vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsHETE ZOMER OP TENERIFE
spot_img

HETE ZOMER OP TENERIFE

We kunnen er niet meer naast kijken, er gebeurt iets met het klimaat. Belangrijk is te wijzen op het feit dat de gevolgen van de klimaatopwarming kunnen variëren en afhankelijk zijn van verschillende factoren. In het geval van Tenerife en de overige eilanden van de Canarische archipel is de geografische locatie de belangrijkste. Ook de orografie van het eiland en de passaatwinden spelen een rol in de ontwikkeling van meteorologische omstandigheden.

Stevenen we af op hete zomers? De lokale omstandigheden en de wereldwijde inspanningen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen zullen daarover beslissen. Het verminderen van broeikasgasemissies en het nemen van maatregelen om de klimaatverandering tegen te gaan, blijven cruciaal om de gevolgen te beperken en veerkrachtige gemeenschappen en ecosystemen op te bouwen.

70% kans

Het nationaal meteorologisch Instituut AEMET voorspelt met een waarschijnlijkheid van 70% dat de zomer 2023 warmer zal zijn dan normaal en zelfs een van de warmste wordt van de afgelopen jaren. Dit staat te lezen in de klimatologische lentebalans die het weerbureau heeft gepubliceerd. Het afgelopen kwartaal maart-april-mei was warm, iets te warm zelfs.

Weermodellen suggereren dat er een waarschijnlijkheid bestaat van 70 procent of meer dat de zomer op de Canarische Eilanden heter zal zijn dan normaal. We moeten echter voorzichtig zijn met uitspraken over het weer dat nog in de maak is en nog voorbij moet komen. De analyse is afkomstig van het maandelijkse voorspellingsmodel van het European Centre for Medium-Range Forecasts en, hoewel deze informatie onderhevig is aan gedetailleerde onzekerheid, is de trend gezet. Het wordt warmer dan normaal.

Als de zomer uiteindelijk erg heet wordt, zal dat ook de kans op een toename van tropische nachten vergroten. Met andere woorden, de nachten brengen ons temperaturen boven de twintig graden Celsius en de dagen zullen flirten met de dertig graden of meer.

Warmste lente ooit

De afgelopen lente is droog en extreem warm geweest, met de hoogste waarden ongeacht de bron van de waarnemingen. 30 maart werd op de Canarische Eilanden de warmste dag sinds 1961, met maxima boven de 30 graden Celsius. De rest van het lenteseizoen was ook de warmste sinds 1961, met een gemiddelde temperatuur van 18,6 graden Celsius.

Per maand was maart extreem warm met een gemiddelde temperatuur van 19,8 graden, april was zeer warm met een gemiddelde van 18,4 graden en mei was warm tot zeer warm met een gemiddelde temperatuur van 18,7 graden.

Vrijwel het hele kwartaal, met uitzondering van de tweede helft van mei, werden er temperaturen gemeten boven de normale waarden. Vooral de warme periode in maart was opmerkelijk, waarvan acht dagen een gemiddelde maximumtemperatuur hadden boven de 25 graden, meer dan maart 1990, tijdens een soortgelijke periode die zes dagen duurde. Op 30 en 31 maart werd een maximum van 37,7 graden gemeten in het weerstation in het zuiden van Tenerife, in Arona werd het 37,5 °C warm en in Mogán (GC) 37,1 °C.

Zon, neerslag en wind

Dit was de warmste lente, ongeacht de voorspellingsbron, want als de Europese ERA5-gegevens worden meegerekend, is dit zelfs de warmste lente sinds 1940. Qua neerslag was het de droogste lente sinds 1961, met een gemiddelde neerslag van 11 liter per millimeter, slechts 21 procent van wat er normaal in dat kwartaal op de Canarische Eilanden valt.

De lente van 2023 de lente had het hoogste aantal zonuren sinds 1983, met 14 procent meer zonneschijn dan het gemiddelde voor de referentieperiode 1991-2020 en er hebben zich geen belangrijke calima’s voorgedaan. Een andere opmerkelijke waarde is de gemiddelde temperatuur van het zeewater, dat duidelijk boven zijn stand leeft met 20,8 graden Celsius, de hoogste geregistreerde waarde sinds 1940.

De voorbije lenteperiode was eerder luw. Enkel de passaten lieten zich voelen over de windgevoelige locaties op Tenerife en op La Palma. Op La Gomera werd er op 12 april 2023 een windsnelheid opgetekend van 102 kilometer per uur.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

TENERIFE VOOR KINDEREN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

BOFFEN EN BLAZEN…

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img