dinsdag, juli 23, 2024
HomeBlogWeer & KlimaatHET WEER IN APRIL OP TENERIFE
SEB LEESON LEGAL GROUP

HET WEER IN APRIL OP TENERIFE

Het weer in april op Tenerife kan vergeleken worden met een warme en zonnige lente in de Lage Landen. Wie in april naar Tenerife afreist is uiteraard geïnteresseerd in de klimatologische omstandigheden en het weer dat deze subtropische regio siert. Om dit artikel een realistische vorm aan te meten moeten we te rade gaan bij het meteorologisch instituut en moeten we ons door de langjarige gemiddelden wroeten. 

Tenerife, als grootste eiland van de Canarische Eilanden, kent een subtropisch klimaat met milde temperaturen gedurende het hele jaar. De maand april vertoont enig verschil in temperatuur en neerslag tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het eiland. Het natuurreservaat Las Cañadas, het Parque Natural del Teide en de Teide maken deel uit van een klimaat dat enkel in hooggebergten actief is.

De gegevens die wij in dit artikel publiceren zijn de langjarige gemiddelden en daardoor is het best mogelijk dat de cijfers iets hoger of iets lager uitvallen, maar grote verschillen zullen er zich niet voordoen.

Temperatuur

De dagelijkse maximale temperaturen liggen rond de 23 °C, en dalen zelden onder de 20 °C of overschrijden de 26 °C.
De dagelijkse minimale temperaturen liggen rond de 17 °C, en dalen zelden onder de 15 °C of overschrijden de 19 °C.

Ter referentie
, op 19 augustus, de warmste dag van het jaar, variëren de temperaturen op Tenerife doorgaans van 22 °C tot 28 °C, terwijl op 8 februari, de koudste dag van het jaar, ze variëren van 15 °C tot 21 °C.

Bewolking

In de maand april heeft Tenerife een bewolkingsgraad die in wezen constant blijft en het percentage van de tijd dat de hemel bewolkt of grotendeels bewolkt is, blijft rond de 24% gedurende de maand.
De helderste dag van de maand is 7 april, met heldere, meestal heldere of gedeeltelijk bewolkte omstandigheden 77% van de tijd.

Ter referentie
, op 15 november, de meest bewolkte dag van het jaar, is de kans op bewolking of voornamelijk bewolking 38%, terwijl op 18 juli, de helderste dag van het jaar, de kans op heldere, meestal heldere of gedeeltelijk bewolkte lucht 98% is.

Neerslag

Op Tenerife neemt de kans op een natte dag in april geleidelijk af, beginnend bij 5% aan het begin van de maand en eindigend bij 2% aan het einde van de maand. Een regendag is een dag met ten minste 1 millimeter per m2 of 1 liter per m3 neerslag.

Het gemiddelde van de regenval over een periode van 31 dagen op een voortschrijdende schaal in april op Tenerife is in wezen constant, en blijft rond de 5 millimeter, en overschrijdt zelden 21 millimeter.

Ter referentie, de hoogste kans op een natte dag in het jaar is 11% op 29 december, en de laagste kans is -0% op 21 juni.

Zonlicht

In april neemt de lengte van de dag toe met 46 minuten, wat resulteert in een gemiddelde dagelijkse toename van 1 minuut en 35 seconden en een wekelijkse toename van 11 minuten en 6 seconden.De kortste dag van de maand is 1 april, met 12 uur en 28 minuten daglicht en de langste dag is 30 april, met 13 uur en 14 minuten daglicht.

De laatste zonsopkomst van de maand in Tenerife is om 7:55 uur op 1 april en de vroegste zonsopkomst is 30 minuten eerder om 7:26 uur op 30 april. De vroegste zonsondergang is om 20:24 uur op 1 april en de laatste zonsondergang is 16 minuten later om 20:40 uur op 30 april.

Ter referentie, op 20 juni, de langste dag van het jaar, komt de zon op om 7:09 uur en gaat 13 uur en 57 minuten later onder, om 21:06 uur, terwijl op 21 december, de kortste dag van het jaar, de zon opkomt om 7:54 uur en 10 uur en 21 minuten later ondergaat, om 18:14 uur.

Vochtigheid

We baseren het comfortniveau van de vochtigheid op het dauwpunt, omdat dit bepaalt of zweet van de huid zal verdampen, waardoor het lichaam wordt afgekoeld. Bij lagere dauwpunten voelt het droger aan, bij hogere dauwpunten voelt het vochtiger aan. In tegenstelling tot temperatuur, die aanzienlijk kan variëren tussen nacht en dag, verandert het dauwpunt meestal langzamer, dus zelfs als de temperatuur ’s nachts daalt, zal een vochtige dag over het algemeen ook een vochtige nacht hebben.

De kans dat een bepaalde dag in Tenerife in april vochtig is, blijft vrijwel constant, rond de 0 %. De laagste kans op een drukkend warme dag in april is 0 % op 10 april.

Ter referentie, op 30 augustus, de meest drukkende dag van het jaar, is het 45 % van de tijd drukkend warm, terwijl op 14 januari, de minst drukkende dag van het jaar, het 0 % van de tijd drukkend warm is.

Wind

Deze sectie behandelt de gemiddelde windsnelheid per uur in een uitgestrekt gebied (snelheid en richting) op 10 meter boven de grond. De wind op een bepaalde locatie is sterk afhankelijk van de lokale topografie en andere factoren; en de instantane windsnelheid en -richting variëren meer dan de gemiddelden per uur.

De gemiddelde windsnelheid per uur in Tenerife neemt geleidelijk af in april, van 20,8 kilometer per uur naar 19,8 kilometer per uur gedurende de maand.
De gemiddelde windrichting per uur in Tenerife in april is voornamelijk uit het noorden, met een piekpercentage van 79% op 30 april.

Ter referentie, op 16 juli, de winderigste dag van het jaar, is de gemiddelde dagelijkse windsnelheid 25,4 kilometer per uur, terwijl op 6 oktober, de kalmste dag van het jaar, de gemiddelde dagelijkse windsnelheid 16,7 kilometer per uur is.

Zeetemperatuur

Tenerife ligt midden in de Atlantische oceaan die als radiator fungeert en verantwoordelijk is voor de hogere temperaturen in de kustgebieden. Na de frissere wintermaanden is de tempertuur van het zeewater afgekoeld tot het absolute minimum. Vanaf april is er een stijging van de oppervlakte temperatuur die op 1 oktober bijna 24 °C bedraagt.

De oppervlaktetemperatuur op 1 april is 19 °C en stijgt naar 20 °C op 30 april. De gemiddelde oppervlaktetemperatuur van het water in Tenerife is in april in wezen constant, en blijft de hele maand rond de 19 °C.

Zonne-energie

Dit gedeelte behandelt de totale dagelijkse kortgolvige zonne-energie die op het aardoppervlak valt in een groot gebied, rekening houdend met seizoensvariaties in daglengte, de elevatie van de zon boven de horizon, en de absorptie door wolken en andere atmosferische bestanddelen. Kortgolvige straling omvat zichtbaar licht en ultraviolette straling.

De gemiddelde dagelijkse incidente kortgolvige zonne-energie op Tenerife neemt geleidelijk toe in april, met een toename van 0,7 kWh, van 6,7 kWh naar 7,5 kWh op het eind van de maand.

Topografie

Voor de doeleinden van dit rapport zijn de geografische coördinaten van Tenerife: breedtegraad: 28,330°, lengtegraad: -16,510°, en hoogte: 0 m.

De topografie binnen een straal van 3 kilometer van Tenerife is in wezen vlak, met een maximaal hoogteverschil van 0 meter en een gemiddelde hoogte van 0 meter boven zeeniveau.

Het gebied binnen een straal van 3 kilometer van Tenerife is bedekt met bomen (60%) en struiken (40%), binnen een straal van 16 kilometer met bomen (29%) en struiken (28%) en binnen een straal van 80 kilometer met water (88%).

Bronnen

Dit artikel ‘Weer in april op Tenerife’ illustreert het typische klimaat in Tenerife, gebaseerd op een statistische analyse van historische periodieke weerberichten en reconstructies van modelgegevens van 1 januari 1980 tot 31 december 2016.

Wie het gedetailleerde verslag wil nalezen (in het Spaans) kan dat HIER terugvinden.
Het weer in april op Tenerife is een absolute opsteker. Hoeveel uren de zon er schijnt op Tenerife kan u nalezen in ons artikel DAGLICHT OP TENERIFE.

Guy Devos © Illustration

 TERUG NAAR STARTSCHERM 


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
MSC CRUISES
QUIRON SALUD
Denterife
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

MSC CRUISES

magazine

#277 JULI 2024

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

- Reclame -QUIRON SALUD

gastronomie

seb leeson consulting

weer

Denterife

COLUMN GUY

DE TIJD VAN TOEN

VERDRINKINGEN

SCHRIJF IK PALM-MAR CORRECT?

- Reclame -

COLUMN KIM

BOFFEN EN BLAZEN…

KALK EN STEEN METSELT WEL

OVERDAAD SCHAADT

- Reclame -ADVOCAAT TENERIFE

WEETJES

VALLENDE STERREN

PALMBOMEN OP TENERIFE

SEB LEESON LEGAL GROUP