woensdag, april 17, 2024
HomeBlogNieuwsHETE ZOMER 2023 MAAKT VEEL DODEN
spot_img

HETE ZOMER 2023 MAAKT VEEL DODEN

Omgaan met hoge zomertemperaturen is steeds een uitdaging geweest, vooral als deze gepaard gaan met een hoge luchtvochtigheid. Het is belangrijk om gepaste maatregelen te nemen om de kwetsbare bevolking te beschermen tegen de hitte. Kinderen en vooral ouderen zijn vatbaarder voor gezondheidsproblemen als gevolg van hitte om verschillende redenen.

Naarmate mensen ouder worden, ondergaan hun lichamen veranderingen, onder meer het vermogen om de lichaamstemperatuur te reguleren en dat kan leiden tot een verminderde afvoer van lichaamswarmte, waardoor ze kwetsbaarder worden voor oververhitting. Ook chronische aandoeningen, zoals hartaandoeningen, ademhalingsproblemen, diabetes en nierproblemen hebben een mede-oorzakelijk verband om te overlijden door de hitte. 

Veel overlijdens

Oudere mensen hebben vaak een verminderd dorstgevoel en drinken niet voldoende water om gehydrateerd te blijven. In warme omstandigheden kan dit leiden tot ernstige uitdroging, wat gevaarlijk is. En door cognitieve problemen kunnen zij moeite hebben met het herkennen van de symptomen van hittegerelateerde aandoeningen zoals hitte-uitputting of hitteberoerte.

De Canarische Eilanden hebben de heetste zomer achter de rug sinds 1961, het jaar dat alle meteorologische data werden verzameld en er aldus betrouwbare en geconsolideerde registraties voorhanden zijn. Extreme hitte en temperaturen tot 46,2 graden zijn voor tientallen mensen noodlottig geweest. De dood van 81 mensen wordt toegeschreven aan de exuberante temperaturen. De Canarische Eilanden lieten twee keer zoveel sterfgevallen in vergelijking met dezelfde periode in 2022 optekenen.

Hittegolven

Het meteorologisch instituut, het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) heeft de balans van deze zomer opgemaakt en daaruit blijkt dat de afgelopen zomer verantwoordelijk was voor tweehonderd temperatuurrecords, verspreid over de verschillende weerstations van de eilanden.

De balans van de zomer laat op de eilanden een gemiddelde temperatuur zien van 24,5 graden Celsius, dit is 1,8 graden hoger dan normaal. In deze periode zien we twee hete periodes in juni en juli en twee hittegolven in augustus, waardoor deze maand de boeken inging als de heetste augustusmaand op de Canarische Eilanden.

Wat de eilanden betreft, was de hitte vooral terug te vinden op Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura, alwaar de afwijking ten opzichte van de gebruikelijke zomertemperaturen op +1,8 graden Celsius staat. Op Tenerife, La Gomera, El Hierro en La Palma, was de afwijking +1,4 °C. Dit kwam in beide provincies nooit eerder voor.

Records

De ruim 200 weerrecords werden toebedeeld aan de hoogste gemiddelde maandtemperatuur (71 keer), de hoogste gemiddelde maximumtemperatuur (63), de hoogste gemiddelde minimumtemperatuur (76) en de hoogste absolute maximumtemperaturen (28). Een ander opvallend feit is dat alle eilanden tropische nachten hebben meegemaakt, zoals ze worden genoemd wanneer de thermometer niet onder de 20 graden Celsius zakt.

Daarnaast registreerde 10% van de stations ‘helse nachten’ – wanneer de thermometer niet onder de 30 graden zakt – en hadden alle eilanden een dag met temperaturen boven de 40 graden. Een andere unieke gebeurtenis was de eerste hittegolf in augustus in Guía de Isora, waar de laagste dagtemperatuur werd genoteerd met 37,5 graden Celsius.

Neerslag

De zomer 2023 is de op één na natste in de geschiedenis van de eilanden, met gemiddeld 20,3 liter water per vierkante meter, bijna vier keer zoveel als normaal (+276%). 

Dit kenmerk van deze zomer is voornamelijk te wijten aan de passage van de tropische depressie Oscar die het weer in juni dirigeerde op de Canarische Eilanden. De archipel werd in deze maand overspoeld met gemiddeld bijna 17 liter per vierkante meter, vijf keer zoveel normaal, terwijl juli normaal was en augustus 24% natter dan normaal.

De rest van het hydrologische jaar blijft nog steeds te droog. Uit recente studies blijkt dat er op de Canarische Eilanden, in de voorbije twaalf maanden, 36% minder neerslag is gevallen dan normaal.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

TIJD HEEFT VLEUGELS

- Reclame -spot_img

WEETJES

MIJN DAG

WEBCAM SANTA CRUZ

ROAMINGKOSTEN AFGESCHAFT

spot_img