donderdag, februari 22, 2024
HomeBlogNieuwsHET ZEVENDE SEIZOEN VAN EEN VIRUS
spot_img

HET ZEVENDE SEIZOEN VAN EEN VIRUS

Het zo gehate coronavirus slaat opnieuw toe op de Canarische Eilanden. Gedurende de voorbije vier dagen zijn er tien mensen overleden – vijf op Gran Canaria en vijf op Tenerife – aan een COVID-besmetting en er zijn in diezelfde periode bijna tweeduizend besmettingen bijgekomen bij ouderen meer dan 60 jaar. De overheid is er zich van bewust dat het Sars-COV-2 nog steeds op de archipel aanwezig is en kijkt nauwlettend toe hoe snel en via welke wegen het virus zich opnieuw verspreidt.

De zevende golf van het coronavirus zorgt voor een stijging van het aantal besmettingen. Het lijkt erop dat het virus zichzelf infecteert. Zonder onderscheid te maken springt het van mens naar mens. Het schakelt collega’s, vrienden, kennissen, familieleden en wildvreemden in om zich te verplaatsen en om zichzelf terug te zien in stijgende cijfers en besmettingstabellen. 

Nu het virus zijn verloren plaats weer inneemt, gaan er stemmen op om vooralsnog geen drastische maatregelen te nemen. Dat kan gelezen worden in ons recent artikel GEEN MAATREGELEN ONDANKS VERHOOGDE BESMETTINGEN. Angst is nog niet aanwezig, wel een verhoogde waakzaamheid. De nieuwe epidemiologische situatie vertoont weinig gelijkenis met die van de eerste golf. Het hedendaagse gemuteerde virus is zeer besmettelijk maar maakt het lichaam minder ziek. Dit zet de deur wijd open voor goed advies, voor gezond verstand, maturiteit, individuele verantwoordelijkheid, zorg voor de kwetsbaren en respect voor degenen die in de zorgsector werken. De zevende golf slaat toe op een slecht moment. Juist nu, wanneer veel zorgverleners van een welverdiende vakantie genieten. 

Drie soorten mensen

Mensen zijn verschillend, ook het gedrag is verschillend. Zij die geloven – meestal zijn dit minder jonge mensen – dat het virus een bedreiging vormt, letten op en nemen geen risico’s. Anderen zijn nonchalant en houden zich latent afwezig. Zij zien wel wat er gebeurt. En nog anderen zijn de ongelovigen, de non-believers die ofwel ontkennen dat er gevaar dreigt voor de volksgezondheid of zij die zich nooit ofte nimmer akkoord zullen verklaren met een vaccinatie en denken dat maatregelen per abuis worden genomen. 

Het aantal besmettingen en overlijdens, het aantal nieuwe besmettingen, het aantal ICU- en gewone ziekenhuisbedden vormen samen het criterium waarmee de overheid rekening houdt. Op dit ogenblik worden er geen maatregelen genomen en worden er nog geen beperkingen opgelegd. Iedereen kan zich vrij gedragen in een vrije wereld. De vraag is enkel: ‘Zal dit blijven duren?’

De cijfers

De voorbij vier dagen zijn er op de Canarische Eilanden 1.951 nieuwe COVID-19-besmettingen geregistreerd bij mensen ouder dan 60 jaar, waarvan ruim de helft op Tenerife. Dit is de enige bevolkingsgroep die na de acute fase van de pandemie door het departement Volksgezondheid nog wordt gecontroleerd. Er zijn nu al 81.337 zestigplussers door het coronavirus besmet. De cumulatieve incidentie voor deze leeftijdsgroep op 14 dagen bedraagt 1.371,86 gevallen per 100.000 inwoners en op 7 dagen 760,93 gevallen. Er zijn momenteel 423 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis waarvan er 22 op Intensieve Zorgen (ICU) liggen en 401 op een gewone afdeling.

Wie vrijwillig wil deelnemen in het afremmen van het aantal coronabesmettingen op Tenerife, en bij uitbreiding op de Canarische Eilanden kan dat doen door te zorgen voor een efficiënte handhygiëne, door onderlinge afstand te bewaren tot de medemens en door in gesloten ruimte een mondmasker op te zetten. Drie eenvoudige middelen die kunnen leiden tot een groot resultaat.

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

#270 DECEMBER 2023

#269 NOVEMBER 2023

- Reclame -spot_img

gastronomie

VIJGEN OP HET MENU

MOJO EN GOFIO

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

OUD EN VOL VERLANGEN

VERDRINKINGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

KLEINE POTJES

WAAR EEN WIL IS

- Reclame -spot_img

WEETJES

POPPENMUSEUM ARTLANDYA

HERMANO PEDRO

spot_img