd door een ander ongunstig meteorologisch fenomeen: hoge temperaturen en een felle calima. Het Directoraat-Generaal voor Noodsituaties kondigde naar aanleiding van de prognose van het meteorologisch instituut AEMET de staat van alarm af voor hoge temperaturen, vergezeld van droge lucht en calima in variabele hoeveelheid. Dit in toepassing van het specifieke noodplan van de Canarische Eilanden voor fenómenos costeros.

Hoge temperaturen

Heel vroeg in de ochtend werden er al hoge temperaturen gemeten.  Om zeven uur ’s ochtends stond de thermometer reeds op 28 graden Celsius. De stofnevel genereerde een waas die de vergezichten onzichtbaar maakten. Veel mensen stonden vroeger op  door de hitte en alhoewel  deze hitte gebruikelijk is op Tenerife, hadden velen niet verwacht dat het op deze manier en met deze intensiteit zou aankomen.

Ofwel hou je het stof buiten en sluit je de woning ofwel zet je alle ramen open om te genieten van een minder hete luchtstroming die binnenshuis op gang komt. Het is een beetje kiezen tussen cholera en de pest. Alhoewel de meeste lokale inwoners er voorkeur aan geven om het beetje wind te laten waaien door ramen en deuren wijd open te zetten, accepteert iedereen de hitteaanval en het meegereisde stof.

Airco is voor de rijken

In deze economische en financiële omstandigheden wordt er minder gebruik gemaakt van de airconditioning. De lokale bevolking, vooral ouderen en jongeren, zijn het er allemaal over eens dat het gebruik van deze gadgets de broekzak leegschrapen. Het gebruik van dergelijke koelers is iets voor mensen die het kunnen betalen, de rijken.

Op de Costa del Silencio hebben de onverzettelijke bewoners geen elektriciteit. Zij die eerder uit het Edificio La Chasna werden gezet wonen nu in kartonnen dozen en onder tentzeilen. Vijftig van de tweehonderd en tien inwoners trotseren de hitte en het stof.  De gelukzakken onder hen hebben een auto of een bestelwagen waarin ze kunnen overnachten. Ze leven nu reeds drie weken in hun geïmproviseerde kamp binnen de afrastering die een aannemer heeft neergezet. De hitte en stof op Tenerife moeten ze er noodgedwongen bijnemen.

Hitte en stof op Tenerife
Temperaturen gemeten op donderdag 11 april 2024 om 10.00 uur.

 

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

3 REACTIES

  1. Misschien wat te snel geschreven en niet nagelezen?
    de temperatuur wordt significant verhoogD doordat de luchtmassa uit een heet brongebied komT. 🙂

  2. Het is gewoon calima zoals we het al jaren kennen.
    Zorgen dat je ergens in de buurt van water bent en een paar keer per dag afkoelen.
    Geen paniek zaaien, hoort
    allemaal bij het anders zo aangename klimaat en gaat vanzelf weer over.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ZWEMBADGENOEGENS

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

WAAR EEN WIL IS

FRANSE COMPLIMENTJES

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img