vrijdag, april 12, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatHET WEER IN JANUARI OP TENERIFE 
spot_img

HET WEER IN JANUARI OP TENERIFE 

Het weer in januari op Tenerife kan vergeleken worden met een lente in de Lage Landen. Wie in januari naar Tenerife afreist is uiteraard geïnteresseerd in de klimatologische omstandigheden en het weer dat deze subtropische regio siert. Om dit artikel een realistische vorm aan te meten moeten we te rade gaan bij het meteorologisch instituut en moeten we ons door de langjarige gemiddelden wroeten. 

Tenerife, als grootste eiland van de Canarische Eilanden, kent een subtropisch klimaat met milde temperaturen gedurende het hele jaar. De maand januari vertoont enig verschil in temperatuur en neerslag tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het eiland. Het natuurreservaat Las Cañadas, het Parque Natural del Teide en de Teide maken deel uit van een klimaat dat in hooggebergten actief is.  

De gegevens die wij in dit artikel publiceren zijn de langjarige gemiddelden en daardoor is het best mogelijk dat de cijfers iets hoger of iets lager uitvallen, maar grote verschillen zullen er zich niet voordoen. 

Temperatuur

In het noorden van Tenerife is januari koeler en vochtiger dan in het zuiden. De gemiddelde dagtemperaturen schommelen tussen 15 °C en 22 °C. De nachten kunnen wat koeler zijn, met temperaturen rond 10 °C. Neerslag is kenmerkend voor het noordelijke deel wat dan weer zorgt voor groene landschappen en weelderige vegetatie.

In het zuiden van Tenerife liggen de temperaturen hoger dan in het noorden en is het ook droger, met minder neerslag. De dagtemperaturen variëren tussen 18 °C en 25 °C, en de nachten zijn mild met temperaturen die kunnen zakken tot 14 °C. Neerslag over het zuiden is minder frequent in aantal en hoeveelheden. Het zuiden beschikt over een aangenaam klimaat met voldoende zonneschijn om te kinnen genieten van activiteiten en evenementen die buiten doorgaan.

De zeewatertemperatuur in de wateren rond Tenerife ligt in januari gemiddeld rond 19-20 °C, wat het nog steeds mogelijk maakt om te genieten op de stranden en te baden of te zwemmen in de Atlantische Oceaan. Het aantal uren daglicht varieert tussen ongeveer 10 en 11 uur, wat nog steeds voldoende tijd biedt om van de natuurlijke schoonheid van Tenerife te genieten.

Het totaal aantal zonuren in het zuiden van Tenerife bedraagt ruim 3.000, dit is de enige Europese bestemming waar de zon zoveel presteert. De zon schijnt gemiddeld 1.313 uur per jaar in het noorden (meetpunt: luchthaven Los Rodeos). 
Op de luchthaven Tenerife Sur is januari verantwoordelijk voor gemiddeld 6,8 dagen zonder enige bewolking, is het 18,2 dagen gedeeltelijk bewolkt, is het 6 dagen geheel bewolkt en valt er neerslag op 3,7 dagen.

Absolute cijfers 

De maximumtemperaturen liggen rond de 22 °C en komen zelden onder de 19 °C of boven de 24 °C. De gemiddelde koudste maximumtemperatuur is 21 °C rond de 15de januari.
De minimumtemperaturen liggen rond de 16 °C en zakken zelden onder de 13 °C of komen boven de 18 °C uit.

In januari neemt de bewolking op Tenerife geleidelijk af en daalt het percentage van de bewolking van 33% naar 29%. De dag met de minste bewolking is 31 januari, met 71% van de tijd een heldere, overwegend heldere of gedeeltelijk bewolkte hemel.

De gemiddelde neerslag is vrijwel constant, tussen 14 en 37 liter, een enkele uitzondering haalde in het verleden 54 liter. Een regendag is een dag met ten minste 1 millimeter per m2 of 1 liter per m3 neerslag. Op Tenerife neemt de kans op een natte dag in januari geleidelijk af, beginnend bij 10% en eindigend bij 8%.

De daglengte neemt in januari met 27 minuten toe, wat neerkomt op een gemiddelde dagelijkse toename van 55 seconden en een wekelijkse toename van 6 minuten en 24 seconden. De zon komt op om 18.20 uur op 1 januari en gaat onder om 18.44 uur op 31 januari.
Het weer op Tenerife in januari is een opsteker. Hoeveel uren de zon er schijnt op Tenerife kan u nalezen in ons artikel DAGLICHT OP TENERIFE.


TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

AANGIFTE VERHUURINKOMSTEN

VALLENDE STERREN

spot_img