donderdag, juli 18, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatHET WEER IN FEBRUARI OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

HET WEER IN FEBRUARI OP TENERIFE

Het weer in februari op Tenerife kan vergeleken worden met een lente in de Lage Landen. Wie in februari naar Tenerife afreist is uiteraard geïnteresseerd in de klimatologische omstandigheden en het weer dat deze subtropische regio siert. Om dit artikel een realistische vorm aan te meten moeten we te rade gaan bij het meteorologisch instituut en moeten we ons door de langjarige gemiddelden wroeten. 

Tenerife, als grootste eiland van de Canarische Eilanden, kent een subtropisch klimaat met milde temperaturen gedurende het hele jaar. De maand februari vertoont enig verschil in temperatuur en neerslag tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het eiland. Het natuurreservaat Las Cañadas, het Parque Natural del Teide en de Teide maken deel uit van een klimaat dat in hooggebergten actief is.

De gegevens die wij in dit artikel publiceren zijn de langjarige gemiddelden en daardoor is het best mogelijk dat de cijfers momenteel iets hoger of iets lager uitvallen, maar heel grote verschillen zullen er zich niet voordoen.

Temperatuur

In het noorden van Tenerife is februari koeler en vochtiger dan in het zuiden. De gemiddelde minimumtemperaturen overdag schommelen tussen 13 °C en 18 °C. De nachten kunnen wat koeler zijn, met temperaturen rond 10 °C. Neerslag is kenmerkend voor het noordelijke deel wat dan weer zorgt voor groene landschappen en weelderige vegetatie.

In het zuiden van Tenerife liggen de temperaturen hoger dan in het noorden en is het ook droger, met minder neerslag. De dagtemperaturen variëren tussen 19 °C en 26 °C, en de nachten zijn mild met temperaturen die kunnen zakken tot gemiddeld 15 °C. Neerslag over het zuiden is minder frequent in aantal en hoeveelheden. Het zuiden beschikt over een aangenaam klimaat met voldoende zonneschijn om te kinnen genieten van activiteiten en evenementen die buiten doorgaan.

De zeewatertemperatuur in de wateren rond Tenerife ligt in februari gemiddeld rond de 19 °C, wat het nog steeds mogelijk maakt om te genieten op de stranden en te baden of te zwemmen in de Atlantische Oceaan. Het aantal uren daglicht bedraagt 10 uur en 52 minuten op 1 februari en loopt op tot 11 uur en 35 minuten op 29 februari (2024 is een schrikkeljaar). Dit biedt nog steeds voldoende tijd om van de natuurlijke schoonheid van Tenerife te genieten.

Het totaal aantal zonuren in het zuiden van Tenerife bedraagt ruim 3.000, dit is de enige Europese bestemming waar de zon zoveel presteert. De zon schijnt gemiddeld 1.313 uur per jaar in het noorden (meetpunt: luchthaven Los Rodeos).
Op de luchthaven Tenerife Sur is februari verantwoordelijk voor gemiddeld 27% aan bewolkte dagen, de onbewolkte periodes liggen tussen 42 en 53 procent van de maand. Er valt neerslag op 2,61 dagen (9% van het aantal dagen).

Absolute cijfers 

De maximumtemperaturen liggen rond de 22 °C en komen zelden onder de 19 °C of boven de 24 °C. De gemiddelde koudste maximumtemperatuur is 21 °C rond de 11de februari.
De minimumtemperaturen liggen rond de 16 °C en zakken zelden onder de 13 °C of komen boven de 18 °C uit.

In februari is de bewolking voor 28% aanwezig – in vergelijking 29% op het einde van februari. De dag met de minste bewolking is 18 februari met 98% van de tijd een heldere onbewolkte hemel.

De gemiddelde neerslag is vrijwel constant, tussen 22 en 10 liter, een enkele uitzondering haalde in het verleden 37 liter. Een regendag is een dag met ten minste 1 millimeter per m2 of 1 liter per m3 neerslag. De kans op een natte dag in februari bedraagt 9 procent.

De daglengte neemt in februari met 42 minuten toe, wat neerkomt op een gemiddelde dagelijkse toename van 1 minuut en 30 seconden en een wekelijkse toename van 10 minuten en 33 seconden. De zon komt schijnt op 1 februari 10 uur en 35 minuten en 11 uur en 35 minuten op 29 februari.

De wind is veelal aanwezig als passaat en komt uit een noordoostelijke richting. Vandaar dat er op Tenerife meer wind is over de zuidoostkust dan over de westkust. De metingen op de luchthaven in het zuiden geven voor 56% van de tijd een windrichting aan die uit een oostelijke hoek komt.

Wie het gedetailleerde verslag wil nalezen (in het Spaans) kan dat HIER terugvinden.
Het weer op Tenerife in februari is een opsteker. Hoeveel uren de zon er schijnt op Tenerife kan u nalezen in ons artikel DAGLICHT OP TENERIFE.

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

ONBEKEND TENERIFE

ZWEMBADGENOEGENS

- Reclame -

COLUMN KIM

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

SEB LEESON LEGAL GROUP