dinsdag, januari 31, 2023
spot_img
HomeBlogNieuwsHET LICHT GAAT DEELS UIT

HET LICHT GAAT DEELS UIT

Energie wordt schaars door allerhande factoren, maar vooral omdat het deel uitmaakt van een economische factor die getroffen wordt door de oorlog in Oost-Europa. Om de welvaart op de Canarische Eilanden te garanderen is het ontzettend belangrijk om rationeel om te gaan met energie, niet alleen als individu, ook als samenleving. Dat is de Canarische overheid niet ontgaan en daarom heeft zij een plan goedgekeurd met maatregelen die het energieverbruik op de eilanden moet verminderen.

Het plan is in werking getreden op woensdag 10 augustus. De meest opvallende maatregelen zijn de beperking van de klimaatregeling tot minimum 27 graden in openbare gebouwen, handelspanden, warenhuizen, culturele ruimten en hotels en het doven van de lichten in etalages en openbare gebouwen die na 22.00 uur niet meer in gebruik zijn. Meteen worden de sectoren handel en hotelwezen getroffen en dat stuit op verzet door een gebrek aan dialoog met de betrokkenen.

Mokerslag

Er wordt geen rekening gehouden met het decorum waarbij de toerist kiest voor een koele avondwandeling in een winkelstraat. De eindejaarsperiode in veel etalages wordt aldus een donkere bedoening. 
Het plaatsen van zelfsluitende deuren, zoals in de maatregelen is voorzien, is voor veel winkeliers financieel niet haalbaar. Velen zijn nog niet bekomen van de coronacrisis zodat deze dure investering hen als een mokerslag treft.  

Iedereen is er zich terdege van bewust is dat er energieproblemen zijn en dat er moet worden bespaard, maar waarom er geen dialoog werd gestart met de betrokken sectoren blijft een vraagteken. Er staan hiaten in de maatregelen zoals de boetebepaling die verwijst naar een wet uit 1992. Daarin staat dat de overtreder een boete van 60.000 euro kan worden opgelegd. Hier is sprake van discrepantie.

De getroffen sectoren nemen sinds vorig jaar maatregelen om het energieverbruik te verminderen, uit eigen overtuiging, sociale verantwoordelijkheid en als besparing. 
De overkoepelende organisatie AERO, die de restaurants vertegenwoordigt maakt zich zorgen over de beperkingen inzake temperatuur. 27 °C binnen is te hoog om aangenaam te zijn voor de klanten en de werknemers in de restaurants.

Uitzonderingen

In de nieuwe verordeningen, die tot 1 november 2023 van kracht zijn, staat dat de temperatuur binnenskamers in de zomerperiode niet onder 27 graden mag dalen en in de winter niet boven 19 graden mag uitkomen.
Uitzonderingen daarop zijn gezondheids-, zorg en ziekenhuiscentra, opleidingscentra, kappers, wasserijen, sportscholen en het openbaar vervoer. Ook specifieke locaties, zoals de hotelkamers, vallen buiten de maatregelen.

Ondanks alles heeft de minister van Ecologische Overgang, Teresa Ribera, verklaard dat bars en restaurants het gebruik van airconditioning kunnen beperken tot ongeveer 25 graden, rekening houdend met de aanbevelingen van de arbeidswetgeving, en verduidelijkt dat de 27 graden met flexibiliteit kan worden toegepast. 
Een publiekelijke toegeving of contradictio in terminis? Zoals ook vloeibaar ijs en een vierkante cirkel zijn. Wie zal het zeggen.

De verplichting om over een zelfsluitende deuren te beschikken, geldt enkel voor gebouwen en lokalen die vanaf de straat toegankelijk zijn. En wat als daar een terras tussen ligt?

TERUG NAAR STARTSCHERM

Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
close
Abonneer op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van het laatste Tenerife Nieuws!
Guy Devos
Guy Devoshttp://www.tenerifeconnect.be
Ik heb Tenerife steeds een centrale plaats gegeven en heb het eiland binnen mijn redactioneel en journalistiek netwerk steeds kunnen binden in mijn teksten. Het eiland waarop ik reeds decennialang verliefd ben heeft mij kunnen verleiden tot het schrijven van twee boeken, talloze artikels, columns en proza. Informatie en nieuwsfeiten zijn de producten, pen en papier zijn de middelen terwijl betrokkenheid het zetmeel is. Het resultaat wil ik met iedereen delen. Ik moest het eerst zelf ontdekken, daarna pas kon ik het verwoorden want we zitten met duizend draden aan onze herkomst vast. Ik niet ..., ik ben enkel op de verkeerde plaats geboren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

- Reclame -spot_img

POPULAIR

- Reclame -spot_img

COLUMN GUY

VERBODEN VOOR JONGEREN

ONBEWOOND EILAND

BESTE KLIMAAT TER WERELD

- Reclame -spot_img

COLUMN KIM

- Reclame -spot_img

WEETJES

DIVERSE WANDELINGEN

SNELWEG VERSUS TREIN