zondag, juli 14, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatHET WEER IN JULI OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

HET WEER IN JULI OP TENERIFE

Het weer in juli op Tenerife kan helemaal niet vergeleken worden met een warme en zonnige zomer in de Lage Landen. Wie in juli naar Tenerife afreist is uiteraard geïnteresseerd in de klimatologische omstandigheden en het weer dat deze subtropische regio siert.

Om dit artikel een realistische vorm aan te meten moeten we te rade gaan bij het meteorologisch instituut en moeten we ons door de langjarige gemiddelden wroeten.

Gegevens van Aemet

Tenerife, als grootste eiland van de Canarische Eilanden, kent een subtropisch klimaat met milde temperaturen gedurende het hele jaar. De maand juli vertoont weinig verschillen in temperatuur en neerslag tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het eiland. Het natuurreservaat Las Cañadas, het Parque Natural del Teide en de Teide maken deel uit van een klimaat dat enkel in hooggebergten actief is.

De gegevens die wij in dit artikel publiceren zijn de langjarige gemiddelden en daardoor is het best mogelijk dat de cijfers iets hoger of iets lager uitvallen, maar grote verschillen zullen er zich niet voordoen. Omdat de meeste toeristen in het zuiden van Tenerife verblijven, nemen we de langjarige gemiddelden van Aemet die voorkomen op de luchthaven Aeropuerto del Sur.

Temperaturen

De dagelijkse maximumtemperaturen stijgen met 2 °C van 26 °C naar 28 °C en komen zelden onder 24 °C of boven 27 °C.
De dagelijkse minimumtemperaturen stijgen met 1 °C van 20 °C naar 21 °C en komen zelden onder de 19 °C of boven de 23 °C.

Ter referentie: op 19 augustus, de warmste dag van het jaar, variëren de temperaturen op Tenerife South Airport over het algemeen van 22 °C tot 28 °C, terwijl ze op 8 februari, de koudste dag van het jaar, variëren van 15 °C tot 21 °C.

Wolken

In de julimaand kent Tenerife een bewolking die in wezen constant blijft en rond de 3% blijft hangen. De laagste kans op bewolkte omstandigheden is 2% op 18 juli.

Ter referentie: op 15 november, de meest bewolkte dag van het jaar, is de kans op een bewolkte of overwegend bewolkte hemel 38%, terwijl op 18 juli, de meest heldere dag van het jaar, de kans op een heldere, overwegend heldere of gedeeltelijk bewolkte hemel 98% is.

Neerslag

Een natte dag is een dag met ten minste 1 millimeter neerslag in vloeibare vorm of in vloeibare vorm. Op Tenerife Zuid Airport is de kans op een natte dag in mei vrijwel constant, rond 2%.

Ter referentie: de hoogste kans op een natte dag van het jaar is 11% op 29 december en de laagste kans is -0% op 21 juni.

Om de variatie gedurende de maand te laten zien en niet alleen het maandtotaal, tonen we de cumulatieve regenval over een periode van 31 dagen op een glijdende schaal, gecentreerd rond elke dag.

De gemiddelde neerslag over een periode van 31 dagen op een glijdende schaal in mei op Tenerife Airport South is vrijwel constant, blijft rond de 2 millimeter, en overschrijdt zelden de 9 millimeter.

Zon

In juli neemt de daglengte op Tenerife geleidelijk af. Van het begin tot het einde van de maand neemt de daglengte af met 26 minuten, wat neerkomt op een gemiddelde dagelijkse afname van 51 seconden en een wekelijkse afname van 5 minuten en 59 seconden.

De kortste dag van de maand is 31 juli, met 13 uur en 29 minuten natuurlijk licht, en de langste dag is 1 juli, met 13 uur en 55 minuten natuurlijk licht.

De vroegste zonsopgang van de maand op Tenerife is om 7:12 uur op 1 juli en de laatste zonsopgang is 15 minuten later, om 7:27 uur op 31 juli. De laatste zonsondergang is om 21:07 uur op 1 juli en de vroegste zonsondergang is 11 minuten eerder, om 20:56 uur op 31 juli.

Ter referentie, op 20 juni, de langste dag van het jaar, komt de zon op om 7:09 uur en gaat 13 uur en 57 minuten later onder, om 21:06 uur, terwijl op 21 december, de kortste dag van het jaar, de zon opkomt om 7:54 uur en 10 uur en 21 minuten later ondergaat, om 18:14 uur.

Vochtigheid

We baseren het comfortniveau van vochtigheid op het dauwpunt, omdat dit bepaalt of zweet van de huid verdampt en zo het lichaam afkoelt. Lagere dauwpunten voelen droger aan en hogere dauwpunten voelen vochtiger aan. In tegenstelling tot de temperatuur, die over het algemeen aanzienlijk varieert tussen dag en nacht, heeft het dauwpunt de neiging langzamer te veranderen, dus zelfs als de temperatuur ’s nachts daalt, is het op een vochtige dag over het algemeen ’s nachts vochtig.

De kans dat een bepaalde dag vochtig is op Tenerife neemt in juli snel toe, en stijgt van 15% naar 32% in de loop van de maand.

Ter referentie, op 30 augustus, de meest benauwde dag van het jaar, zijn de omstandigheden 45% van de tijd benauwd, terwijl op 14 januari, de minst benauwde dag van het jaar, er 0% van de tijd benauwde omstandigheden zijn.

Wind

Dit deel behandelt de uurgemiddelde windvector (snelheid en richting) op 10 meter boven de grond. De wind op een bepaalde locatie is sterk afhankelijk van de lokale topografie en andere factoren; en de momentane windsnelheid en -richting variëren sterker dan de uurgemiddelden.

De gemiddelde windsnelheid per uur op Tenerife neemt geleidelijk toe in juli, van 23,2 kilometer per uur tot 24,8 kilometer per uur gedurende de maand en komt overwegend uit het noorden, met een maximale verhouding van 99% op 20 juli.

Ter referentie, op 16 juli, de winderigste dag van het jaar, is de gemiddelde dagelijkse windsnelheid 25,4 kilometer per uur, terwijl 6 oktober de rustigste dag van het jaar is met een gemiddelde dagelijkse windsnelheid 16,7 kilometer per uur is. De maximale gemiddelde dagelijkse windsnelheid in juli is 25,4 kilometer per uur op 16 juli.

Temperatuur van het water

Tenerife Airport South ligt in de buurt van een groot waterlichaam (bijv. een oceaan, zee of groot meer). In deze paragraaf wordt de gemiddelde oppervlaktewatertemperatuur over een groot gebied weergegeven.

De gemiddelde oppervlaktetemperatuur van het water op Tenerife Airport South stijgt geleidelijk in mei met 1 °C, van 21 °C naar 22 °C, in de loop van de maand.

Topografie

Voor het weer in juli op Tenerife werden de geografische coördinaten van Tenerife Airport South gebruikt, zijnde: breedtegraad: 28,044°, lengtegraad: -16,572° en hoogte: 50 m.

De topografie binnen een straal van 3 kilometer van Tenerife Airport South heeft zeer grote hoogteverschillen, met een maximale hoogteverandering van 286 meter en een gemiddelde hoogte boven zeeniveau van 66 meter. Binnen een straal van 16 kilometer zijn er zeer grote hoogteverschillen (1.931 meter). Binnen een straal van 80 kilometer zijn er ook extreme hoogteverschillen (3.704 meter).

Het gebied binnen een straal van 3 kilometer van de luchthaven Tenerife Zuid is bedekt met struiken (44 %), akkerland (33 %) en kunstmatige oppervlakken (15 %), binnen een straal van 16 kilometer met water (50 %) en struiken (25 %) en binnen een straal van 80 kilometer met water (88 %).

Bronnen

Dit artikel ‘Het weer in juli op Tenerife’ illustreert het typische klimaat in Tenerife, gebaseerd op een statistische analyse van historische periodieke weerberichten en reconstructies van modelgegevens van 1 januari 1980 tot 31 december 2016.

Wie het gedetailleerde verslag wil nalezen (in het Spaans) kan dat HIER terugvinden.
Het weer in juli op Tenerife is een absolute opsteker. Hoeveel uren de zon er schijnt op Tenerife kan u nalezen in ons artikel DAGLICHT OP TENERIFE.

Guy Devos © Illustration

  TERUG NAAR STARTSCHERM  


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

CASA DEL DUQUE IN ADEJE

SUPERGEHEUGEN

SEB LEESON LEGAL GROUP