zaterdag, april 13, 2024
HomeBlogWeetjesHET VERSCHIL TUSSEN NOORD EN ZUID
spot_img

HET VERSCHIL TUSSEN NOORD EN ZUID

Je komt voor de eerste keer naar Tenerife of je komt er voor de twintigste keer, steeds blijft het eiland je fascineren. Voornamelijk de topografie, de duizend-en-een locaties die je mond doen openvallen en het natuurlijke schoon laten zich steeds van hun mooiste kanten zien. Daarenboven kun je steeds weer genieten van het klimaat en de klimaatzones, in de volksmond de microklimaten genoemd.

Tussen noord en zuid zijn er een aantal meteorologische verschillen die iedereen kent. Ook tussen oost en west is er een verschil, niet in zonne-uren maar wel in windgegevens. En helemaal boven is er een apart weertje.
De meteorologische vergelijkingen kun je aan den lijve ondervinden indien je een dagje vrijmaakt en via de ringsnelweg het hele eiland rondrijdt. Enfin, het grootste deel van het hele eiland …

Stranden

Het noorden van Tenerife heeft een veelvoud aan strandrijkdom. Natuurlijke stranden gekenmerkt door vulkanisch zwart zand en grillige door lava gevormde kustlijnen. Soms moet je moeite doen om ze te vinden want enkele liggen goed verscholen en hebben een moeilijke toegang. Dit noemen wij de wilde strandzones. Puur natuur en minder druk bezocht.
Het zuidelijke deel van Tenerife wordt gekenmerkt door een mix van strandlocaties. Soms zwarte, maar ook goudgele zandstranden zijn er terug te vinden. Sommige zijn erg mooi en daardoor ook verleidelijk. Er schuilt echter een addertje onder het zand, vaak zijn deze erg druk en dit kan de rust verstoren.

Trigger

En zo komen wij naadloos bij het toerisme. Het drukke zuiden met Arona en Adeje als centrum heeft de Spaanse voertaal achter zich gelaten. Daar hoor je nu Engels, Duits, Italiaans en een resem aan Slavische talen. Elke taalgemeenschap heeft een beetje zijn eigen aantrekkingspunten en op deze manier verzamelt de taal de diverse taalgemeenschappen.
In het noorden vinden we een ander soort toerisme. Meer gelaten en vooral mensen die van rust en cultuur genieten en de zon niet op nummer één plaatsen. Daar spreken ze nog Spaans en traditie en Canarische waarden blijven er bewaard. Daar vind je de symbiose terug die optreedt tussen de mens en de locatie. Puerto de la Cruz is daar een mooi voorbeeld van.
Wat ook je voorkeur is, de trigger is dat toeristen zich comfortabel en welkom moeten voelen, zowel in het zuiden als in het noorden.

Wandeltoerisme

Wandelen op Tenerife is helemaal een opsteker. Er wordt veel promotie gemaakt voor het senderismo. Het wandeltoerisme wordt een groeiend deel van het algemeen toeristisch aanbod en moet daardoor iedere wandelaar verleiden om de stapschoenen aan te trekken en de natuur van haar mooiste kant te gaan bewonderen.
Door het feit dat noord-Tenerife vochtiger en daardoor ook groener is, is het aanbod van puur natuur er ook groter. Daar zijn de meeste bewegwijzerde wandelwegen terug te vinden. Goed onderhouden en voorzien van alle faciliteiten. Daar snuif je nog de zuurstof in de lucht. Ook in het hooggebergte is wandelrecreatie een opsteker.
In het zuidelijk deel zijn wandelwegen in deze vorm minder aanwezig. Er zijn voldoende paden om te gaan stappen maar deze worden op een andere manier beleefd.

Klimaat

Het een hangt een beetje aan het ander. Door een frisser en vochtiger klimaat heeft het noorden een groener uitzicht en daar gedijt de vegetatie ook beter. Oorzaak is de convectiebewolking die heel wat vocht over dit deel van het eiland verspreidt. En waar water voldoende aanwezig is floreert de land- en tuinbouw beter.
In het zuiden is de opmars bezig van enkele fruit- en groentesoorten. We denken aan de olijven en de druiven die nu langzaam worden ingeburgerd op de zuidelijke bergflanken en die naast de tomaten en de bananen de fincas nieuw leven inblazen. Het is er gemiddeld ook een paar graden warmer en daardoor wordt er extra inspanning geleverd om over voldoende waterreserves te beschikken.

Fiestas

Om te feesten maken wij geen onderscheid tussen noord en zuid. In iedere metropool zijn voldoende dans- en ontspanningsgelegenheden die de toeristen uit hun dak laten gaan. Van de hedendaagse discotheken tot de eenvoudige bars waar lokale muzikanten je vervoeren met hun Canarische klanken.
Het hangt er een beetje van af wat je precies zoekt.
Voor jongere mensen die tot vroeg in de ochtend van feestjes willen genieten is de zuidelijke regio aantrekkelijk, maar ook in Puerto de la Cruz en in de hoofdstad Santa Cruz zijn er verschillende plaatsen waar je de nacht door kunt dansen.

Als het nachtleven niet jouw hoofddoel is, kun je je ook cultureel laten omringen. Daar bestaat geen vaste locatie voor. Musea, culturele centra, festivals, romerías en pelgrimstochten vind je het hele jaar door op de volledige Tenerfiaanse entiteit.

Cultuur

Ga je voor de geschiedenis van het eiland dan moet je toch naar het noorden om het rijke verleden van het ooit zo bloeiende en welvarende eiland te beleven. Er is geen twijfel mogelijk, Puerto de la Cruz en de omliggende gemeenten hebben meer te vertellen dan het historieloze zuiden. Op iedere hoek van de straat valt er een geschiedkundig verhaal te rapen. Er zijn talloze locaties, musea en monumenten die de moeite waard zijn om te bezoeken om aangegrepen te worden door het unieke verleden.

Deze rijke geschiedenis vindt men niet terug op het zuidelijk deel van Tenerife omdat dit deel van het eiland enkel toeristisch werd ontwikkeld vanaf de jaren ’60 van de vorige eeuw.
Wat ook je keuze is, geniet ervan. Noord en zuid onderscheiden zich in grote vormen en we zijn er zeker van dat de elementen die je verleiden ook de locatie zullen bepalen voor je volgende verblijf. Geuren, kleuren en smaken verschillen voor ieder onder ons.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

EEN ZONNIGE KERST

KOUDEPUT BOVEN CANARIAS

COLUMN GUY

WIJ BREKEN UIT

OUD EN VOL VERLANGEN

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img