zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogNieuwsHET WEER IN DE TOEKOMST
spot_img

HET WEER IN DE TOEKOMST

De Canarische eilanden worden waarschijnlijk harder getroffen door de klimaatverandering dan andere delen van de wereld. De eilanden hebben een subtropisch klimaat en het is er aangenaam vertoeven, zowel in de zomer als in de winter. Een stijging van de temperatuur gedurende de afgelopen decennia met ongeveer 1,5 graden Celsius heeft geleid tot meer extreme weersomstandigheden, zoals langere periodes van droogte, hittegolven en exuberante regenval.

Als de opwarming van de aarde niet wordt gestopt, zullen ook de Canarische eilanden worden getroffen door klimaatverandering. De gemiddelde temperatuur kan met nog eens 2,5 graden Celsius stijgen tegen het einde van de eeuw. Dit heeft niet alleen een impact op de mens, maar ook op de natuur. Een aantal planten en dieren zijn niet in staat om zich aan te passen aan de snel veranderende meteorologische omstandigheden en dit zal ongetwijfeld leiden tot het uitsterven van deze soorten.

Waterdamp is de oorzaak

De Europese organisatie Copernicus Climate Change Service en de Wereld Meteorologische Organisatie hebben gewaarschuwd dat juli 2023 de hoogste temperaturen heeft gekend sinds er meteorologische gegevens worden bijgehouden. De trend is duidelijk, juni 2023 heeft reeds alle records verbroken van de warmste maand sinds er temperaturen worden gemeten en de Canarische Eilanden zijn daarop geen uitzondering. 

Op de Canarische archipel zal naar verwachting de temperatuurstijging groter zijn in hoger gelegen gebieden dan aan de kusten. Dit komt door de verandering in de atmosferische omstandigheden en de globale opwarming, die meer waterdamp produceert, wat het belangrijkste broeikasgas is op de Canarische Eilanden (en niet de CO2, red.).   

Klimaat en meteorologie

Meteorologie is het weer in tijd en plaats of met andere woorden, welk weer er morgen om 15.00 uur wordt verwacht op Plaza de España in Santa Cruz. Klimaat is de gemiddelde temperatuur over een periode van 30 jaar. Als we spreken over klimaattrends, dan hebben we het over deze gemiddelde waarden van meteorologische criteria.

Naast de veranderingen in de gemiddelde temperaturen op de Canarische Eilanden is er nog een ander effect merkbaar op de archipel en waarnaar wetenschappers wijzen, namelijk minder neerslag. Dit is moeilijker te meten omdat het neerslaggedrag niet zo homogeen is als dat van de temperatuur. Hoger gelegen gebieden kunnen in de toekomst meer neerslag verwachten, gevoelig meer dan in de kustgebieden.

Strategieën 

De hierboven beschreven veranderingen lijken niet te stoppen. Daarom beginnen overheden het effect van deze veranderingen op elke economische sector te bestuderen om zich aan te passen, bijvoorbeeld in het toerisme of in de watervoorziening voor de veeteelt, land- en tuinbouw.

De thermische ophoestingen die ons de komende jaren hittestress zullen bezorgen, vooral gedurende de zomerperiode in het zuiden van de twee grootste eilanden, zullen niet zo idyllisch zijn. Al deze elementen moeten worden gebundeld om strategieën te zoeken die de toeristische economie op de Canarische Eilanden moet beschermen. Een voorbeeld daarvan is te lezen in ons artikel MEER SCHADUW GEVRAAGD.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WAT EEN MENS GELUKKIG MAAKT

ZOMERSE KERST OP TENERIFE

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

PASSAGIERS IN MAART 2024

WAT ETEN WIJ?

spot_img