woensdag, mei 22, 2024
HomeBlogWeetjesHET ONTSTAAN VAN TEN BEL
spot_img

HET ONTSTAAN VAN TEN BEL

Over het vakantiecomplex Ten Bel is reeds heel wat inkt gevloeid. Zowel voor, als gedurende, als na de realisatie zijn talloze artikels, reportages en reacties over het vakantiedorp de revue gepasseerd. Zelfs anno 2016 is er nog een niet onaardige hetze ontstaan na een reportage van Annemie Struyf over Tenerife. Niet het mooie eiland, niet de cultuur en niet de toeristische plaatsjes kwamen overvloedig in beeld, wel de teloorgang van een deel van Ten Bel werd ondubbelzinnig in beeld gebracht.

Ten Bel, het eens zo majestueuze door een Belg op poten gezette vakantieoord in Tenerife, heeft een heel bewogen geschiedenis achter de rug.
Bezieler en visionair Michel Albert Huygen werd geboren in Hoevenen op 7 februari 1917, in volle oorlog, groeide op in het café van zijn ouders. Hij vertoefde reeds snel tussen de grote mensen en niemand weet of zijn carrière daar al leven werd ingeblazen.

Vijftig miljoen BEF

In ieder geval wist hij heel snel zijn commerciële talenten te ontwikkelen. Begin de jaren ’60 was hij eigenaar en zaakvoerder van ‘Den Arel’. Niet zomaar een bedrijf, maar Belgisch grootste radio- en tv-fabriek waar 1.800 mensen werkten. Ooit zei hij: “Te groot om klein te zijn en te klein om groot te zijn”. In deze tijdsgeest ontstond sociaal ongenoegen en ontevredenheid waarbij de vakbonden eisen begonnen te stellen. Eerst wilde men meer loon, daarna werd een extra week vakantie afgedwongen en toen men begon te hengelen naar nog meer vakantie is de ‘frank’ van Meneer Huygen gevallen. “Als iedereen meer vakantie krijgt, stap ik in het toerisme” was zijn devies en verkocht in 1964 zijn fabriek voor, naar verluidt, vijftig miljoen BEF.

Visionair

Hij was op zoek naar een plek om te investeren in toerisme en dat zou niet aan de Belgisch kust zijn. Neen, hij zocht een zonnige locatie en zet experten aan het werk. Congo, Zuid-Afrika, Libanon en de Canarische Eilanden waren het resultaat van de opzoeking waar de noemer ‘constante zonnige bestemming’ op stond.

Huygen was politiek onbedreven maar voelde als geen ander waar het wel eens fout kon gaan en door zijn visionair aanvoelen werd Tenerife als locatie goed bevonden.

Negen uur in het vliegtuig en vijf uur in de bus

Begin deze jaren ’60 was er van massatoerisme nog geen sprake en de afstanden lagen nog ver uit elkaar. Toen vloog je met een DC-6 van Brussel naar Tenerife (Los Rodeos) en zat je 9 uur aan boord van een luidruchtig propellervliegtuig. Mensen dachten dat Tenerife aan de andere kant van de wereld lag, en dat probleem moest Michel Huygen overwinnen. Niet alleen investeren was belangrijk, de klanten er naar toe brengen was een noodzakelijk gegeven.

Huygen komt eerst aan in Puerto de La Cruz, toen een levendige toeristische metropool, en hij vroeg de eigenaar van het hotel én burgemeester wat de mogelijkheden waren om het regenachtig klimaat in het noorden te ontvluchten. Het antwoord was duidelijk en veelbetekenend; “De bus in en langs de Teide naar het zuiden, daar is het altijd goed weer”.

De rit naar het zuiden duurt vier, hooguit vijf uur en Michel is tevreden. Daar vindt hij het klimaat dat hij voor ogen had. Minimum 300 dagen zon en weinig regen waren de elementen die hij later in verschillende campagnes zou gebruiken. Het kon toen reeds niet meer verkeerd aflopen.

44 hectare grond

Eerst koopt hij een lap grond in Tajao (Arico) maar de eindeloze administratieve rompslomp is er teveel aan en hij verlegd zich naar een woestijngebied binnen de gemeente Arona. Tussen de Teide en de oceaan is er… niets. Veel cactussen, een aantal plantages en een paar kleine vissershuisjes die Las Galletas moeten voorstellen.

Wij schrijven 1964. Hij wilde geen hotel, maar een complex waar activiteiten en evenementen zouden worden georganiseerd. Er moest iets komen met zwembaden, tennisvelden, met eet- en drinkgelegenheden en een feestzaal en hij kocht (!) een lap grond van 44 hectaren aan 68 peseta’s (€ 0,40) per vierkante meter van een ‘latifundista’, een grootgrondbezitter met de naam José Antonio Tavio. Als hij tien jaar later grond bijkoopt betaalt hij 1.500 peseta’s per vierkante meter. Daar was hij eventjes niet goed van, maar wat moest, moest gebeuren.

Ondertussen is ook de naam van het complex bekend. Analoog aan grote korte namen uit die tijd zoals Kodak, Didak, Schoten, Arel… krijgt de hele handel de naam Ten Bel opgespeld, wat een samenstelling is van Tenerife en België.

Wordt vervolgd

Deel 1 – Het ontstaan van Ten Bel
Deel 2 – De groei van Ten Bel
Deel 3 – Het succes van Ten Bel
Deel 4 – Ten Bel in woelige tijden
Deel 5 – Ten Bel in een apocalytische scène
Deel 6 – Ten Bel, en nu?


Het volledige verhaal werd gepubliceerd in het rijk geïllustreerde boek ‘De Geschiedenis van Ten Bel’. Verkrijgbaar in e-book of in gedrukte versie.
Geïnteresseerd? HIER staat er meer informatie over het boek en hoe je het kan aanschaffen.

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
spot_img
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

spot_img

magazine

#275 MEI 2024

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

spot_img