vrijdag, juni 21, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatHET WEER IN JUNI OP TENERIFE
spot_img

HET WEER IN JUNI OP TENERIFE

Het weer in juni op Tenerife kan het best vergeleken worden met een warme en zonnige zomermaand in de Lage Landen. Wie in juni naar Tenerife afreist is uiteraard geïnteresseerd in de klimatologische omstandigheden en het weer dat deze subtropische regio siert.

Om dit artikel een realistische vorm aan te meten gaan wij te rade gaan bij het Nationaal Meteorologisch Instituut Aemet en moeten we ons door heel wat langjarige gemiddelden wroeten.

Gegevens van Aemet

Tenerife, als grootste eiland van de Canarische Eilanden, kent een subtropisch klimaat met milde temperaturen gedurende het hele jaar. De maand juni vertoont niet zoveel verschil in temperatuur en neerslag tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het eiland. Het natuurreservaat Las Cañadas, het Parque Natural del Teide en de Teide daarentegen maken deel uit van een klimaat dat enkel in hooggebergten actief is.

De gegevens die wij in dit artikel publiceren zijn de langjarige gemiddelden en daardoor is het best mogelijk dat de cijfers iets hoger of iets lager uitvallen, maar grote verschillen zullen er zich niet voordoen. Omdat de meeste toeristen in het zuiden van Tenerife verblijven, nemen we voor deze reeks artikelen de langjarige gemiddelden van Aemet die voorkomen op de zuidelijke luchthaven Tenerife Sur.

Temperaturen

De dagelijkse maximumtemperaturen stijgen met 2 °C van 25 °C naar 26 °C en komen zelden onder 23 °C of boven 29 °C.
De dagelijkse minimumtemperaturen stijgen met 1 °C van 19 °C naar 20 °C en komen zelden onder de 17 °C of boven de 21 °C.

Ter referentie: op 19 augustus, de warmste dag van het jaar, variëren de temperaturen op Tenerife South Airport over het algemeen van 22 °C tot 28 °C, terwijl ze op 8 februari, de koudste dag van het jaar, variëren van 15 °C tot 21 °C.

Wolken

In de maand juni neemt de bewolking op Tenerife Airport South af en daalt het percentage van de tijd dat het bewolkt of overwegend bewolkt is van 15% naar 4%.
De helderste dag van de maand is 30 juni, met heldere, overwegend heldere of gedeeltelijk bewolkte omstandigheden 96% van de tijd.

Ter referentie: op 15 november, de meest bewolkte dag van het jaar, is de kans op een bewolkte of overwegend bewolkte hemel 38%, terwijl op 18 juli, de meest heldere dag van het jaar, de kans op een heldere, overwegend heldere of gedeeltelijk bewolkte hemel 98% is.

Neerslag

Een natte dag is een dag met ten minste 1 millimeter neerslag in vloeibare vorm of in vloeibare vorm. Op Tenerife Zuid Airport is de kans op een natte dag in juni vrijwel constant, rond 2%.
Ter referentie: de hoogste kans op een natte dag van het jaar is 11% op 29 december en de laagste kans is -0% op 21 juni.

De gemiddelde neerslag over een periode van 31 dagen op een glijdende schaal in juni op Tenerife Airport South is vrijwel constant, blijft rond de 2 millimeter, en overschrijdt zelden de 9 millimeter.

Zon

In juni neemt de lengte van de dag op Tenerife Luchthaven Zuid toe tot aan de zomerzonnewende. De kortste dag is 1 juni met 13 uur en 49 minuten daglicht, de langste dag is 20 juni met 13 uur en 55 minuten daglicht.

Straling

De dagelijkse gemiddelde kortegolf zonnestraling op Tenerife Sur is in juni in wezen constant en blijft binnen een marge van plus of min 0,1 kWh van 8,2 kWh.
De maximale gemiddelde dagelijkse kortegolf zonnestraling in juni is 8,2 kWh op 23 juni.

Vochtigheid

We baseren het comfortniveau van vochtigheid op het dauwpunt, omdat dit bepaalt of zweet van de huid verdampt en zo het lichaam afkoelt. Lagere dauwpunten voelen droger aan en hogere dauwpunten voelen vochtiger aan. In tegenstelling tot de temperatuur, die over het algemeen aanzienlijk varieert tussen dag en nacht, heeft het dauwpunt de neiging langzamer te veranderen, dus zelfs als de temperatuur ’s nachts daalt, is het op een vochtige dag over het algemeen ’s nachts vochtig.

De kans dat een bepaalde dag nat is op Tenerife Airport South neemt geleidelijk toe in juni, van 5% tot 14% in de loop van de maand.

Ter referentie: op 30 augustus, de meest zwoele dag van het jaar, zijn er 45% van de tijd zwoele omstandigheden, terwijl er op 14 januari, de minst zwoele dag van het jaar, 0% van de tijd zwoele omstandigheden zijn.

Wind

Dit deel behandelt de uurgemiddelde windvector (snelheid en richting) op 10 meter boven de grond. De wind op een bepaalde locatie is sterk afhankelijk van de lokale topografie en andere factoren; en de momentane windsnelheid en -richting variëren sterker dan de uurgemiddelden.

De windsnelheid op Tenerife Sur neemt in juni toe van 20,1 km/h tot 23,1 km/h.
Als referentie gebruiken we 16 juli, gemiddeld de winderigste dag van het jaar, terwijl 6 oktober gemiddeld de luwste dag van het jaar is.
De gemiddelde windrichting op Tenerife Sur komt in juni overwegend uit het noorden, met een maximum van 97% op 30 juni.

Temperatuur van het water

Tenerife Airport South ligt in de buurt van een groot waterlichaam (bijv. een oceaan, zee of groot meer). In deze paragraaf wordt de gemiddelde oppervlaktewatertemperatuur over een groot gebied weergegeven.

De gemiddelde oppervlaktetemperatuur van het water op Tenerife Airport South blijft in juni gelijk en met 21 °C.

Topografie

Voor dit verslag zijn de geografische coördinaten van Tenerife Airport South: breedtegraad: 28,044°, lengtegraad: -16,572° en hoogte: 50 m.

De topografie binnen een straal van 3 kilometer van Tenerife Airport South heeft zeer grote hoogteverschillen, met een maximale hoogteverandering van 286 meter en een gemiddelde hoogte boven zeeniveau van 66 meter. Binnen een straal van 16 kilometer zijn er zeer grote hoogteverschillen (1.931 meter). Binnen een straal van 80 kilometer zijn er ook extreme hoogteverschillen (3.704 meter).

Het gebied binnen een straal van 3 kilometer van de luchthaven Tenerife Zuid is bedekt met struiken (44 %), akkerland (33 %) en kunstmatige oppervlakken (15 %), binnen een straal van 16 kilometer met water (50 %) en struiken (25 %) en binnen een straal van 80 kilometer met water (88 %).

Bronnen

Dit artikel ‘Weer in juni op Tenerife’ illustreert het typische klimaat in Tenerife, gebaseerd op een statistische analyse van historische periodieke weerberichten en reconstructies van modelgegevens van 1 januari 1980 tot 31 december 2016.

Wie het gedetailleerde verslag wil nalezen (in het Spaans) kan dat HIER terugvinden.
Het weer in juni op Tenerife is een absolute opsteker. Hoeveel uren de zon er schijnt op Tenerife kan u nalezen in ons artikel DAGLICHT OP TENERIFE.

Guy Devos © Illustration

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VLUCHT NAAR TENERIFE

CARRERA POR LA VIDA

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img