Ooit schreven wij dat er op Tenerife maar twee seizoenen bestaan en in hetzelfde artikel, een paar alinea’s lager, maakten wij doelbewust allusie op het feit dat je hier ook vier seizoenen op één dag kunt beleven.
Dit is ook zo, maar om dat mee te maken moet je in de winter een ommetje maken via La Laguna, La Esperanza en het hoogplateau dat Las Cañadas wordt genoemd. Het weer is een rare snuiter en maakt soms bokkensprongen. Gelukkig is er aan de zuidkust ruim 300 dagen per jaar zon en is het heerlijk vertoeven.
Hogedrukgebied
Weerfenomenen berusten niet op toeval. Alhoewel meteorologie geen exacte wetenschap is en het weer niet weken op voorhand kan voorspeld worden zijn weersystemen gebaseerd op de algemene circulatie met de zon en het water als eminente hoofdrolspelers.
De Canarische archipel staat circa 90% van het jaar onder invloed van de subtropische hogedrukgordel die tussen het Caraïben en Marokko gelegen is. Grootschalige daling van lucht vanaf grote hoogte is het gevolg. Deze daling van lucht kenmerkt de aanwezigheid van een hogedrukgebied, dat zien we op de weerkaarten.
Deksel op een pan
De daling van lucht resulteert in een verwarming van de lucht naarmate deze lager komt. De opwarming zorgt tegelijkertijd voor het langzaam uitdrogen van de lucht waardoor bewolking zeker boven de 1.500 meter meestal geen enkele kans krijgt. De warme luchtlaag boven de 1.500 m noemen we een inversie en ligt als een deksel op een pan zodat alle opstijgende lucht daaronder gevangen blijft.
Op de Canarische Eilanden is het daarom meestal alleen tussen het aardoppervlak en 1.500 meter onstabiel en dat zien we meestal in de winterperiode. Er kunnen zich cumuluswolken (stapelwolken) vormen die hooguit middelmatig groeien. Buien blijven dan uit omdat de opstijgende lucht niet verder stijgt dan de inversielaag. Gevolg, de bloemkoolwolken spreiden zich in de loop van de dag uit tot stratocumuli, de wolken die we vaak rond de eilanden zien.
Neerslag
Toch zeg je wellicht dat je wel eens buien hebt meegemaakt op Tenerife. Dat kan! Het normale patroon wordt enkele keren per jaar verstoord door een depressie die tot het noordelijk Atlantisch gebied weet door te dringen en zeker wanneer er koude tot zeer koude lucht bovenin wordt aangevoerd. De inversie wordt dan tijdelijk opgeruimd en de lucht kan gemakkelijk verder stijgen. Buien zijn dan het gevolg. Soms licht maar soms ook hele zware die soms 2 dagen kunnen aanhouden met zware overstromingen tot gevolg. Op Tenerife komt gemiddeld 1 onweersdag per jaar voor. Buien jammer genoeg ietsje vaker.
Wolken
Maar de wolken zien we meest van al in de periode van november tot april. Niet alleen het noorden wordt bedolven onder veel wolken, ook het zuiden wordt er soms mee geconfronteerd. De laatste jaren gebeurt dat wat vaker en de oorzaak daarvan moeten we zoeken in de luchtstromingen, in de dagelijkse gang en vooral in het verschil van de wind per hoogte. Wanneer de wind vlak boven de grond meer zuidelijk is wordt vochtige oceaanlucht aangevoerd die boven land door de thermiek aldaar opstijgt. De lucht koelt af en er ontstaan wolken door condensatie van het vocht dat maritiem wordt gevormd en meegevoerd.
Luchtstromingen
Deze stratocumulus vind je normaal in het noorden en wordt gevoed door de noordoostpassaat. Deze laatste zorgt ervoor dat de wolkenluchten zich richting zee kunnen uitspreiden. Daardoor zien we vaak dat in de loop van de dag de bewolking boven zee aanzwelt. In deze situaties heb je vaak in de ochtend en begin middag nog de meeste kans op zon. Zodra de stroming ook aan de grond naar oostnoordoost draait herstelt het weer zich boven de zuidkust. De zuidelijke wind ontstaat vaak juist door zeewind. Het land is warmer dan de zee waardoor boven land lagere druk heerst dan boven zee en er een stroming van zee naar land op gang komt. Ook in Nederland en België kennen we zeewind of zeebries heel goed.
Geografische ligging
Wanneer ’s avonds de temperaturen boven land dalen (iets meer dan boven zee) dan stopt de zeewind en ontstaat er soms zelfs een aflandige wind of landwind. De wolkenvorming stopt en alleen de aanwezige bewolking handhaaft zich nog maar lost vaak ook (grotendeels) op.
Maar zolang de Canarische Eilanden op 28 graden noorderbreedte en 16,5 graden westerlengte blijven liggen zal het klimaat hoofdzakelijk beïnvloed worden de Azorenstroom en de passaatwinden.
Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie!
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws op Tenerife.
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.