zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatHET WEER IN MAART OP TENERIFE
spot_img

HET WEER IN MAART OP TENERIFE

Het weer in maart op Tenerife kan vergeleken worden met een zonnige lente in de Lage Landen. Wie in maart naar Tenerife afreist is uiteraard geïnteresseerd in de klimatologische omstandigheden en het weer dat deze subtropische regio siert. Om dit artikel een realistische vorm aan te meten moeten we te rade gaan bij het meteorologisch instituut en moeten we ons door de langjarige gemiddelden wroeten. 

Tenerife, als grootste eiland van de Canarische Eilanden, kent een subtropisch klimaat met milde temperaturen gedurende het hele jaar. De maand maart vertoont enig verschil in temperatuur en neerslag tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het eiland. Het natuurreservaat Las Cañadas, het Parque Natural del Teide en de Teide maken deel uit van een klimaat dat enkel in hooggebergten actief is.

De gegevens die wij in dit artikel publiceren zijn de langjarige gemiddelden en daardoor is het best mogelijk dat de cijfers iets hoger of iets lager uitvallen, maar grote verschillen zullen er zich niet voordoen.

Temperatuur

In het noorden van Tenerife is maart koeler en vochtiger dan in het zuiden. De gemiddelde minimumtemperaturen overdag schommelen tussen 14 °C en 19 °C. De nachten kunnen wat koeler zijn, met temperaturen rond 11 °C. Neerslag is kenmerkend voor het noordelijke deel wat dan weer zorgt voor groene landschappen en weelderige vegetatie.

In het zuiden van Tenerife liggen de temperaturen hoger dan in het noorden en is het ook droger, met minder neerslag. De dagtemperaturen variëren tussen 24 °C en 26 °C, en de nachten zijn mild met temperaturen die kunnen zakken tot gemiddeld 16 °C. Neerslag over het zuiden is minder frequent in aantal en hoeveelheden. Het zuiden beschikt over een aangenaam klimaat met voldoende zonneschijn om te kunnen genieten van activiteiten en evenementen die buiten doorgaan.

Zon en zee

De temperatuur van de oceaan bedraagt 19 °C, in de kustwateren is deze temperatuur ietsje hoger met een gemiddelde in maart dat schommelt tussen 20-21 °C. Uitstekende temperatuur wat het mogelijk maakt om te genieten op de stranden en te baden of te zwemmen in de Atlantische Oceaan.

Het aantal uren daglicht bedraagt 11 uur en 36 minuten op 1 maart en loopt op tot 12 uur en 52 minuten op 31 maart. Dit biedt voldoende tijd om van de natuurlijke schoonheid van Tenerife te genieten.

Het totaal aantal zonuren in het zuiden van Tenerife bedraagt ruim 3.000, dit is de enige Europese bestemming waar de zon zoveel presteert. De zon schijnt gemiddeld 1.313 uur per jaar in het noorden (meetpunt: luchthaven Los Rodeos).

Absolute cijfers 

De maximumtemperaturen liggen rond de 22 °C en komen zelden onder de 19 °C of boven de 25 °C. De minimumtemperaturen liggen rond de 16 °C en zakken zelden onder de 13 °C of komen boven de 18 °C uit.

In maart is de bewolking gemiddeld 25% aanwezig – in vergelijking 28% op het einde van februari. Het percentage zakt van 27% op 1 maart tot 23% op 31 maart. De dag met de minste bewolking is 29 maart met 77% van de tijd een heldere onbewolkte hemel.

De gemiddelde neerslag zakt van 14 mm (op 1 maart) tot 7 mm (op 31 maart), een enkele uitzondering haalde in het verleden 30 liter. Een regendag is een dag met ten minste 1 millimeter per m2 of 1 liter per m3 neerslag.

De daglengte neemt in maart met 51 minuten toe, wat neerkomt op een gemiddelde dagelijkse toename van 1 minuut en 42 seconden en een wekelijkse toename van 11 minuten en 51 seconden. De zon komt schijnt op om 7 uur en 56 minuten op 1 maart en om 6 uur en 57 minuten op 31 maart.

De wind is veelal aanwezig als passaat en komt uit een noordoostelijke richting. Vandaar dat er op Tenerife meer wind is over de zuidoostkust dan over de westkust. De gemiddelde snelheid van de wind in maart is 21,1 km/h (+ of – 0,4 km/h). De metingen op de luchthaven in het zuiden geven een oostelijke windhoek die toeneemt van 57% (op 1 maart) tot 80% (op 31 maart).

Het weer in maart op Tenerife is warm en zonnig en uitstekend geschikt voor de ganse familie, gezien de aangename temperaturen, de uren zonneschijn en de hoeveelheden neerslag.
Wie het gedetailleerde verslag wil nalezen (in het Spaans) kan dat HIER terugvinden.
Het weer op Tenerife in maart is een opsteker. Hoeveel uren de zon er schijnt op Tenerife kan u nalezen in ons artikel DAGLICHT OP TENERIFE.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

BONT OM DE ARM…

BOFFEN EN BLAZEN…

KAMER NUMMER 100

- Reclame -spot_img

WEETJES

MEDISCHE ZORGEN NODIG?

GROOTSTE WINDMOLENS

spot_img