vrijdag, april 19, 2024
HomeBlogNieuwsHET MIRAKEL VAN TENERIFE
spot_img

HET MIRAKEL VAN TENERIFE

Alvorens we van een mirakel kunnen spreken moeten we het woord in de juiste context plaatsen. Omdat de Canarische bevolking zeer gelovig is, spreken zij over een ‘mirakel’. Wij houden het op een ‘wonder’ omdat dat vaak wordt beschouwd als een buitengewone gebeurtenis die niet op een natuurlijke of wetenschappelijke manier kan worden verklaard en die als bovennatuurlijk wordt beschouwd. 

Met andere woorden, een wonder is een gebeurtenis die wordt beschouwd als voorvallen die niet kunnen verklaard worden, hoewel de interpretatie ervan afhankelijk is van individuele overtuigingen en culturele context. Van dat laatste gaan wij hier gebruik maken.

Professionalisme

Het ‘wonder’ van Tenerife bestaat eruit dat de ergste brand van de afgelopen veertig jaar op de Canarische Eilanden eindigde zonder één slachtoffers te maken of voor materiële schade te zorgen. Elkeen die zich heeft ingezet bij de bluswerken die tien dagen hebben aangehouden, hebben gezorgd voor dat wonder. Grond- en luchttroepen hebben zich groots gedragen en hebben zich verzet tegen een alles verwoestende brand. De strategische blusverrichtingen werden zodanig gepland dat huizen, woningen en gebouwen niet werden verteerd door het vuur. 

Dag en nacht

Het coördinatiecentrum heeft gezorgd voor een tijdige evacuatie om slachtoffers voor het vuur en vooral voor de verstikkende rook te vrijwaren. Openbare besturen hebben gezorgd voor onderdak, vrijwilligers en organisaties voor voedsel, kledij, dekens en water.

Er werden 12.279 personen geëvacueerd uit de hogere gebieden van La Orotava, La Matanza, La Victoria, El Sauzal, Santa Úrsula en Los Realejos. Op een geven ogenblik was de situatie complex en beangstigend, maar iedereen rechtte de rug en vocht voor hetgeen waarvoor ze werden ingezet. Bij dag en bij nacht, tien dagen lang.

Observatorium van Izaña

Bijna 180 brandweerlieden hebben gevochten om het vuur neer te slaan alvorens gebouwen werden verwoest. Het mag een wonder heten – nog een wonder! – dat de vlammenzee het Observatorio in Izaña, van het Instituto de Astrofísica de Canarias niet heeft kunnen bereiken. Op een paar meters na werd het bedreigt (zie foto onderaan) maar de bluswerken waren strategisch en goed gericht. Als bij wonder – nog een – werd er geen enkele hulpverlener gewond of verbrand. 

Foto @ Alberto Valdés (EFE)

TERUG NAAR STARTSCHERM


Geïnteresseerd in Tenerife? Word dan lid van de grootste Tenerife-familie
Abonneer u op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het nieuws op Tenerife. 
Vul hieronder uw voornaam en een geldig e-mailadres in. Klik daarna op Abonneren.

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Vorig artikel
Volgend artikel
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van drie boeken, een aantal leesbrochures, en duizenden artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren. © Op alle werken rust een copyright. Niets van deze werken mag worden gedupliceerd, onder welke vorm ook, zonder toestemming van de auteur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

magazine

#274 APRIL 2024

#273 MAART 2024

#272 FEBRUARI 2024

#271 JANUARI 2024

- Reclame -spot_img

gastronomie

WIJN OP TENERIFE

VIJGEN OP HET MENU

seb leeson consulting

weer

COLUMN GUY

GOEDE RESTAURANTS

VERDRINKINGEN

WAT IS HET FIJN OP TENERIFE!

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

TEIDE… TEGEN BETALING?

CANARISCHE BEREIDINGEN

GEMEENTEN EN GEHUCHTEN

spot_img