vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsWEER OP TENERIFE - 13 november 2023
spot_img

WEER OP TENERIFE – 13 november 2023

HET WEER OP TENERIFE – 13 NOVEMBER 2023 – WARM EN STOFFERIG

De Canarische Eilanden verwachten vanaf vandaag een heldere tot licht bewolkte hemel, met uitzondering van enkele bewolkte perioden aan de noordkust en in het hinterland van de eilanden. Op grote hoogtes staat een lichte nevel en kunnen de temperaturen oplopen tot, lokaal boven de dertig graden Celsius. Door een noord-noordwestelijke hoogtewind komt er stof overgewaaid vanaf de Noord-Afrikaanse stofgordel.

Heerlijke herfst

De maand oktober heeft zich gemanifesteerd met een uitzonderlijke en langdurige hittegolf, terwijl november zich eerder aankondigde als een normale Canarische herfstmaand. Maar dat duurde niet lang. Het afgelopen weekend kondigde zich zonnig aan met iets hogere temperaturen en vanaf vandaag is het koekenbak. Alle thermometers springen in de lucht, maar … daarbij komt er (later) ook een luchtmassa over de Canarische Eilanden die op grote hoogte stof met zich meebrengt. Dit is het weer op Tenerife dat wordt verwacht.

Calima

Het hogedrukgebied boven de Azoren, ook anticycloon genoemd, blokkeert elke instabiliteit die de Canarische archipel zou kunnen bereiken. Gelijktijdig zorgt een hoge oost-zuidoostelijke wind voor de aanvoer van een warme luchtmassa, die op haar beurt stof uit de Sahara met zich meebrengt.

Volgens het Agencia Estatal de Meteorología (Aemet) – het klimatologisch weerinstituut – wordt het vandaag en de volgende dagen gevoelig warmer met een calima die de veiligheidsdrempel van 50 µg/m³ – het gewicht in microgram van stofdeeltjes per kubieke meter – zal overschrijden. Woensdag bereikt de teller 151 µg/m³ en daardoor wordt de zon een beetje verdoezeld en krijgen we een nevelig effect. 

Maandag

Maandag stijgen de temperaturen licht tot matig, maar zijn meer uitgesproken in het binnenland en op de toppen van de eilanden met een groter reliëf. Het is niet uitgesloten dat de 30 graden worden overschreden in het binnenland van La Gomera en Tenerife. Over de kustgebieden is er het afkoelend effect van de oceaan en is het ietsje minder warm.
De wind is variabel op zeeniveau en in hoger gelegen gebieden is er een matige noordoostelijke wind. Op de hoogste toppen is er lichte wind met een overwegend oostelijke component.
De minimum- en maximumtemperatuur in Santa Cruz de Tenerife bedragen respectievelijk 21 en 29 graden Celcius.

Dinsdag

Op dinsdag houdt de warmte aan. Het Aemet-rapport kondigt een licht bewolkte of heldere hemel aan met de aanwezigheid van hoge bewolking. De calima persisteert en de temperaturen stijgen licht, meer uitgesproken over de noordelijke gebieden van de westelijke eilanden. Voor de tweede dag op rij is het niet uitgesloten dat er lokaal 30 graden of ietsje meer wordt bereikt in het binnenland, het zuiden en het westen van Tenerife. 

Woensdag

Voor woensdag zijn de weersvoorspellingen vergelijkbaar met dinsdag, hoewel de calima op grote hoogte afneemt en de temperatuur op hoogte lichtjes begint te dalen. Desondanks zullen de temperaturen in Santa Cruz hoger zijn dan maandag en dinsdag. Het is niet uitgesloten dat de 30 graden opnieuw worden overschreden in het binnenland en in de kustgebieden ten zuiden en ten westen van Tenerife.

Wat de toestand van de zee betreft, staat er over de kusten rond de Canarische Eilanden een noordoostelijke wind ​​met kracht 4 tot 5, met een ruwe zee of een noordwestelijke deining met golven tot 2 meter. 

De hoge temperaturen houden alvast aan gedurende het eerste deel van de week, daarna is de verwachting dat ze langzaam zullen dalen.

Bij elke meteorologische uitschieter gieten wij de weersverwachtingen in een nieuw artikel. Op deze manier blijft u het hele jaar door op de hoogte van abnormale weersomstandigheden en het weer op Tenerife.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

IK KOM ERAAN

DE TIJD VAN TOEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

VERHITTE DERBY

WAT EEN SMURRIE

WEBCAM CANDELARIA

spot_img