zaterdag, juni 3, 2023
spot_img
HomeBlogWeer & KlimaatHET NORMALE WEER OP TENERIFE

HET NORMALE WEER OP TENERIFE

Veelal wordt de vraag gesteld wat de normale weersituatie is op en rond Tenerife. Het antwoord is complex omdat er een aantal klimaatzones aanwezig zijn en bovendien in elke zone microklimaten voorkomen.
Niet alleen de temperaturen, de uren zonneschijn en het aantal regendagen komen dan aan bod, ook de wind is een volwaardige maar onvoorspelbare speler in het meteoteam.

Daarnaast zijn er nog een paar rare kwibussen die hun staart kunnen roeren, maar dat noemen we dan weerfenomenen die luisteren naar gekke namen als mar de fondo, panza de burro, cumulus lenticularis, mar de nubes, alisios, en calima. Maar zoals gezegd, dit zijn fenomenen en deze worden HIER een voor een beschreven.

Subtropisch klimaat

Er bestaan evenwel onduidelijkheden als er over het weer gepraat wordt. Eén misvatting is dat weerberichten geen voorspellingen zijn, maar wel verwachtingen. Meteorologie is geen exacte wetenschap en het weer kan als dusdanig anders uitpakken dan tevoren was aangegeven. De woorden weersverwachting en weersvoorspelling worden vaak door elkaar gebruikt en velen denken zelfs dat wat ‘verwacht’ wordt ook altijd uitkomt.

Het weer op de Canarische archipel, waarvan Tenerife zich het grootste eiland mag noemen, is subtropisch, met hogere en warmere temperatuurgemiddelden dan in de Lage Landen, zowel ’s nachts als overdag, zowel in de winter als gedurende de zomer. En daar genieten we met zijn allen erg veel van.

Deksel op de pan

De golfstroom, de passaatwinden, het corioliseffect en de geografische ligging bepalen het weer en zeg nu zelf; deze elementen doen dat uitstekend. Onstabiliteit in de onderste luchtlagen komt meestal voor tot 1.500 meter hoogte. Er vormen zich dan cumuluswolken die hooguit een middelmatig aanzien krijgen. Een bui blijft meestal uit omdat de opstijgende lucht niet verder komt door de inversie die een verdere ontwikkeling van wolkenvorming tegenhoudt zoals een deksel op een pan. Maar dit weerbeeld is niet stereotiep voor het gehele jaar. Soms liggen er spelbrekers op de loer die het normale weer dynamiteren.

Storingen

Het normale patroon wordt nu en dan verstoord door een massale depressie die vanaf het koude noorden weet door te dringen tot de archipel. De bovenluchten zijn dan ijskoud: tussen -20 en -32 graden Celsius op een hoogte van 5.000 meter. Deze luchtmassa komt uit een maritiem polair brongebied die de inversie opruimt waardoor de lucht hoger dan normaal stijgt, met buien tot gevolg. Soms lichte maar soms ook heel zware buien, die soms 2 tot 3 dagen kunnen aanhouden.

Als het weer een dipje heeft dan voorspelt het officiële Spaanse Meteorologisch Instituut Aemet een sterk windveld dat het eiland vanaf het noordwesten aanvalt met hevige wind, buien, een daling van de temperatuur, in de winter met sneeuw en ijzel vanaf 2.000 meter hoogte en met hoge golven tot 5 meter hoog die de kusten kunnen teisteren.
Daarna wordt het terug normaal weer, zonnig en zomers, net alsof er niets is gebeurd!

Betrouwbaarheid

Voor de temperatuur blijkt zeker 85 procent van de verwachtingen te kloppen, dat wil zeggen dat de waargenomen temperatuur niet meer dan twee graden verschilt van de verwachte temperatuur.
Bewolking en neerslag zijn het moeilijkst te ‘voorspellen’. Naarmate de verwachting verder in de toekomst kijkt neemt de betrouwbaarheid af. De weersverwachtingen voor vijf of zes dagen ver zijn in het algemeen minder betrouwbaar dan deze voor de eerste drie dagen. En daarom zie je op de website van Aemet de eerste dagen in ruime kaders staan, dus sterk geloofwaardig, terwijl de drie volgende dagen in een kleiner hokje worden gezet omdat deze gegevens minder betrouwbaar zijn.

Klimaatzones

In een vorig artikel Mijn weerbericht, moeilijk opdracht werden de verschillende klimaatzones nader belicht en daarbij valt op dat ze niet duidelijk zijn afgetekend, ook niet gedefinieerd en vooral niet geclassificeerd zijn door meteorologen. Het 2.000 vierkante kilometer grote eiland past niet in één weerbericht. Een eiland met grote hoogtes is te complex, daarom moet je het eiland opsplitsen in een aantal zones. Noord en zuid zijn alvast twee gekende zones, ook west en oost hebben verschillende aantrekkingspolen. En boven dit alles torenen de Teide, Las Cañadas en de omringende bergzones als een uitzonderlijk meteorologisch gebied. Maar dát wist je reeds.

Weerspreuken

Het weer is deels afhankelijk van de passaatwinden die uit noordoostelijke richting het eiland bereiken en dat vliegtuigen daardoor landen en opstijgen in oostelijke richting, tegen de wind in. Landen de vliegtuigen van west naar oost (het eiland ligt dan aan de linkerzijde) dan zit het weer snor. Bewegen de luchtvaartuigen in de andere richting, dan is er wind die uit westelijke of uit noordwestelijke hoek komt. Dan zeggen de mensen dat de vliegtuigen ‘verkeerd’ landen; meteen een trucje om onmiddellijk op de hoogte te worden gebracht van een wisselend weerpatroon en volkswijsheid die beter is dan de beste barometer.
Op deze manier zijn er reeds twee weerspreuken ontstaan die enkel op Tenerife toepasselijk zijn. Windspreuk ‘Oost bloost, west niet best’ en weerspreuk ‘Depressie boven de Azoren brengt wind rond onze oren’ passen alvast in dit weerplaatje.

Weer-apps

En als afsluiter deze tip: laat je nooit verleiden door weer-apps; mooie en verleidelijke layouts, makkelijk te installeren en nog gemakkelijker te gebruiken, schrijven wij in ons artikel VERDOMDE WEERAPPS. Deze applicaties die het weer dagen of weken vooruit voorspellen zijn matig tot helemaal niet betrouwbaar. Dat stelt Aarnout van Delden, hoofddocent meteorologie aan de Universiteit Utrecht. ‘De weer-apps die standaard op mobiele telefoons staan zien er mooi uit, maar baseren zich op berekeningen die automatisch door een computer worden gemaakt. Vaak met Amerikaanse modellen, omdat de weerdata er gratis kunnen worden bekomen en voor iedereen beschikbaar zijn.’

Eén zaak staat wel zeker vast: het subtropische klimaat steekt ons allemaal een riem onder het hart.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

CARRERA POR LA VIDA

HOPELOOS VERLIEFD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES