donderdag, juni 13, 2024
HomeBlogNieuwsHET VACCINATIESCHEMA OP CANARIAS
spot_img

HET VACCINATIESCHEMA OP CANARIAS

Het regionale ministerie van Volksgezondheid heeft een operationeel plan opgesteld om tegen de zomer 1.348.856 personen boven de 16 jaar in te enten, als de aanvoer van vaccins is gegarandeerd.
Het inentingsteam zal bestaan uit 2.300 verpleegkundigen die worden toegevoegd aan het vaccinatienetwerk op de eilanden. Deze zullen operationeel zijn van maandag tot en met zondag, in ploegendiensten van 12 uur. Sommige centra zullen de klok rond open zijn.

Het vaccinatieplan die het COVID-19-virus moet verslaan moet 70% van de Canarische bevolking boven de 16 jaar, in totaal 1.348.586 personen, immuniseren.
Deze doelstelling moet tegen de zomer worden bereikt op voorwaarde dat de vaccins op tijd worden afgeleverd.

Fase 1 van de vaccinatiestrategie is op 27 december van start gegaan en tot dusver is het gelukt om bijna alle bewoners en werknemers in de gezondheids- en sociale zorgcentra van de eilanden (groep 1, bestaande uit 18.349 personen) in te enten. Hiermee is er een dekking van 95,7% bereikt.
De toediening van de tweede dosis aan dit personeel is reeds begonnen, evenals de vaccinatie van werknemers in particuliere en gesubsidieerde gezondheidscentra.
Op 5 februari 2021 was de eerste fase van het vaccinatieschema voltooid en werden er in totaal 76.231 doses toegediend.

Overeenkomstig de strategie worden is volgende prioritaire bevolkingsgroep de hulpbehoevenden en thuiswonende personen van 80 jaar en ouder. Een tijdrovende activiteit want de inentingen moeten ten huize worden gezet. Deze groep bestaat uit 70.073 mensen en zij zullen in de eerstkomende weken de eerste dosis ontvangen.

Om in de zomer van 2021 een vaccinatiegraad van 70% te bereiken, moet het regionale ministerie 2.697.172 doses vaccins ontvangen om een doelpopulatie (ouder dan 16 jaar) van 691.491 inwoners in de oostelijke provincie Las Palmas de Gran Canaria en 657.096 in de westelijke provincie Santa Cruz de Tenerife te immuniseren. Hiervoor worden 5 miljoen spuiten van 1 ml (nulvacuüm) voorzien.

Het ministerie heeft twee scenario’s voorzien in het operationele plan, afhankelijk van de beschikbaarheid van de benodigde vaccins.
De toediening van 25.000 dosissen per dag, waardoor de inentingsperiode 128 dagen zal duren en van 30.000 dosissen per dag gedurende 111 dagen.

Tot dusver zijn er drie vaccins toegelaten door zowel de Europese Unie als het Ministerie van Volksgezondheid: Pfizer-BioNTech Cominarty®, Moderna® en het meest recente AstraZeneca®.

Het verschil tussen deze drie toegelaten geneesmiddelen ligt niet alleen in de bewaartemperatuur, die voor Pfizer (-70 en -90ºC) veel hoger is dan voor Moderna (-25º en -15ºC) en AstraZeneca (2º en 8ºC), maar ook in het aantal doses dat uit elke injectieflacon kan worden gehaald, dat varieert van 6 bij Pfizer tot 11 doses bij Moderna.

Van de contracten die de Europese Unie met bovengenoemde laboratoria heeft gesloten, heeft Spanje recht op ongeveer 30 miljoen doses van het Cominarty®-vaccin van Pfizer-BioNTech, nog eens 16 miljoen doses van het Moderna®-vaccin, alsmede 1.800.000 doses van het AstraZeneca®-vaccin.

Van het toegewezen quotum worden de Canarische Eilanden momenteel 339.925 dosissen toebedeeld, dat is 12,6% van het totaal dat nodig is voor de vaccinatie van de doelbevolking van de Canarische Eilanden.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
spot_img
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#276 JUNI 2024

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

VERDRINKINGEN

LENTE OP HET EILAND

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

CARNAVAL 2018

spot_img